|
|
| Autor |
Wiadomość |
szary [Usunięty]
|
Wysłany: Sob Kwi 26, 2008 15:30 zestaw naprawczy - zaciski
|
|
|
Hej!
ledwo uporałem się z rozrusznikiem a już problem z hamulcami...
Zakupiłem nowe tarcze i klocki bo na starych strach było jeździć - takie cienkie.
Podlewarowałem auto i zabrałem się za przednie lewe koło.
Pierwsze rzut oka i już coś mi nie pasowało bo zewnętrzny klocek był niewiele starty.
Chciałem przesunąć zacisk na prowadnicach po demontazu klocków i nic , zapiekły się i nie chciały ruszyć.
Wygląda na to ,że zacisk to kompletny złom.
W związku z tym mam pytanko czy można to zregenerować kupując komplet naprawczy?
Ewentualnie co możecie polecić (gdzie i za ile) ?
pzdr |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
Model Opla : Astra II
Wiek: 42 Dołączył: 23 Gru 2003 Posty: 4262 Skąd: Internet 
|
|
|
|
|
BANDI

Model Opla : Kadett E Bertone C2.0NE
Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Sob Kwi 26, 2008 15:55
|
|
|
| bez większego problemu można dostać zestawy naprawcze do tych prowadnic ale zazwyczaj wystarczy rozebrac wyczyścic nasmarować i zmontować z powrotem. |
|
|
|
 |
ewa.łezka
ewa.łezka
Model Opla : kadett 1.4NV 1991
LPG: nie
Wiek: 33 Dołączyła: 23 Kwi 2008 Posty: 26 Skąd: okolice Łodzi Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Sob Kwi 26, 2008 17:17
|
|
|
| Miałam podobną sytuację z moim autem.Zestawy naprawcze są ogólnodostępne w sklepach moto.Trzeba tylko dobrze dobrać.Koszt niewielki.U mnie trzeba było sporo siły żeby to rozebrać ale udało się.pozdrawiam. |
|
|
|
 |
fubus84
75ps-->115ps

Model Opla : Kadett GSI
Wiek: 24 Dołączył: 26 Gru 2006 Posty: 61 Skąd: Krzeszowice
|
Wysłany: Nie Kwi 27, 2008 23:55
|
|
|
Ja to już przerabiałem nie raz
Generalnie przy każdej wymianie klocków kupuje zestaw naprawczy na cylinderki.
Robie to tak:
wyciągam klocki, rozbieram zacisk, a potem do auta i po hamulcach.... delikatnie wypompowuje tłoczek aż nie wyczuje że zacznie się ruszać na boki. Wtedy zaciskam przewód hamulcowy (ten gumowy) i odkręcam wężyk od zacisku, i tak zacisk ląduje na warsztacie Wyciągam cylinderek i czyszczę środku, cylinderek przecieral lekko papierem ściernym 400 lub 600, potem nowa gumka uszczelniająca, lekko posmarować płynem hamulcowym cylinderek i wepchnąć go tam gdzie ma być. Dale idą jarzma w kolejkę. Ściągam te uszczelki (dobrze zaostrzony śrubokręt i mały młoteczek. Wbijasz go zaraz za gumą i lekko przekręcasz, robisz tak e paru miejsczach i powinno zejść) wybijam te tuleje no i szorowanko papierem ściernym aż do czysta zarówno tuleję jak i ta dziure w której siedzą. Potem smaruję to smarem grafitowym i wbijam spowrotem na miejsce. Powinny się juz dac przesunąć ręką. Składam cały zacisk odpowietrzam i jest OK. Tak robiłem hamulce 2 razy w 1,6 i niedawno w GSI i wszystko jest ok
W sumie tak : Zestaw naprawczy na cylinderki to koszt ok 15zl za stronę w dobrym sklepie a max 20 |
| Ostatnio zmieniony przez fubus84 Nie Kwi 27, 2008 23:57, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
Lexar4
C16NZ
Model Opla : Kadett E Sedan
LPG: Tak
Wiek: 28 Dołączył: 02 Kwi 2008 Posty: 21 Skąd: Elbląg Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Sro Kwi 30, 2008 22:22
|
|
|
Witam
Po zdjęciu zacisku sprawdź jak wygląda osłona tłoczka, jeżeli jest cała i bez problemu możesz go cofnąć to zacisk jest ok, najczęstszą przyczyną są prowadnice zacisku. Musisz je wybić, ściągnąć gumki, z pomocą WD 40 drobnego papieru ściernego lub maty czyszczącej doprowadzić je do połysku. Wyczyść też otwory, w których one chodzą, w sklepach motoryzacyjnych jest specjalny smar, który się stosuje na te prowadnice, koszt nie jest wielki.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Jacko
Model Opla : Zafira A X18Xe1 CDX
LPG: Nie
Wiek: 41 Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 57 Skąd: Jastrzębie Zdrój Punkty zdobyte: 0
|
Wysłany: Czw Maj 01, 2008 00:28
|
|
|
| W niektórych kadetach ok 90"-91" były montowane zaciski Made In Italy.Wiadomo że ""włoch nie czł.. fiat nie aut..." Kiepski materiał a jeszcze gorsze niklowanie.Efekt, korozja.Papier ścierny to tak jak benzyna do ognia.Szlifniesz resztki niklu i wysoko nawęglana stal jest bez "osłony". |
|
|
|
 |
fubus84
75ps-->115ps

