Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów '1.6 74kW 16V Z16XE' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • forum.opel24.com
    • Informacje i ogłoszenia
    • Na każdy temat
  • Porady oraz dyskusje dotyczące poszczególnych modeli Opla
    • Opel Adam - Forum
    • Opel Agila - Forum
    • Opel Ampera - Forum
    • Opel Antara - Forum
    • Opel Astra - Forum
    • Opel Calibra - Forum
    • Opel Combo - Forum
    • Opel Corsa - Forum
    • Opel Frontera - Forum
    • Opel Insignia - Forum
    • Opel Kadett - Forum
    • Opel Meriva - Forum
    • Opel Mokka - Forum
    • Opel Omega - Forum
    • Opel Signum - Forum
    • Opel Sintra - Forum
    • Opel Tigra - Forum
    • Opel Vectra - Forum
    • Opel Vivaro i Movano - Forum
    • Opel Zafira - Forum
    • Pozostałe modele
  • Motoryzacja - ogólnie
  • OPEL24 Riders
  • Porady dla kupujących samochód

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


Lokalizacja


Inna marka


Silnik


Nadwozie

Znaleziono 173 wyników

  1. Witam! Mam Asteroidę II 1.6 16V, przebieg 103 000 km, kontrolka <check engine> zaswieciła mi się w lutym ubiegłego roku po wyjechaniu z myjni i tak raz swieciła raz gasła w końcu przestałem zwracac na to uwagę wiedząc ze błąd na komputerze pokazywał się numerem [44] z opisem recyrkulacja spalin. Niestety po dwoch latach bez zadnego wkładu finansowego w autko, odezwała cewka zapłonowa. Początkowo zastanawiałem się co może być przyczyną ale trafiłem od razu. Niestety kilka dni temu wracając do domu poczułem ze astra coś zaczyna się dusić. Myslałem że to znów cewka, lecz wykluczam to gdyż silnik nie dusi się jak wciskamy stopniowo pedał gazu tylko gdy nacisnę go do oporu, oczywiście na postoju (chociaż zawszę mogę się mylić). W czasie jazdy strasznie się muli jak by nie dostawał odpowiedniej mieszanki paliwowo - powietrznej. Autko jest osłabione i chodzi jak jakiś warburg (bububububu). Dokładnie nie wiem co to może być, ale podejrzewam że to jest <sona lambda>, chociaż chciałbym się dowiedzieć co wy o tym sądzicie?? Sondę na pewno będę kupował uzywaną, gdyż brakuje niestety finansów. Dodam jeszcze jedno, poci mi sie miska olejowa, choć na kostce nie ma plam oleju więc to nie ma nic z tym wspolnego. Tydzień temu wymieniany olej. Autko chodziło tak jak zawsze i miało spalanie w granicy 7-7.5 l/100 km z góry dzieki CrazyMan
  2. Witam. Mam taki oto problem w listopadzie zeszłego roku zapaliła mi się kontrolka check engine. Po pewnym czasie postanowiłem usunąć usterkę - odczyt błędów wskazał czujnik położenia wałka rozrządu. Po wymianie 1 dzień było dobrze - potem znów chceck engine się zapalał. Z czasem samochód zaczął sie dusić przy przyspieszaniu (tzn na 1, 2 biegu gaz do dechy a on przyspieszał jakby miał 600 pojemności). Znów podróż na komputer i tym razem 6 błędów przepustnicy - znów wymiana i znów powtórka z rozrywki - samochód po zapaleniu się kontrolki dusi się. Za każdy razem kontrolka zapala sie dopiero po rozgrzaniu silnika - jak temperatura osiągnie 80st. Ponieważ nie bardzo miał mi kto pomóc postanowiłem rozwalić to co zepsute do reszty i zacząłem codzienne podróże do pracy. Jakież było moje zdziwienie kiedy podczas stania w korkach zgasła kontrolka chceck engine i zapaliła się kontrolka układu emisji spalin. Pewnego razu po przejechaniu krótkiego odcinak bez stania w korkach, kontrolka układu emisji spalin znów zgasła i zapalila sie kontrolka check engine. Znów pokazuje błędy czujnika położenia wałka rozrządu, przepustnicy i czujnika temperatury powietrza zasysanego. Jak samochód jest zimny wszystko działa super. Jak tylko się rozgrzeje przestaje przyspieszać. jest też tak że czasem tak że maks obroty jakie mogę osiągnąć na dowolnym biegu to 3,500 (sprawdziłem to dla 1, 2, 3) na biegu jałowym obroty idą na maksa i reagują na gaz. Już nie wiem co mam robić. Dodam tylko że świece i filtr paliwa też zostały wymienione. Może ktoś mam podobne doświadczenia??
