Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów '1.6 74kW 16V X16XEL' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • forum.opel24.com
    • Informacje i ogłoszenia
    • Na każdy temat
  • Porady oraz dyskusje dotyczące poszczególnych modeli Opla
    • Opel Adam - Forum
    • Opel Agila - Forum
    • Opel Ampera - Forum
    • Opel Antara - Forum
    • Opel Astra - Forum
    • Opel Calibra - Forum
    • Opel Combo - Forum
    • Opel Corsa - Forum
    • Opel Frontera - Forum
    • Opel Insignia - Forum
    • Opel Kadett - Forum
    • Opel Meriva - Forum
    • Opel Mokka - Forum
    • Opel Omega - Forum
    • Opel Signum - Forum
    • Opel Sintra - Forum
    • Opel Tigra - Forum
    • Opel Vectra - Forum
    • Opel Vivaro i Movano - Forum
    • Opel Zafira - Forum
    • Pozostałe modele
  • Motoryzacja - ogólnie
    • Ogólne porady techniczne
    • Sam Naprawiam - Opel, gotowe poradniki napraw
    • Odszkodowania, porady prawne
    • Warsztaty Samochodowe
  • OPEL24 Riders
    • Klubowicze i ich auta
    • Gadżety klubowe
    • Zloty i spoty
  • Porady dla kupujących samochód
    • Poradniki kupującego Opla
    • Zareklamuj swoje usługi na forum

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


Lokalizacja


Inna marka


Silnik


Nadwozie

Znaleziono 186 wyników

  1. Witam.Otóż z rana przy odpaleniu silnik załapał po paru sek. przerywał,poprychał,potelepał się i zadławił.Potem już nie mogłem go uruchomić, chociaż próbował załapywać i w końcu posadziłem baterię.Podłączyłem prostownik. Stwierdziłem że skończyło mi sie paliwo bo wskazówka od jakiegoś czasu już była oparta -moje zaniedbanie.Pojechałem do roboty rowerem a po fajrancie zajechałem na stację i kupiłem 5tkę paliwa.Po dotarciu do domu wlałem odpiąłem prostownik i próba.Efekt....posadziłem aku.od kręcenia i nic.Dobrałem się do przekaźnika pompy paliwa koło nóg pasażera otwożyłem go zwarłem go pompa chodzi przy przekręconej stacyjce dochodzi dodatkowo dmuchawa powietrza dodatkowego czyli gra.Co jeszcze mógłbym sprawdzić,czy możliwe że filtr paliwa może być do tego stopnia zapchany ?
  2. Witam,mam problem z moją Astrą konkretnie.Jak np.dojeżdzam do skrzyżowania(na ciepłym silniku) i np wbijam 2-ke dodaje gazu to dosłownie na 1s konkretnie przychamuje silnikiem jakby stracił całą moc i pózniej jest ok i tak co jakiś czas.Jak ktoś ma pomysł co to może być to proszę o pomoc.Z gory dzięki
  3. Witam kupiłem właśnie astrę 1.6 16V 2000r Wracając do domu zauważyłem 1. Słabo grzeję się silnik a jak się nagrzał tak do 85 stopni to gwałtownie spadła temperatura na sam dół wskaźnika 2. Strasznie dymi jak cofam pod lekką górkę to nie widzę nic do tyłu gdy jest i zimy i trochę ciepły dym jest koloru biało szary a czasami lekko niebieski ale ten jest przy ruszaniu widział kolega jechał za mną. Proszę o pomoc wcześniej miałem corse 1.2 8V i dymiła tylko jak była zimna
  4. Witam jak w tytule czasem gaśnie przy opadaniu z wysokich obrotów,a na wolnych faluje jak i na lpg tak i na benzynce. Dodam że lpg 2 generacji.Jakiś czas temyu zauważyłem tykanie zaworu-podcisnienia-1997280 teraz nie tyka i autko częściej gaśnie.Czy może powodować to ten zawór
