Skocz do zawartości

Lenovo

Użytkownik
  • Liczba zawartości

    98
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Zawartość dodana przez Lenovo

  1. Jak w temacie. Ostatnio zauważyłem, że auto chodzi głośno:( słychać to z przodu. Myślałem że coś z wydechem. Jednak po oględzinach zauważyłem zerwana szpilke :( Moje pytanie jakie szpilki tam kupić? Gm? Czy inne ? Co polecicie ? Jaka uszczelke zastosować? Wymienić uszczelkę przy Turbo? Trzeba będzie planować kolektor ? Auto chodzi jak trzeba tylko jest głośne:( jaki powód był zerwania szpilki ? To chyba bolavzka tych silników. Dzięki z góry za porady
  2. Koledzy od 4 lat mam wydech 3cala z redukcją na 2.5 cala. Kata nie ma. Jest srodkowy tlumik prawdopodobnie przelot, i dwa końcowe. Chce przyciszyc auto. Czy wymiana tlumik a środkowego da coś? Czy trzeba będzie robić coś z mapami ? Auto jest po paru modyfikacjach. Dzięki z góry za pomoc
  3. Jak w temacie, muszę zregenerować altka z20let, słabo ładuje. Poleci ktoś warsztat, który zrobi to od A do z
  4. Auto chodzi jak trzeba:) proponuje wszystkim, którzy mają drgania, falowania na jalowym, sprawdzenie uszczelki pod przepustnica bądź jej wymiane w aso kosztuje 6zl. Następnie po wymianie zostawienie auta bez klemy na noc i odpalenie. Musi pochodzić trochę na jalowym bez wciskania gazu, najlepiej do załączenia wentylatora i rzecz jasna na benzynie (jeśli ktoś ma jeszcze lpg). Uważam temat za zamknięty
  5. Dziękuję Ci. Chodzi mi, że podczas jazdy na rolkach były wysypane kamyczki w wyniku czego doznałem upadku ... Albo np podczas przemieszania piesza poślizgiem się na rozsypanych na chodniki kamyczkach
  6. Mam starszą wersję i nie ma tam opcji adaptacji ... Odlaczylem nkleme na całą noc i auto chodzi jak trzeba.
  7. jak adaptacja przepustnicy zrobić w op comie? Gdzie to trzeba wejść? Byłem dziś w warsztacie w którym mi to robili, zwrócili mi co do grosza... oni niewiedza jak to możliwe...
  8. No właśnie tak powinna wyglądać:) to jest kolejny przykład jak zakłady naprawiaja nasze auta ...
  9. Mam pytanie jakie są przykłady nieszczęśliwego wypadku ? Czy jazda na rolkach i utrata równowagi jest nim i np. Złamanie ręki, jest nim ? Pytam może ktoś ma doświadczenie z powyższym. Tak szczegółowiej mam opisać jak doszło do złamania ręki do ubezpieczyciela A nie chce żeby mi odp że to nie był nieszczeliswy wypadek i nic mi się nie należy...
  10. Długo mnie nie było ... Szybkie pytanie, co myślicie o uszczelce pod przepustnica? http://uploadfile.pl/pokaz/1498271---d2ja.html Chyba stąd sa te falowania na jalowym ... Taka założyli mi w serwisie ... brak słów... Kolejne pytanie do Was czy trzeba adoptować przepustnice ? Po założeniu jej auto mi szarpie i wywala blad p0300 ...
  11. Kiepsko się korzysta z Telefon szukając powyższego,,, Mam pytanie mam na kanale teścia auto ... VW polo 1.2 2002. Na blacie 100 tyś przejechane, on też tak myśli, z Niemiec go sprowadził 6lat temu. Oczywiście cały przód był robiony. Trochę poprawiłem mu parę rzeczy... Auto ogólnie miało niskie obroty na jalowym, przepustnica była tak usyfiona czarną mazia ... aż dziwne, że skrzydełka chodziło. Wracając do sedna w aucie został 1 błąd- p0130 ( 1 sonda). Widać, że było coś w niej kombinowane, dwa przewody były lutowane ... moje pytanie od gniazda wychodzi 6 przewodów? A od sondy 4 , tak jak na zdjęciu, czy to tak ma byc? Nie wiem czy te przewody z gniazda są dobrze podłączone? Sonda ma 4ohmy, tyle narazie zmierzyłem. Obd2 pokazuje że sonda 1 nie ma i żadnej wartości nie pokazuje.
  12. Muszę zakupić taka uszczelka, bo ja jej nie mam. Pewnie w Aso tylko możliwość zakupu
  13. Ok. Skontaktuje się z Nimi mam ostatnie 2 pytania:) czy przy mojej przepustnicy powinna być jakaś uszczelka ? Bo u mnie jej nie ma z tego co widziałem. drugie pytanie, czy w mojej przepustnicy powinna być takie otworki ? Bo z tego co widzę, w starej przepustnicy nie ma ich. To zdj jest zaporzyczone z innej przepustnicy opla
  14. Możliwe że coś z tym fantem jest nie tak, nawet podejrzewam, że.... źle zaadaprtowali przepustnice. Gość mi gadał że dali moja przepustnice która kupiłem i odpalili auto i pewnie pojexdzili nim i autem szarpalo i wtedy dopiero wtedy robi adaptację... jak czytałem ma byc robiono na zimnym silniku ...