  3. Co padło w rozruszniku ? http://www.youtube.com/watch?v=RuBle_Sn7x0
  4. Przeczyściłem kolektor dolotowy po przejechaniu 120 km zaglądając przez przepustnice zobaczyłem już czarne ślady (nagar). Czy to jest normalne w takim czasie? I jeszcze jedna sprawa zaślepiłem EGR po przejechaniu wyżej wspomnianych 120 km odkręciłem EGR ponieważ jak astre trochę przegoniłem zapalała się kontrolka check engine i na uszczelce był olej. Pytanie jak on sie tam mógł dostać i czy to norma? Z góry dzieki za podpowiedzi
  5. Witam serdecznie, Od niedawna mam dość nietypowy problem z moim opelkiem, byłem już w kilku warsztatach i nie potrafią dojść do tego jaka jest przyczyna, co jest uszkodzone. Po odpaleniu auta silnik pracuje równo przez minutę chyba że wcześniej dodam gazu to odrazu zaczyna się mocne telepanie silnikiem i całą budą. Wypiszę w punktach objawy oraz co było wymieniane być może ktoś miał już taki problem: Astra G 1.6 16v 74 kw Objawy: 1. Duży spadek mocy jak dodaje gazu mocno szarpie i ledwo jedzie 2. Momentami na luzie delikatnie drgania spadają, ale po chwili znów trzęsie mocno silnikiem. Nie ma na to rutyny raz mocniej raz słabiej z przewagą większych drgań. 3. Na zimnym i ciepłym silniku objawy są takie same 4. Z rury wydechowej ewidentnie słychać że silnik nie równo pali 5. W czasie jazdy gdy dodaje delikatnie gazu miga lampka check engine (prawdopodobnie zalewa katalizator) Co było wymieniane: 1. 4x wymieniany moduł z cefka 2. Wymienione świece 3. Sonda lambda pokazywała błąd wymieniona na nową została 4. Zawór recyrkulacji spalin pokazuje błąd (był zamieniony na kumpla, który ma taki sam silnik i przez kilka dni pojeździłem objawy były takie same zero poprawy mimo że błąd check znikną) 5. Rozrząd był sprawdzany czy się nie przestawił (bo podobno to się zdarzało w tych silnikach) Aaa i po wymianie pierwszy raz modułu z cefką auto przez 2 dni jeździło dobrze Odzyskało moc. Przez kolejne trzy dni stopniowo odczuwałem jak jest coraz gorzej aż w końcu znów był spadek mocy i telepy. Świece są nowe NGK wystarczy że trochę autem przejadę i pierwsza z lewej strony jest czarna Na koniec już auto było sprawdzane w Oplu i oni stwierdzili że zawieszają się zawory i cały silnik jest do remontu. Ja pierwszy raz słyszę o tym że w tych silnikach mogą zawieszać się zawory ? Oleju bierze dość sporo ale z tego co słyszałem te silniki tak mają. Musiałem dolewać tak raz na pół roku tak ok 2 kreski na bagnecie. Proszę o pomoc jakieś pomysły bo już kompletnie nie wiem co mam zrobić z tym autem. Wszędzie kasują mnie za sprawdzania, diagnozy, a nic nie potrafią zrobić.