  5. Witam. Posiadam Astre G 1.6 16V Kombi i ogólnie jestem zadowolony, tylko niepokoi mnie spalanie i delikatne szarpanie przy ruszaniu, tzn. jeżeli nie dodam więcej gazu to Astra może zgasnąć, te więcej gazu to dla osoby jeszcze nie obytej z autem oznacza często zryw kół. Jeszcze gorzej jest przy biegu wstecznym. Musze dodawać gazu, jednakże jest on w moim odczuciu jakiś zbyt czuły. Porównując to z innymi autami, które miałem to np. Seicento 1.1, ruszanie we Fiacie jest zdecydowanie miej kłopotliwe. W mojej Astrze przy ruszaniu trzeba się pilnować żeby nie zgasła. Druga sprawa to przy wrzucaniu na 2-gi bieg, jeżeli za szybko puszcze sprzęgło to zaczyna szarpać, czegoś takiego w Seicento nie doświadczam. Spalanie też mnie niepokoi, nie robiłem dokładnym pomiarów, ale 10L na mieście na 100%. Czytałem o bolączkach Astry i z tym wszystkim co czytam to jest jedno wielkie "masło maślanie". Jeżeli coś w Astrze się dzieje to albo to wina EGR, przepustnicy, sondy lambda, krokowca, cewki lub świec. Dlatego chciałbym m.in wykonać lub zlecić wykonanie czyszczenia elementów tj. EGR, przepustnica, zawór krokowy i wymiany świec. Z drugiej strony, czy wady w tych podzespołach mogą mieć wpływ na podwyższone spalanie? Ktoś kiedyś pisał, że EGR może przyczynić się zwiększenia spalania. Może ktoś z Was zlecał wykonanie tych zabiegów, bo na początek nie chciałbym robić tego samemu, tym bardziej, że zazwyczaj zdarza mi się coś ukręcić przy takich zabiegach. Z jakimi kosztami trzeba się liczyć? Czekam na rady. Dzięki
  6. Witam serdecznie, przepatrzyłem forum, ale jakoś odpowiedzi nie znalazłem co do mojego problemu ale może ktoś podpowie. Moja asterka brała już sobie trochę oleju, zjeżdżając z górki na biegu i dodając gaz było za mną niebiesko. Więc w garażu zrobiliśmy mały remoncik, uszczelniacze, pierscienie, wszystko poskładane pali, nie kopci a raczej nie kopciło. O ile podczas jazdy nawet przy deptaniu gazu nie ma widoków niebieskich czy to redukcja czy wspomniana jazda z górki i dodawanie gazu. To problem jest np na światłach... stojąc na światłach i delikatnie ruszając asterka zakopci na niebiesko, a później już jedzie wszystko pięknie. Mam wrażenie, że jak delikatnie obchodzę się z gazem to tak się dzieje... Może ktoś już kiedyś diagnozował podobny problem i może coś podpowiedzieć....
  7. Witam, Dwa dni temu zakupiłem Astre G rok. 99'' 1.6 16V Ecotec, importowaną z zachodniej granicy (auto kupione od handlarza). Jestem na etapie wymiany oleju. Mechanik, który przeglądał książkę serwisową stwierdził, że pierwszy raz z czymś takim się spotyka. Chodzi o kolejności wymiany oleju przez ASO Opla, które przebiegały tak 10W40->5W30->0W30. Dla lepszej orientacji dołączam screeny książki. Mechanik, który to zinterpretował powiedział, że książka musi być falsyfikatem i ktoś przy jej podrabianu pomylił się z kolejnością wpisów, bo nikt w takim porządku nie wymiania olejów. Książka serwisowa przyglądając się jej bliżej wg. mojej opini nie wygląda na podrobioną (widać na niej znaki czasu i różne charaktery wpisów). Samochód wizualnie i mechanicznie stoii bardzo dobrze. Z drugiej strony kto chciałby się bawić w takie rzeczy i inne ewentualne przekręty dla auta wartego 5 tyś zł. Przebieg samochodu na stan obecny to 221 tyś km. Jako, że z mechaniki nie jestem zbyt dobry proszę o pomoc w interpretacji. Dziękuje i pozdrawiam.
