|
|
|
|
Przesunięty przez: DAROMV6 Wto Lut 24, 2009 23:27 |
|
| Autor |
Wiadomość |
BassX [Twój profil został usunięty!]
|
Wysłany: Sro Lut 28, 2007 14:23 Zawór Recyrkulacji Powietrza
|
|
|
Witam...
Jakiś czas temu miałem probelm z moją Vectrą 1,6 16V rocznik 96. Przy małych szybkościach (np. w korku) auto "szarpało". Komputer u mechanika nic nie wykazał ale po odpięciu przewodu podciśnieniowego z tego czegoś (zaznaczone na dołaczonych zdięciach) auto "odzyło". Mechanik stwierdził że jest to zawór recyrkulacji spalin EGR. W internecie dostępne są tylko z wtyczką do elektroniki. Mój jak widać takiego gniazda nie posiada. Na razie jest odłączony i jest super. Także pytanie brzmi czy aby na pewno jest to zawór EGR oraz czy tak jak wyczytałem w tym poście: http://katalogowanie.home...opic.php?t=3159 można go odłączyć co zaowocuje zwiększeniem mocy auta?
Z góry dzięki za pomoc |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Administrator

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
Halun-H2 [Twój profil został usunięty!]
|
Wysłany: Sro Lut 28, 2007 15:04
|
|
|
| moim zdaniem kolego to nie jest egr. EGR zawsze znajduje się w okolicach kolektora dolotowego. pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Administrator

Model Opla : Opel24.com
Zaproszone osoby: 15022
LPG: Nie
|
Adsense :
|
|
|
|
|
|
|
|
 |
BassX [Twój profil został usunięty!]
|
Wysłany: Sro Lut 28, 2007 15:16
|
|
|
Równiesz tak mi sie wydaje... ale mechanikiem nie jestem a on twierdzi że tak jest... także z czym mamy tutaj dopczynienia? I dlaczego auto lepiej działa po odłączeniu ?
Licze na wypowiedzi innych uzytkowników forum |
|
|
|
 |
ja37
kombinator:)

Model Opla : corsa B c20xe
Zaproszone osoby: 6
LPG: no
Wiek: 40 Dołączył: 17 Kwi 2006 Posty: 14408 Skąd: Ziemia Obiecana :)
Punkty zdobyte: 314
|
Wysłany: Czw Mar 01, 2007 21:31
|
|
|
| A to nie jest jakiś zawór dopuszczający powietrze do spalin, żeby były czystsze? |
|
|
|
 |
|
venom24
Akcesoria Tuningowe

Model Opla : Opel24
Zaproszone osoby: 126
|
|
|
|
 |
bowitek

Model Opla : Vectra B 1,6 16V
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Pią Mar 02, 2007 01:44
|
|
|
| Cytat: | | A to nie jest jakiś zawór dopuszczający powietrze do spalin, żeby były czystsze? |
Ano jest ,a dokladniej to jest to zawor pompy powietrza wtornego.
EGR w 1,6 16V znajduje sie z drugiej strony silnika, pod kolektorem dolotowym w okolicach przepustnicy (trudno dostepne miejsce)i jest sterowany elektronicznie. Co do zaslepiania to kraza rozne opinie, ale w tym przypadku to raczej dzialanie bezcelowe, bo to nie o EGR tutaj chodzi, a poza tym komp bedzie lapal bledy.
| BassX napisał/a: | | Równiesz tak mi sie wydaje... ale mechanikiem nie jestem a on twierdzi że tak jest |
Taka mala dygresja - moze zmien mechanika, bo ten raczej nie ma zbyt wiele pojecia o tym samochodzie. A to nie wyjdzie na zdrowie ani autku, ani Twojej kieszeni
Mam pytanko: A ten przewod podcisnienia po odlaczeniu zostal zaslepiony? |
|
|
|
 |
|
|
|
| |