Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów '1.7 74kW 16V Z17DTH' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • forum.opel24.com
    • Informacje i ogłoszenia
    • Na każdy temat
  • Porady oraz dyskusje dotyczące poszczególnych modeli Opla
    • Opel Adam - Forum
    • Opel Agila - Forum
    • Opel Ampera - Forum
    • Opel Antara - Forum
    • Opel Astra - Forum
    • Opel Calibra - Forum
    • Opel Combo - Forum
    • Opel Corsa - Forum
    • Opel Frontera - Forum
    • Opel Insignia - Forum
    • Opel Kadett - Forum
    • Opel Meriva - Forum
    • Opel Mokka - Forum
    • Opel Omega - Forum
    • Opel Signum - Forum
    • Opel Sintra - Forum
    • Opel Tigra - Forum
    • Opel Vectra - Forum
    • Opel Vivaro i Movano - Forum
    • Opel Zafira - Forum
    • Pozostałe modele
  • Motoryzacja - ogólnie
    • Ogólne porady techniczne
    • Sam Naprawiam - Opel, gotowe poradniki napraw
    • Odszkodowania, porady prawne
    • Warsztaty Samochodowe
  • OPEL24 Riders
    • Klubowicze i ich auta
    • Gadżety klubowe
    • Zloty i spoty
  • Giełda- czyli sprzedam, kupię, zamienię
    • Zareklamuj swoje usługi na forum
    • Sprzedam
    • Poradniki kupującego Opla
    • Kupię
  • Wysypisko tematów
    • Śmietnik