  8. Witam. Dziś rano po przejechaniu ok 1,5 km zapaliła się kontrolka(patrz zdjęcie) która nie mrugała tylko była zapalona cały czas około30 sekund a póżniej znikła. Sytuacja identyczna powtórzyła sie później po ok. godzinie. Proszę o radę co może być spowodowane tą sytuacją? Pozdrawiam
  9. Witam. Mam mały problem z astrą. Mianowicie, jakiś czas temu wymieniłem termostat(marki no name)-niestety okazał się uszkodzony. Kupiłem drugi firmy Febi niby było ok, ale tylko w lecie. Teraz przy temp. 1st silnik bardzo długo się grzeje. W trasie nie osiąga 90st, a wskazówka zaczyna wstawać dopiero po przejechaniu 10-15km. Moim zdanie coś jest nie tak. Czy może ktoś miał podobny problem?? Z góry dziękuję za pomoc.
  10. Witam, na wstępie to mój pierwszy post na tym forum i przepraszam, że podobne tematy są na tym i na innych forach, ale studiowałem parę tygodni internet i już poradzić sobie nie mogę, więć muszę opisać swój problem i proszę o rady, moje auto Astra f, 95r. 1.6 16V kombi odkąd go mamy w rodzinie zawsze "mulił", przejąłem stery i dlatego chce zrobić z nim porządek, mianowicie doszło do takiego momentu, że nie dało się nim jeździć zero przyspieszenia a pod górę na pierwszym biegu, Objawy: 1. po odpaleniu na zimnym silniku pracuje bardzo nie równo, czasem gaśnie, przy dodaniu gazu nie wchodzi na obrotu i gaśnie; ale to się zdarza tak mniej więcej co drugie odpalanie, czyli nie jest regułą, 2. przyspieszanie jest również bardzo nie regularne, czasem idzie jak burza, czasem taki straszny muł, czuć jakby silnik chciał wyskoczyć z ramy , 3. jazda pod górę, tragedia, pod niektóre większe górki muszę ostro rozbujać asterkę, aby w miarę wyjechać pod nią, ostatnio pod górę na objeździe do zakopanego musiałem jechać na jedynce! 4. obroty między 1000 a 2000 są bardzo nie równe i na tych najbardziej silnik "źle" pracuje, najczęściej muli, dławi itp. 5. na równym terenie przy dłuższej jeździe np. na 5 biegu w pewnym momencie zamula i silnik "ma doła" i traci na prędkości, zmiana na 4 bieg i znów da się jechać Wymienione elementy: 1. nowe świece, 2. nowe kable wysokiego napięcia, 3. nowa sonda lambda (wyskakiwał błąd bodajże 44, uboga mieszanka paliwa), 4. wyrzucony katalizator, Efekty: gdy wyrzuciłem katalizator to wtedy silnik troszke odrzył i da się w miarę jechać, ale tylko w miarę, reszta bez zmiany, Proszę o rady. PS. Zwz. na mały budżet chce sam jakoś to naprawić, byłem pytać się o rady mechaników to każdy słono sobie życzy, a jak będę wszystko sprawdzać to koszty przerosną wartość auta .