  15. Na chwilę obecną nic nie wyskakuje, błąd swiatel, klocki hamulcowe itd. Jeszcze będę obserwował, obroty nawet nie drgna 850, jedynie na zimnym silniku jest tzw ssanie, którego nie było (tak mi się wydaje). Auto chodzi perfekcyjnie. Niekiedy gaz się nie chce przełączyć ale po ponownej próbie się załącza, podjadę żeby jakiś gazownik na to spojrzał, może polecicie kogoś z okolic Pszczyny ? Na pb auto chodzi też dobrze. Ostatnio miałem okazję poruszać się seria 2.0T, z 2006 albo 2007, chodził tragicznie, wspomaganie do kontroli, turbina swiszcala dziwnie, biegi dramat jak w traktorze, przejechane od mojego mniej o 50tys ... A j narzekam na podniesione obroty na zimnym. Zauważyłem że jak przygazuje autem na zimnym jak do obroty podniesione, to wskakuje wtedy na 850. Hmmm Przepustnicy nie odkrecilem jeszcze ... W tym tyg to zrobię, i napisze co się dzieje.
  16. Możliwe. Coś może być z tymi mapami. Jednak zrobię to co mogę sam, jak nie pomoże pójdzie do tunera. Nie robiłem tak, co najwyżej jechałem na on 30km, na gaz auto się przełącza i nie czuć różnicy z pb. Choć zdążą się ale to rzadko że się nie przełącza na gaz, wtedy wyłączam i włączam lpg i juz jest ok.
  17. Pokombinuje jeszcze tak jak mówisz:) wyjdę ja i zobaczę, może te kanaliki są zapchane... sprawdziłem cała elektryke, każdy przewod i każdy wężyk wszystko jest ok. Jeździłem trochę i obserwowałem, podczas jazdy na światłach z radiem i wentylatorem napięcie ładowania było 13.8V, na postoju jest 13.9 - 14V. Narazie altka zostawiam bez grzebania. Zajmę się na dniach ta przepustnica, jak nie pomoże zrobię eksperyment i założę stare swiece z przerwą 0.8mm jeżeli to nic nie da jadę dopiero z tymi mapami robić. Ogólnie auto chodzi jak trzeba, za wyjątkiem odpalenia na zimnym silniku i te niewielkie falowania, Byłem u dwóch mechaników, oni twierdzą że tak ma byc ... więc stąd też nie chce auta zostawiać w ich rękach ... Cały czas chodzi mi po głowie ta przepustnica, albo jest źle zaadoptowana, może prze dołączanie przeze mnie klema od acu i nie robienie tak jak mówisz Adamie że czekanie do włączenia wentylatora a ja od razu jeździłem... Ogólnie w tym falowani minimalnym nie ma nic uciążliwego, nawet przez większasc osób nieodczuwalne ale i tak dojdę do tego ... co to
  18. Nie mam jeszcze op coma :))) Chyba że Ty masz chwilę czasu ? Bądź jest jakiś kolega z forum z rejonu Pszczyny?
  19. Pytam, bo jak padła mi przepustnica to jak założono inną to też auto falowalo, dopiero po adaptacji było ok
  20. U mnie na biegu jalowym przy zapalonym silniku przepustnica pokazuje - obciążona. Na niezapalonym nie sprawdzałem. Jakby jakiś błąd wyskoczyl w tym kierunku to bym mógł coś podejrzewać z nia, można ja źle zaadaptować? Czy alternator ma wpływ na falowanie obrotów na zimnym silniku ? Albo ta przerwa w świecach? Korci mnie żeby wkręcić stare swiece, czy jest sens ? I Jeszce jedno pytanie kiedy wykonujemy czynność adaptacji przepustnicy ? Grzebalem w tamtym rejonie, odpinalem czujniki i tam czyscilem i sprawdzałem przewody. Jak mi padła przepustnica to auto szło w check engin i nierówno chodził... teraz chodzi jak trzeba, pomimo tych nieiwlkch falowan. Z tego co czytałem to samo odloczenie od acu wymaga adaptacji przepustnicy ?
  21. To chyba ok jest dalej na zimnym silniku mi chwilę pofaluje 1000 do 1100obr. Nie jest to jakieś intensywne. Za 2 tyg auto idzie do mechanika na naprawę/regenerację alternatora, ma za słabe ładowanie
  22. Koledzy mam prośbę, może ktoś sprawdzić w op comie jak wygląda praca przepustnicy na biegu jalowym ? Mi wyświetla, że jest obciążona. Czy tak powinno być?
  23. Dobrze powiedziane jak go wyjme wiesz jaki tam jest dostęp... mogę Cię prosić o kopie krok po kroku demontażu altka z tego programu co mi pokazywales ? Bo ja to jeszcze nie mam. Dziś przejechałem ok 150km i auto chodzi lepiej jak napięcie ładowania jest wyższe, tak mi się wydaje, nie jest takie mulowate na 1 biegu, zobaczymy... po weekendzie sprawdzę jeszcze fachowo pod obciążeniem Aku.
  24. Wczoraj było jak napisałem wyżej jednak dziś podczas jazdy było już 13.7 - 13.8V. Rozkręce altka i zaniose na sprawdzenie.
  25. Adam1954- bardzo polecam użytkownika! Dużo mi pomógł i mnie nakierunkowal. Wyszedł na Op comie błąd zbyt niskie napięcie układu. Poradziłem sobie z tym, poczyszczone klemy i wartość na ładowaniu 13.9V przy wlaczonej klimie i innych sprzetach. Wcześniej było 13.6V. Mam pytanie do Was na Op comie pokazało przy przepustnicy, na biegu jalowym że pracuje pod obciążeniem - tak ma byc ? Druga sprawa chce Jeszce przeczyscic przepustnice ale bez wyjmkwania jej, tym środkiem można psikac do wnętrza przepustnicy? Mam zamiar jeszcze pokombinować z masa od akumulatora żeby podnieść napięcie ładowania
Partnerem serwisu: Fabryka kart plastikowych LiderKarty
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.