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


Lokalizacja


Inna marka


Silnik


Nadwozie

Znaleziono 288 wyników

  1. Witam mam pytanie do posiadaczy merivy z tym nieszczesnym zaworem egr. A mianowicie chodzi o to że mam merive 1.7 cdti rok 2005. Co chwile zapala mi sie kontrolka kluczyka nastepnie check engine. Po diagnostyce okazało się że zawór zapchany zablokowany. W związku z tym mam dwa wyjścia wymienić go na nowy co jest dużym wydatkiem około 1500 bądź zaślepić go całkowicie odłączyć od komputera koszt kuszący 400zl. Lecz mam obawy co do tego zaslepienia. Czy ktoś juz robił takie cuda? Czy po zaślepieniu cos się działo z autem? Proszę o pomoc!
  2. Hej, potrzebuje Waszej pomocy. Jeżeli temat się powtarza to z góry przepraszam, ale mam duży problem. Niedawno kupiłem Merivę z 2004 roku z silnikiem 1.7 CDTI. Auto ma przjechane około 200 tys. i wiem, że nie było przy nim nic robione od 2 lat. Dziś zauważyłem, że po wciśnięciu do połowy sprzęgła auto zaczyna jakoś dziwnie klekotać. Po puszczeniu lub wciśnięciu do końca wszystko jest OK. Dodatkowo przy 2 i 3 biegu jest delikatne szarpnięcie po puszczeniu sprzęgła. Internet i fora podpowiadają, że to najgorsze z najgorszych, czyli niebawem będzie do wymiany dwumasa. Pytanie do Was czy istnieje możliwość bezpiecznej zamiany dwumasy na jednomas (jeżeli tak to polećcie coś)? Jeżeli jestem skazany na dwumasę to poradźcie gdzie kupię najtaniej komplet sprzęgła, aby nie wydawać milionów monet na ten zabieg.
  3. Panowi od jakiegoś czasu pokazuje mi się błąd P-1105 i samochód w poślizgu ,nie wiem jakie to ma powiązanie,jeszcze jedno ten błąd p-1105 ciśnienie atmosferyczne,gdzie znajduje się ten czujnik,bo to chyba nie jest ten w kolektorze dolotowym.Proszę o podpowiedz ,dzięki
  4. Witam.Mój problem polega na tym że po wymianie paska (Gates)i rolek (TNT)słyszę wyraźne wycie z układu rozrządu.Głośna praca wzmaga się wprost proporcjonalnie do rosnącej temperatury silnika.Mój mechanik myślał że to wina paska więc wymieniłem pasek Dayco na Gates-a i nic to nie pomogło.Na pasku Dayco wył tylko na biegu jałowym , teraz na pasku Gatesa wyje cały czas.Proszę o poradę bo już nie wiem co robić.Dziękuję.
  5. Witam, na desce rozdzielczej od czasu do czasu zaczęła pojawiać się kontrolka auta z kluczykiem. Czasami pojawiała się na chwilę, czasami na dłużej. Nie raz trzeba było uruchomić ponownie silnik, żeby błąd zniknął. Dowiedziałem się o możliwości wypedałowania błędu. Wynik to P0110. Żeby potwierdzić, że to na pewno czujnik temperatury powietrza w dolocie zakupiłem ELM 327. Temperatura waha się od -40 oC do 40 oC. Z tego co wyczytałem za temperaturę odpowiedzialny jest termistor w przepływomierzu. Czy jest możliwość wymiany tego podzespołu bez wymiany całego przepływomierza?
  6. Witam. Mam taki problem.... jadąc, przyspieszając zaczyna mrugać kontrolka samochodu z pionowym kluczem po czym zapala się kontrolka stabilizacji toru jazdy.. Gaśnie dopiero po zgaszeniu i odpaleniu auta. Jak kontrolka mruga to czuć jak by spadek mocy jak by delikatne szarpanie jak przygasa znowu ciagnie dobrze zapala jest lipa. Błedy były skasowane ale znowu sie zapalają . Dołączam filmik na YT ponieważ tu nie mogłem wrzucić. https://www.youtube.com/watch?v=AS20bYJ8ssM Z niecierpliwością czekam na odpowiedz. Pozdrawiam
  7. Witam Z tego co wyczytałem dopadła mnie dość typowa przypadłość awarii alternatora. Rozładowuje mi się akumulator, alternator nie ładuje (po uruchomieniu silnika napięcie na akumulatorze nie zmienia się). Dziwny jest tylko brak świecenia kontrolki, ale ponoć się zdarza. Chciałem się zająć problemem i zdemontować alternator, ale zaskoczyły mnie 2 rzeczy: 1. Którędy alternator się wyciąga? Miejsca do pracy mało, a nawet jak odkręcić, to nie ma jak wydłubać z miejsca. Poproszę o wskazówkę, co trzeba odkręcić, co poluzować, co zdjąć, by wyciągnąć ten alternator. (z przodu chłodnica i skraplacz klimy, z góry sprężarka klimy, od spodu rama zawieszenia 2. Przewody olejowe, czy wymagają jakiejś specjalnej troski? Jako że to auto jest potrzebne do pracy, proszę o możliwie szybkie podpowiedzi.