  11. Witam wszystkich, jestem nowym userem (nie znalazłem tematu powitalnego) nie piję od roku, dziękuję za uwagę mam następujący problem, autko od kilku dni, udało sie kupić fajny okaz, ale pojawił sie problem podczas testów na autostradzie ok 10-15 km drogi na 130-140 km/h załaczył sie check engine, zwolnilem, zjechalem na parking, zajrzałem pod maskę, zgasiłem, ponownie odpaliłem i nic, potem juz predkosci ok 100 i nie wrociło tez podczas trybu miejskiego czy przygazowań do 6 tys obrotów. silnik pracował ok, i caly czas, rowno cicho. silnik bez LPG, 1.6 16v z 1997 roku. jesli to ma znaczenie, ma aktualnie niedziałająca klimę (kwestia czasu) czytalem na innych forach ze check engine to legenda, ale szukalem tez złączki diagnostycznej by na zworkach sprawdzić, lecz cholera nie wiem gdzie jest... licze ze szanowni użytkownicy pomoga, w swoim czasie pochwale sie w 'moich samochodach' pozdr btw nie wiem ktory silnik z 1.6 (X czy C ) sprawdzę na dniach jeśli ma znaczenie.
  12. Panowie bardzo wkurzająca usterka się trafiła, auto było już u kilku mechaników, co jakiś czas (co miesiąc) brak reakcji na kluczyk 3poz, po prostu cisza, kontrolki OK, potrafi odpalić na drugi dzień albo nie odpala przez kilka dni wtedy zostaje popych. Przeglądnięty rozrusznik, automat, wymieniony włącznik elektromagnetyczny, 2 krotny przegląd kostki włacznie z zamianą kostki na nową w celu sprawdzenia. Najprawdopodobniej gdzieś niekiedy nie łapie masa lub 12 V po stacyjce, czy zna ktoś rozkład pinów w złączu X16 na wysokości akumulatora żeby auto po prostu sobie odpalić ? Chodzi o podanie w razie kolejnego "razu" 12 V prosto z aku na automat czyli z ominięciem 3 pozycji stacyjki. Może wtedy jednoznacznie uda się stwierdzić czy problem jest niżej czy wyżej i czy nie chodzi o masę :-) Pozdrowienia i z góry dzięki za pomoc.
  13. Witam, mam problem z wentylatorem chłodnicy. Wstępnie rozpoznałem dolny czujnik jednak kilka rzeczy nie daje mi spokoju. Do czego służą te wszystkie czujniki i na jakiej zasadzie to działa, co załącza co i w jakiej sytuacji, czujników z tego co zauważyłem są trzy, 2 na chłodnicy i jeden na termostacie przy czym na chłodnicy jeden dwu-pinowy i jeden trój-pinowy. Ten dolny jest na trzy, zamówiłem nowy ale ma inny kolor obudowy, mój jest brązowy a dostępne są czarne i zielone (temperatury te same), czy to robi różnicę? Przekaźniki wykluczam z gry. Wersja z klimą. Druga kwestia to tłoki, czy w tym silniku można je wyciągnąć od dołu bez ruszania wału? Silnik zaczyna brac olej, planuję wymianę uszczelniaczy a jeśli za dużo się nie zmieni to i pierścieni. Nie chciał bym jednak przy tym zdejmować głowicy dlatego fajnie by było gdyby była możliwość demontażu od dołu.
  14. witam mam problem z olejem otóz gdy pewnego dnia wyjąłem bagnet to oleju na nim nie było!! wiec wlałem, gdy później sprawdziłem bagnet i to samo. Nie wiem czemu czy bagnet za krotki czy tam sie cos zatkało? Nie mam pojecia. Gdy delikatnie ruszam z pierwszego biegu to obroty spadają do ok.400-500 i wtedy mruga kontrolka oleju. czy ktoś miał podobną sytuacje? Prosze o jakies podpowiedzi. Z góry dziekuje.