  6. Czy ściągając kolektor dolotowy muszę wymienić uszczelkę?
  7. WItam, OPEL ASTRA G 1.6 16 V Problem zaczął się w listopadzie zeszłego roku. Na początku była to utrata mocy, były wymieniane świece na tuningowe ( działał 4-5 dni tak jak powinien potem miał jakieś 80% mocy) na normalnych świecach 3 cylinder w ogóle nie działał, sprawdzana cewka (OK) , wymieniane wtryskiwacze następnie wyczyściłem układ dolotowy przepustnice razem z silniczkiem krokowy i na tyle na ile się dało pod przepustnicą, przegoniłem go i działał super jak nówka przez 3 dni dokładnie później znów utrata mocy na mniej więcej 80% w każdym razie odczuwalna. Na wolnych obrotach zdarzało się że gasł, falowały obroty , wymieniłem silniczek krokowy. Przegoniłem go ale to nic nie dało cały czas nie działa 3 cylinder.Bierze olej ok.1 -1,5 na 1000km. Komputer nie wykazuje błędów. Nie wiem co robić Jeden Mechanik radził mi żeby wymienić olej i wymienić popychacze, drugi go wyśmiał ale nie miał pomysłu co z tym fantem zrobić?? Może coś z ERG? Jak ktoś się z czymś takim spotkał proszę o pomoc
  8. Witam! Proszę o pomoc w następującym problemie. Auto: OPEL ASTRA II 1.6 16V Z16XE + gaz (obecnie ok. 165 tys. na liczniku) Błędy: - 0170 - Nieprawidłowy skład mieszanki - mieszanka za uboga lub za bogata - 0301 - Zapłon cylindra l - wypadanie zapłonów - 0420 - sprawność katalizatora (rząd cylindrów 1) za mała W ciągu 2 ostatnich miesięcy wymieniono na nowe: - świece, cewkę DIS, wtryskiwacze, filtr paliwa. - rok temu wymieniono wkład do katalizatora Zakładam więc - że układ paliwowy - zasilający jest ok. Dodam, że błędy te były przed wymianą powyższych elementów – i pojawiły się po wymianie. Dodatkowo - czasem - jak się przegazuje auto - to potem "nie chce się przełączyć na gaz - choć jest on wyregulowany na tip-top względem odczytów silnika. Jakieś pomysły? Wpompowałem już dość kasy – a każdy „szpec” mówi co innego To może być sonda – ale która – przed katalizatorem czy za? (jeden „szpec” powiedział, że to kat, drugi (wg komputera) że to 1 sonda, a trzeci (wg komputera) że 2 sonda (za katem). A jeśli już to sonda lambda przed katem na kolektorze - czy to jest sonda regulacyjna? Np.: http://allegro.pl/sonda-lambda-bosch-opel-1-0-12v-1-2-1-4-1-6-16v-i1513478862.html ? Z góry dzięki i proszę o jakieś podpowiedzi.
  9. Wtryskiwacz leży na stole. Czy mogę podać mu napięcie z prostownika (12V, 6A) w celu jego otwarcia i nie uszkodzę go ? A druga sprawa: jak długo mogę mu podawać napięcie ? Czy może to być np. ciągle przez 1 minutę, przerwa i powtórka czy może to być góra kilka sekund aby go nie uszkodzić ? Czytałem trochę na ten temat i wypowiedzi są jak zwykle podzielone: - nie wolno podawać napięcia na wtryskiwacz gdyż grozi to jego uszkodzeniem - można spokojnie podawać napięcie na wtryskiwacz z prostownika Proszę o wypowiedź osoby które to robiły a nie tylko o tym czytały. Z góry dzięki.
  10. Witam Na poczatku chcialem powiedziec ze nie wiem czy dobrze wybrałem silnik z listy ale jak jutro zobacze to podam doklanie. a mianowicie to jest silnik 16.16v rok 97. Mam taki problem, przy ruszaniu szarpie samochodem, jest tak: jak ruszam ze skrzyzowania, dodaje gazu tak 1,5 2 tys obratow puszczam powoli sprzeglo i w tej chwili samochod tak jakby dlawilo jest sekunda takiego wstrzymania z wcisnietym gazem, a po okolo sekundzie samochod zrywa i juz jedzie, tak samo przy hamowaniu biegiem np hamuje na 3 biegu zaczyna sie podjazd pod gore wciskam gaz i tak samo sekunda przerwy dwa trzy szarpniecie i samochod zrywa.Jest to denerwujace poniewaz juz nie raz przez to mi gasl na skrzyzowaniu albo dziwacznie szarpie. Mam gaz wlozony, bylerm ustawiam gaz i benzyne wszystko jest ok, jednak dalej tak sie dzieje z samochodem, linka dobra mechanik sprawdzal, przypuszczacie co moze byc nie tak?