  8. Witam, posiadam Opla Merive 1.7 cdti 100km, niestety silnik się nie grzeje wymieniłem termostat, zaraz po wymianie w warsztacie grzalismy auto praktycznie cały czas 1500-2000 obrotów, po 30 min auto osiągnęło 89 st I włączył się duży obieg czyli termostat działa, ale podczas jazdy auto grzeje się dopiero po około 20km I to do temp. 70st, gdy wyłącze ogrzewanie temperatura podrośnie do około 80stopni I dalej nie chce iść, wczoraj byłem w trasie 100km, cały czas włączone było ogrzewanie i temperatura przez cały czas trzymała 70 stopni, podłączony również pod kompa i na desce rozdzielczej i na kompie taka sama temperatura, wiecie co może być przyczyną?
  9. Witam Idzie zima i tak w necie napotkalem na elektryczne ofrzewanie postojowe na 230 firmy Defa. Montowana jest grzalka w bloku i jak odpalamy to mamy odrazu cieply silnik. Jak ktos ma garaz super sprawa (tak mi sie wydaje) Czy ktos mial moze doczynienia z takim rozwiazaniem?
  10. Witam jak w temacie mam problem z moją astrą. Najpierw wyrzucało troche oleju z pod korka wlewu więc zacząłem rozbierać egr i zauważyłem że rura jest bardzo zaleziona takimi sadzami więc wyskrobałem wszystko złożyłem odpaliłem auto i się zaczeło... Z pod wtrysków zaczęło olejem pluć mocno więc odkręciłem korek wlewu oleju i biały dym zaczął lecieć mocno jak z tłumika a z pod wtrysków dalej olej wypływał więc odkręciłem klapkę od odmy i z niej tak samo dużo dymu ale wtedy przestało z pod wtrysków wyrzucać olej...co to może być? egr zepsuty czy szykuje się ściąganie głowicy ? Z góry dziękuję za odpowiedzi
  11. Cześć Wszystkim, ostatnio dolewając płynu do spryskiwaczy zauważyłem zapocenia / zaolejenia węży. Przesyłam zdjęcie i proszę Was o opinię z czym takie zaolejenie może się wiązać ... jak ewentualnie zdiagnozować usterkę
  12. Witam, Samochód nie odpala na ciepłym silniku- na zimnym odpala ale czasem trochę dłużej kręci. Sprawdzone: - czujnik walka rozrządu - wtryski niby są ok - cisnienie paliwa ok - akumulator ok - czujnik temperatury cieczy chlodzacej wskazuje prawidłowo Czasami pojawia się błąd P0113 zbyt wysoka wartość temperatury powietrza wlotowego Przeplywka na biegu jalowym podaje wartosci 8-15 g/s Czy zbyt wysoka wartość powietrza wlotowego może sprawiać problem z rozruchem? i czy jest on w przeplywomierzu?
  13. Witam. Szukam nr uszczelki gumowej , która wchodzi w rurę i nasadza się ją na turbo .Dziękuję za pomoc
  14. Witam. Jestem szczęśliwa posiadaczką Meriwy, lecz mam z nią problem. Od jakiś 3 tygodni Mela nie ma mocy do 2 tys obrotow, później dostaje kopa i chodzi jak trzeba. Przy gwałtownym naciśnięciu gazu niestety kopci na czarno i to nie mało. Zapala się również kontrola samochodzik z kluczykiem ale tylko czasami przy wysokich obrotach. Po zgaszeniu auta kontrolka znika. Auto poszło do mechanika który naprawia wszystkie pole w rodzinie i nigdy nie było problemu zawsze radził sobie z usterka. Tym razem sobie nie poradził. Komputer nie pokazuje żadnych błędów. Turbina działa. Mechanik sprawdził wszystkie czujniki i mówił ze jest ok. Szukamy juz informacji na forum ale niestety dla mnie jako kobiety są niestety nie zrozumiałe wiec jeśli ktoś miał ten sam problem co ja i umie mi poradzić i wytłumaczyć to będę wdzięczna i Melka również
  15. Witam , problem polega na tym że sporadycznie pojawia się problem że podczas zatrzymywania się przy wciśnietym sprzęglę nagle obroty same się podnoszą do odcinki zero reakcji na gaz i pomaga wyłączenie silnika i zaraz po odpaleniu problem znika i spokój na kolejne 30 50 80 km.... Blędów zadnych na komputerze , kontrolnie wymieniony potencjometr gazu, nadal to samo, od czego zacząć poszukiwania ? Astra 1.7cdti Z17DTH