  15. Witam! Jeżdżę obecnie oplem astrą F z silnikiem X16XEL. W silniku jest olej Lotos 15W40. Samochód przejeździł na tym oleju co najmniej 10tys km (wg informacji poprzedniego użytkownika), a zapewne jeszcze więcej (bo jeszcze poprzedni też pewnie jeździł na takim oleju). Na kilku forach czytałem, że ten silnik nie powinien pracować na oleju mineralnym. W instrukcji samochodu olej o takich właściwościach także nie figuruje jako zalecany do eksploatacji. Samochód ma przejechane licznikowe 195tys km. Moje pytanie jest takie: czy rozsądna będzie teraz zmiana oleju na półsyntetyczny 10W40? Może lepiej pozostać przy mineralnym albo zmienić olej na mineralny innej marki? Na razie przejechałem jakieś 3tys km i nie mam uwag do pracy silnika. Oleju trochę ubywa, ale zużycie mieści się w normie.
  16. Witam , wczoraj spotkało mnie nieśczęście moja asterka f 1.6 16v x16xel sie zatarła (coś ze smarowaniem musiało być, gdyż olej w silniku był ) . Mam do kupienia rozbitą asterkę z silnikiem 1.4 16v x14xel i mam pytanko czy dużo rzeczy trzeba wymienić razem ze silnikiem ? czy półosie napędowe są takie same?
  17. Witam, Proszę o pomoc co może być uszkodzone i jaki jest koszt naprawy? Na zimnym silniku (na biegu jałowym) leci delikatny biały dym z rury wydechowej, a po chwili gdy się nagrzeje i przy gazuje to robią się kłęby niebieskiego dymu. Podczas jazdy leci cały czas dość sporo dymu, najwięcej przy mocniejszym dodaniu gazu. Jadąc na benzynie wyskakuje kontrolka błędu silnika, na gazie się nie świeci. Nie odczuwam jakiegoś spadku mocy. Płynu chłodniczego w ogóle nie bierze, za to oleju trochę ponad 1l / 1000km. Z korka wlewu oleju, gdy go odkręcę to trochę chlapie a co najgorsza to dymi też tak delikatnie na niebiesko. Silnik jest trochę zalany ale z tego co mi się wydaje to wycieka spod pokrywy wałka rozrządu od strony sprzęgła. Mam odczucie że czasami po przy gazowaniu (na biegu jałowym) silnik zachowuje się przez chwile jakby miał zgasnąć za chwilę.
  18. Witam! Mam problem z moją Astrą II 1,6 v 16 1999r. Gdy temperatura na dworze jest dość niska +3 albo mniej to w końcowym etapie rozgrzewania silnika na wolnym biegu auto traci obroty ( spadaja do 500 i mniej ) i wtedy trzęsie silnikiem , auto jest zamulone , nie chodzi na wszystkich cylindrach. Dzieje mi sie to tylko w tym etapie , na zimnym chodzi mi dobrze tak samo jak sie rozgrzeje. Silnik krokowy wymieniany , świece też , cewka zapłonowa 100% sprawna , bo na nowej tez tak sie dzialo. Nieznam sie dobrze dlatego sie pytam , ja sądze ze albo to alternator albo listwa wtryskowa lub coś z elektryką ewentualnie filtr paliwa ale jest nowy (tyle rzeczy że równie dobrze moge poprostu powiedzieć że auto sie pie****i). Może ktoś ogarniętry powie mi co boli moją astrę.