  11. Witam, mam problem z Asterką z silnikiem Z16XE, samochód przeszedł naprawę głowicy - wypalony zawór na drugim cylindrze, wymieniony EGR (opiłki z zaworu go uszkodziły) po 1500 km od naprawy padł DIS (nowa cewka zapłonowa DELPHI) nowe świece+wszystkie filtry, olej GM 5W30, nowy rozrząd + pompa. Po naprawie (nie wiem jak było przed bo padła tuż po zakupie) mam takie objawy w zakresie 1000-2200 obrotów przy wciśnięciu pedału od 3/4 do pełnego wciśnięcia samochód zaczyna buczeć i przyśpiesza, ale gorzej niż jak pedał przyśpieszenia jest wciśnięty od 1/4 do 1/2 skoku. Po przekroczeniu powyższych obrotów - zakres od 2200 w górę samochód jest jak rakieta. Jedyną różnica jaką spostrzegłem przez porównanie z drugim samochodem jest reakcja samochodu na wciśnięcie pedału przyśpieszenia w moim przy zachowaniu wyższych obrotów mniejsze wciśnięcie pedału powoduje lepszą reakcję niż w samochodzie porównywanym (ten ma zaślepiony EGR i oprogramowanie dla silnika bez EGR)dla przykładu u mnie 1/4 skoku daje efekt taki jak 3/4 w drugim samochodzie. Czy buczenie może powodować zawór recyrkulacji spalin (EGR) - za bogata mieszanka wraca do dopalania ? Czy może być to wina przepustnicy lub innego sterownika odpowiedzialnego za dawkowanie paliwa/wtryskiwacza ? Czasem przy ruszaniu na 1 biegu samochód po dodaniu gazu do oporu zgaśnie. Dodam że samochód był podłączany po naprawie do laptopa z oprogramowaniem do sczytywania błędów,potem do tech-a (w ASO) i nie ma błędów. Niestety nie da rady wgrać oprogramowania by wyłączyć EGR. Czy ktoś z was się spotkał z takim przypadkiem ? Mechanik doradził wymianę komputera sterującego silnikiem ponieważ twierdzi że żaden sprzęt nie wykryje jego uszkodzenia. A mi się zaczyna kończyć cierpliwość do autka. W ASO powiedzieli żebym wolniej rozpędzał samochód podczas ruszania zachowując potem wyższe obroty. Z góry dziękuję za pomoc.
  12. Witam! Na wstępie chciałem się przywitać i pochwalić moją "nową" Astrą dwójeczką white power caravan z 2004 roku z motorem 1.6 16V Ecotec 74KW jeszcze nie zagazowany Problem mam następujący. Gdy silnik jest zimy baardzo słabo pali. Oczywiście za pierwszym razem ale kilka sekund musi rozrusznik pochodzić. Akumulator jest nówka, po tygodniu stania trzyma 12,4V. Świeczki wydają się być w porządku, przewody też. Kłopot pojawia się też przy wciskaniu pedału gazu powyżej połowy. Na początku nieźle przyspiesza, bez jęków. Ale gdy z niskich obrotów wdepnie się do dechy to traci moc, zwalnia szarpie nieregularnie. Z wysokich obrotów na piątym biegu pedał w desce jedynie szarpnie co kilka sekund. Proszę was o pomoc od czego zacząć mechaniczną diagnozę. Z góry dziękuję za wyrozumiałość dla nowicjusza Pozdrawiam Shewush
  13. Witam , może ktoś z was mi pomoże . Mam astrę G 2004 w benzynie od prawie 2 lat . Przebieg 156 tys , niecałe 8000 km temu wymieniony rozrząd . Do chwili obecnej autko bezawaryjne . Jeszcze dziś silnik pracował prawidłowo , pojechałem do klienta i po jakiś 3 godzinkach czas wracać . Odpalam silnik - zapaliła się kontrolka check engine . Silnik zaczął pracować wyjątkowo dziwnie , jakby nie miał mocy . Olej sprawdziłem jest ok , po odkręceniu wlewu oleju w czasie pracy słychać chlupanie olejem , gdzie do tej pory pracował bardzo cicho, silnik dziwnie wibruje i przenosi się to na np drążek skrzyni biegów . Nie wchodzi płynnie na obroty i się trzęsie . Być może mi się wydaje .. ale odgłosy z tłumika są jakby zdecydowanie głośniejsze . Co może być przyczyną takiego stanu ? . Nie mam jak sprawdzić obecnie jaki błąd się pojawił . Samochód zachowuje się tak jakby nie palił na wszystkich cylindrach ( to moje domysły ) . Ostatnio tankowałem 98'ke . Znajomy straszy , że uszczelka poszła . nie mam pojęcia .Jedyne co przez 2 lata sam robiłem to wymiana żarówek ... Proszę o pomoc