Model Opla : Kadett GSI
Wiek: 24 Dołączył: 26 Gru 2006 Posty: 61 Skąd: Krzeszowice
|
Wysłany: Czw Maj 01, 2008 20:02
|
|
|
| Lexar4 napisał/a: | | jak wygląda osłona tłoczka, jeżeli jest cała i bez problemu możesz go cofnąć to zacisk jest ok, |
Nie do końca. Ja się już na tym przewiozłem dlatego teraz robie zaciski przy każdej wymianie klocków. Osłonka może być cała, ale woda to jednak cholerstwo i wszędzie wlezie ->skutek = rdza |
|
|
|
 |
szary [Usunięty]
|
Wysłany: Sob Maj 10, 2008 15:20
|
|
|
Dzięki za te wskazówki. Właśnie wyruszam toczyć dalsze boje z hamulcami więc Wasze porady bardzo mi pomogą
[ Dodano: Pon Maj 12, 2008 12:47 ]
| Jacko napisał/a: | | W niektórych kadetach ok 90"-91" były montowane zaciski Made In Italy.Wiadomo że ""włoch nie czł.. fiat nie aut..." Kiepski materiał a jeszcze gorsze niklowanie.Efekt, korozja.Papier ścierny to tak jak benzyna do ognia.Szlifniesz resztki niklu i wysoko nawęglana stal jest bez "osłony". |
Akurat moje zaciski są "made in France", ciekawe, ze na razie psują się w moim Kadecie same francuskie częsci : rozrusznik valeo, teraz zaciski...
no ale to pewnie tylko zbieg okoliczności
zacisk mam już w piwnicy, kupione nowe gumki, prowadnice wybite. Dziś czyszczonko i składanie wszystkiego do kupy wg Waszych wskazówek |
|
|
|
 |
|
Geppetto
Porządkowy
|
|
|
|
|
krzys KTK [Usunięty]
|
Wysłany: Wto Maj 13, 2008 21:36
|
|
|
| nie bawcie sie z regeneracje zaciskow delco tylko wymienic na typ ATE z vectry ew astry 236mm wentyle poprawa hamolcow 100% mozna tez 256 z gsi ale fele min 14cal |
|
|
|
 |
szeryf
C20NE+LPG i C14NZ

Model Opla : Astry:'94Kombi & '93Htb
Zaproszone osoby: 80
LPG: Tak
Wiek: 29 Dołączył: 09 Maj 2006 Posty: 1182 Skąd: Strachanów
Punkty zdobyte: 24
|