  19. Witam wszystkich! na wstępie zaznaczam, że miałem dylemat w jakim temacie zamieścić ten post jeżeli wybrałem zły to proszę o przeniesienie go. A teraz do rzeczy. Posiadam samochód jak w temacie jest to model 1996r. w 2010r założyłem do niego instalacje gazową sekwencyjną. Niestety teraz pojawił się pewien problem w zasadzie kilka problemów i nie wiem co może być ich przyczyną. Mianowicie: - w samochodzie czasami falują obroty zwłaszcza po odpaleniu w zakresie od 1tys do 3 tys. (czasem po odpaleniu wskakują na 3tys i tak samochód warczy przez 10s a potem wszystko wraca do normy) - podczas jazdy samochód na gazie szarpie i reaguje z opóźnieniem na dodawanie gazu (opóźnienie w granicach 1-2s) tak jakby się dławi - czasem przy dodaniu gazu np przy ruszaniu w korku obroty potrafią spaść do 0 i samochód gaśnie po czym nie można go przez chwilę odpalić(po przekręceniu kluczyka silnik zapala ale znowu jakby się dławił i gaśnie i tak kilka razy) działo się to tylko jadąc na LPG ale ostatnio zauważyłem również szarpanie na benzynie co prawda delikatne ale zawsze coś. Proszę o pomoc i ewentualne porady w czym może tkwić problem?? Pozdrawiam serdecznie
  20. tak jak w tytule czy mógłbym prosić o rozkodowanie błędów w moim samochodzie a usterka jest taka ze ciężko odpala na ciepłym silniku a , zaczęło się od tego ze wymieniłem kable, świece, filtr paliwa i filtr powietrza. zaraz po wymianie wyskoczył mi check engine i zaczął ciężko odpalać na ciepłym silniku http://www.youtube.com/watch?v=MavUgNQorQ4&feature=youtu.be z tego co mi sie udało odczytać samotdzielnie błedy to wyszło mi tak : 56 Elektrozawór dopływu powietrza dodatkowego - za niskie napięcie (X16XEL) 18 System regulacji spalania stukowego (X16SZ) 17 Wtryskiwacz (X16XEL) 92 ? 15 Czujnik temperatury cieczy chłodzšcej - za wysokie napięcie nie wiem czy dobrze odczytałem jak nie to prosze mnie skorygowac i co mam z tym zrobić? i co to jest ten bład 92?? a wyszło mi to według tej tabelki błedów: Kody usterek dla układu MULTEC Delco Remy Kod Wyjanienie 12 Rozpoczęcie procedury odczytu pamięci usterek 13 Sonda lambda - brak sygnału 14 Czujnik temperatury cieczy chłodzšcej - za niskie napięcie 15 Czujnik temperatury cieczy chłodzšcej - za wysokie napięcie 16 Czujnik spalania stukowego (X16SZ) 17 Wtryskiwacz (X16XEL) 18 System regulacji spalania stukowego (X16SZ) 19 Czujnik położenia i prędkoci obrotowej - fałszywy sygnał (C18NZ/X16SZ) 21 Czujnik położenia przepustnicy - za wysokie napięcie 22 Czujnik położenia przepustnicy - za niskie napięcie 24 Czujnik przebytej drogi - brak impulsów 25 Wtryskiwacz - za wysokie napięcie (C18NZ/X16SZ) 29 Przekanik pompy paliwa - za niskie napięcie 32 Przekanik pompy paliwa - za wysokie napięcie 33 Czujnik cinienia w kolektorze - za wysokie napięcie 34 Czujnik cinienia w kolektorze - za niskie napięcie 35 Silnik krokowy - niewłaciwa liczba kroków 41 Przewód EST-B (2/3) - za wysokie napięcie (X16SZ/X16XEL) 42 Przewód EST-A (1/4) - za wysokie napięcie (X16SZ/X16XEL), lub: Brak impulsów z układu zapłonowego (pozostałe silniki) 43 Układ recyrkulacji spalin (X16SZ/X16XEL) 44 Sonda lambda - uboga mieszanka 45 Sonda lambda - bogata mieszanka 47 Zawór recyrkulacji spalin 49 Akumulator - za wysokie napięcie 51 Pamięć urzšdzenia sterujšcego - uszkodzona 52 Przekanik dopływu powietrza dodatkowego - za niskie napięcie (X16XEL) 53 Przekanik dopływu powietrza dodatkowego - za wysokie