  14. Witam Mam problem z obrotami silnika zimą w niskich temperaturach. Otóż po odpaleniu silnika samochód pracuje na "ssaniu" z obrotami około 1000-1100 obr/min. To jest normalne - wiem. Ale nie jest normalne, że te obroty zostają takie same nawet po rozgrzaniu silnika (nadmieniam że obroty po rozgrzaniu silnika w normalną pogodę bez dużego mrozu utrzymują się na poziomie 750 obr/min). Dziwne jest też to, że nie zapala mi się żadna kontrolka, z silnikiem nic sie nie dzieje podczas jazdy, nie szarpie, nie gaśnie, po prostu nic. Pomaga jedynie rozłączenie akumulatora na 15 minut (resetuje sie wszystko) i po podłączeniu wszystko wraca do normalności. Szkoda mi troche paliwa na taką pracę silnika z podwyższonymi obrotami i z drugiej strony nie chce mi się bez przerwy go resetować. Ma ktoś pomysł, albo jakąś wiedzę, co może być tego przyczyną?
  15. Witam. Mam asterke G. Na drzwiach pisze ze to wersja CD. i mam pytanie... Jakie wyposazenie wchodzi w sklad wersji CD ? i czym sie charakteryzuje?(bo mi czegos brakuje)
  16. Witam Od pewnego zauważyłem, że auto jakby się słabo nagrzewało. Po paru dniach zapaliła się kontrolka silnika. Odczytałem kod błędu - 0115. Zauważyłem, że wskaźnik temperatury wody ani drgnie. Czy to czujnik czy raczej termostat ? Proszę o sugestie ...
  17. Witam! Od dłuższego już czasu męczą mnie problemy z pływającymi wolnymi obrotami. Potrafią czy to na postoju czy w trakcie jazdy spaść do 500 lub nawet 300. Jest też czasem problem z odpaleniem samochodu. Co ciekawe te problemy czasem są, a czasem ich nie przez kilka dni. Ostatnio jednak są niemal zawsze i stwierdziłem, że czas coś z tym zrobić. Przypuszczam, że trzeba wyczyścić przepustnicę i problem powinien minąć. Ale ponieważ czasami świeciły mi kontrolki błędów, sprawdziłem dziś metodą gaz-hamulec kody błędów i wybłyskało mi: 0170 - Nieprawidłowy skład mieszanki - mieszanka za uboga lub za bogata oraz 0400 - Nieprawidłowy sygnał zaworu EGR Czyżby jednak przyczyną był EGR? Powinienem go wymienić? A może problem powoduje i EGR i zabrudzona przepustnica? Czy też może te błędy pojawiają się jakby mimochodem? Doradźcie! P.S. Problem występuje na benzynie i na gazie. Identycznie.
  18. Witam, tak jak w temacie samochód szarpie podczas jazdy a w czasie postoju lekko falują obroty... i na dodatek astra chleje jak głupia i z rury wali benzyną, tak jakby nie spalał całej mieszanki jakieś propozycje?
  19. Witam! Wczoraj wieczorem postawiłem auto pod dom na rezerwie przejechałem moze ledwie 5 km,dzisiaj do pracy rano,chce odpalić auto a tu gówno,rozrusznik kręci auto nie zapala,tak jak by nie było paliwa(taki objaw),paliwo jest napewno.Drugim kluczykiem to samo.Samochód ma 55 tys km jest z 2004r 1,6 benzyna. Nie mam pojecia co sie tak nagle mogło stać? Proszę o rade szanownych ekspertów
  20. Witam wszystkich. Posiadam asterke g rocznik 2001 1,6 16v z gazem.niestety jej czas juz minął i silniczek do wymiany.Symbol silnika to z16xe niestety nigdzie nie moge takiego znalezc .przeczytałem ze niby sa zamienne z X16XEL oraz z Y16XE.czy jest to prawda.A jezeli tak to jaki silnik polecacie .prosze o pomoc.dziekuje.