napięcie (X16XEL) 55 Urzšdzenie sterujšce 56 Elektrozawór dopływu powietrza dodatkowego - za niskie napięcie (X16XEL) 57 Elektrozawór dopływu powietrza dodatkowego - za wysokie napięcie (X16XEL) 61 Elektrozawór odprowadzania par paliwa - za wysokie napięcie (X16XEL) 62 Elektrozawór odprowadzania par paliwa - za wysokie napięcie (X16XEL) 63 Przewód EST-B (2/3) - za niskie napięcie 64 Przewód EST-A (1/4) - za niskie napięcie 69 Czujnik temperatury powietrza - za niskie napięcie 71 Czujnik temperatury powietrza - za wysokie napięcie 75 Kontrola momentu obrotowego - za niskie napięcie 76 Kontrola momentu obrotowego - za wysokie napięcie 81 Wtryskiwacz - za wysokie napięcie 93 Moduł sterujšcy QUAD czytałem na rożnych forach ze objawy ciężkiego odpalania na zimnym silniku może być zapchany układ wydechy jak go sprawdzić i czy to prawda
  21. witam wszystkich,otóż ostatnio wcisnąłem przycisk do pozycji cyrkulacji wewn. i po odciśnięciu go z powrotem nie przełączyło mi na cyrkulację z zewnątrz tzn. cały czas gania powietrze tylko w kabinie a nie wymienia.Po wyjęciu przycisku nie mogę wydedukować jak to działa,przycisk ma taki ala popychacz który coś tam uruchamia .Czy może ktoś mi wyjaśnić jak to działa zanim zacznę to demolować.Proszę o pomoc,bo parują mi teraz szyby ,a nie miałem z wilgocią nigdy problemu pomimo iż jest to mankamentem tego auta.Pozdrawiam
  22. Witam mam taki problem dzisiaj przy temp. -10 po odpaleniu zapalila sie kontrolka smarowania silnik zaczal chodzic jak stary diesel przy obrotach ok 3000tys dopiero gasnie ale nie do wytrzymania jest z klepiacym silnikiem:( nie wiem co moze byc poprosze o porade. Dzieki z gory
  23. Witam, Chciałbym sprawdzić czy moduł DIS w moim aucie jest uszkodzony, to co znalazłem na forum czyli nie jest za bardzo pomocne. Świece mam wymienione. Znalazłem również drugą informację jakoby można by sprawdzić ten moduł, ale zaraz w innym poście użytkownik skarżył się że przez ten sposób uszkodził całą listwę. Ten sposób to odpięcie modułu DIS od silnika, zamontowanie w gumowe fajki świec, a następnie kręcenie rozrusznikiem - jeżeli przeskoczy iskra do masy to moduł jest OK. Co myślicie o tym sposobie? Jaki inny sposób znacie ? Nie mam możliwości podmianki, nie mam możliwości podpięcia komputera z programem diagnostyczym, wizyta w serwisie jak na razie odpada.
  24. witam.Otóż po ostatnich spadkach temperatur mój motorek kręci się na 2tyś. na gazie i nie uspokaja się nawet po rozgrzaniu .Na benzynie jest spoko.Błagam pomóżcie bo nie lubię jak coś mi wyje,stuka piszczy itd.Dodam że problem wystąpił dopiero tej zimy ,w ubiegłym roku było super pomimo bardziej siarczystych mrozów . Z góry dziękuję i pozdrawiam. p.s silnik ecotec
  25. Proszę o pomoc. Mam astrę G z silnikiem 1.6 16v Bp bez gazu problem polega na tym że silnik nie równo pracuje na zimno jak i na ciepło obroty falują pomiedzy 600 a 750 (słychać także po wydechu) wrazenie jest takie jak by zasysał lewe powietrze psikałem samo startem i nic podłączyłem go pod kompa pokazało brak błędów zawór EGR nie domyka się do końca ale minimalnie i jest faktycznie za duża dawka powietrza. Tyle się dowiedziałem, czy może być to wyłącznie zawór EGR czy szukać którędy się dostaje lewe powietrze ( gdzie tego szukać PROSZĘ O POMOC JEŚLI KTOŚ MIAŁ TAKI PROBLEM)Z GÓRY DZIĘKUJĘ
Partnerem serwisu: Fabryka kart plastikowych LiderKarty
×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.