  21. Witam Jestem nowy na forum wiec pierw chcę wszystkich przywitać. A teraz do rzeczy. Miesiąc temu zakupiłem piękną Merive z 2003 roku 1,6l 100KM 16V. Po tym czasie Wymieniłem filtry, olej, na rozrząd jeszcze czas( 80 tyś przebiegu i najlepsze to że oryginalny). W czasie eksploatacji napotkałem jednak kilka "problemów" bardziej niewiadomych i jako osoba troszkę pedantyczna pod względem samochodu nie daje mi to żyć. Mam więc zatem do kolegów starszych stażem posiadania Meriv prośbę o wskazówki i porad.Wiec zaczynamy: 1. Tak jak w temacie, przy jeździe w trasie temperatura około 80 stopni i nie chce być wyżej. Wiem że to za mało ale czy to normalne czy mam jyż kupować termostat? 2. Czy koledzy również się spotkali z wyłączeniem się EPS podczas gwałtownych ruchów kierownicą? 3. Idze zima więc przydało by się zakupić dobre zimówki. Budżet do 800zł za komplet może coś polecicie? Z góry dziękuje za dobre słowo:)
  22. Witam mam pytanie szczególnie do wszystkich fachowców z grona astry czy w moim silniku występuje jakiś zaworek na pompie olejowej który jest odpowiedzialny za ciśnienie oleju tzn jego regulację bo czasami mi klepie coś w silniku ale jak otworze maskę to z góry jest cisza ale pod spodem jakby pompa albo nie wiem co? Proszę o fachowa poradę.
  23. Witam wszystkich forumowiczów.Wiem że może powielam temat ale mam dość swojej astry. Mianowicie odkąd zaczęły się upały spadła moc silnika, wyje przy obrotach 2500-3000, silnik nagrzany trzęsie się jak galareta, temperatura cieczy podczas trasy potrafi spaść do 80 stopni po czym wzrosnąć do 95 i znowu spaść. Silnik bez mocy! Zdarzają się dni tak jak dzisiaj że w ogóle nie dogrzał się do 90 stopni ale mocy zero jak się nagrzeje. Jak zimny jakby wszystko ok. Pomóżcie bo nie mam siły. Wstawiłem rodzaj silnika/ andrzej_m55
  24. Witam. Mam problem z moją astra 1.6 16v z16xe. Otóż od jakiegoś miesiąca silnik zaczął lekko falować na biegu jałowym. Obroty oscylują od ok. 650 obr - 850 obrotów. Dziś zaczął się kolejny problem, otóż gdy jadę ze stałą prędkością to autko zaczyna szarpać, lecz nie powtarza się to za każdym razem. 01.XII.2010 zamontowałem instalacje gazową 4GAS Green, instalacja sekwencyjna (gazownik tak doradził, twierdzi iż jest lepsza od Stag-a). Gdy zaczęło się szarpanie przełączyłem na benzynę i szarpanie było mniej odczuwalne, ale nie zniknęło, więc odrzucam to że może być coś z LPG nie tak. Bardzo prosiłbym o pomoc, i jeszcze miałbym gorącą prośbę: - otóż chciałbym wyczyścić zawór EGR, lecz nie mogę nigdzie znaleźć tutoriala jak to zrobić, a ponieważ mechanikiem nie jestem to boje się żebym czegoś nie schrzanił i wolałbym zrobić to zgodnie z instrukcją (jeżeli takowa gdzieś jest) - dziękuję, i pozdrawiam!
  25. Witam! Mam problem otóż ostatnio zmieniałem koła (nie same opony) z letnich na zimowe,po tej zmianie po przejechaniu jakis 200 km zaświeciła mi sie kontrolka cisnienia opon na żółto po 4 sek. zgasła po jakis kolejnych 200km znów się zapaliła i zgasła. Dodam że jak miałem na letnich kołach komputer widział ciśnienie w oponach,teraz nie widzi.We wszystkich kołach ciśnienie sprawdzałem jest równe w kołach. (kontrolka tj.wykrzyknik jakby w odwróconych słuchawkach od walkmana -nie umiem inaczej wytłumaczyć-nie mylić z ręcznym.)
Partnerem serwisu: Fabryka kart plastikowych LiderKarty
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.