  16. Witam Proszę o pomoc bo można zwariować Pacjent - Corsa C Objawy : Po deszczu lub gdy jest wilgotno nie chce odpalić na ciepłym siniku Trzeba czekać aż ostygnie. Pierwsze odpalenie pod domem OD STRZAŁA!! Mechanicy rozkładają ręce nawet w ASO Ludzie co jest??? Czujni położenia wału lub wałka rozrządu? Ale co do tego ma ciepły silnik? Czujnik temperatury? Ponoć odpada bo dwupinowy a takowy nie daje sygnału na coś tam ( nie pamietam co mechanik mówił ale ponoć odpada ) Rozrusznik? Ale kręci idealnie wręcz.. Poza tym problem jest tylko na ciepłym i nie od razu tylko po półgodzinnym postoju... Hm a może to coś jest związane z paliwem jak się cofnie? Pompa? Ale czy może szwankować tylko jak jest ciepły silnik?? Wiem jedno.. Problem strasznie wkur....! Autko jeździ płynnie , nie szarpie , nie gaśnie, powera ma mega Czujnik ciśnienia paliwa wymieniany na oryginał ze 2 lata temu ( zresztą objawy tego czujnika były całkiem inne ) . Więc co to??
  17. Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, mam do was prośbę o identyfikację części w silniku Z17DTH w Oplu Corsie C z 2005 roku. https://preview.ibb.co/fd304Q/1.jpg https://preview.ibb.co/fSa2Jk/2.jpg powyższe zdjęcia są moje i przedstawiają aktualny stan części (ta którą dotykam palcami). Poniżej dorzucam zdjęcie tej części przy widoku całego silnika: Akcja była taka, że w czasie jazdy zaczęło się dymić spod maski i jak ją otworzyłem to połowa silnika i wewnętrzna strona maski były oblane paliwem (dym wziął się stąd, że silnik gorący to paliwo, które wyciekło zaczęło parować). Na pierwszych dwóch zdjęciach widać, że ta część jest pęknięta ale nie mogę dojść do tego czym ona jest. Będę wdzięczny za wszelkie sugestie, Pozdrawiam serdecznie.
  18. Hej. Proszę o identyfikacje przewodu który jest oklejony srebrną taśmą. Pękł mi dziś i muszę kupić nowy ale nie wiem jak się nazywa ani jaki ma numer GM.
  19. Witam. Czy ktoś wie kto produkuje paski rozrządu i rolki napinaczy do fabrycznych silników Astra H Z17DTH - 74 KW? Pozdrawiam.
  20. Dobry wieczór. Posiadam Opla Astrę H, 1.7 cdti 74kW z 2004 roku. Niedawno jadąc w trasie i regularnie przyśpieszając, przy około 130 km/h, z wydechu zaczął wydobywać się gęsty, biały dym, samochód zgasł i mimo tego, zaczął bardzo głośno chodzić i już odpalić nie chciał. Mechanik u którego akurat zostawiłem auto stwierdził rozwaloną turbinę. Turbina (zregenerowana) została wymieniona, plus oczywiście wymieniono olej i filtr oleju. Po odebraniu Asterki i przejechaniu około 300 km stało się to samo. Myślałem, że to znowu turbina, jednak po jej sprawdzeniu okazało się, że jest w 100% sprawna. Po ponownym jej założeniu i kolejnej wymianie oleju, samochód został odpalony. Od razu biały, gęsty dym, bardzo głośna praca i zgaśnięcie samochodu. Przy kolejnym odpaleniu, podobno przepchnął coś na tłokach i chodził już w miarę normalnie. Mechanik, który jak zauważyłem nie zna się na dieslach zbyt dobrze, mówił o jakimś syfie na tłokach i być może wadliwych wtryskach. Czy miał ktoś podobny przypadek? Co to może być?
  21. Witam w mojej astre 1.7cdti zaczęły sie dziać dziwne rezczy zaczne od początku. Nie było oleju w silniku ponieważ rozpadł sie wąż od pompy Vacum i sie wylał samochód jechał tak z 3 km bez oleju usterke naprawiono i następnie padła turbina turbina poszla do regeracji. Teraz podczas odpalenia silnika swieci sie kontrolka oleju gdy patrze na bagnet po odpaleniu poziom oleju jest troche ponad minimum natomiast przed odpaleniem jest maks. NAatomiast podczas jazdy jest wszytko ok . Jaka może być tego przyczyna ?
  22. Ostatnio zauważyłem, że przy uruchamianiu silnika po postoju nocnym zawsze zostawiam za sobą chmurkę dymu koloru raczej szarego (chociaż dzisiaj wydawał mi się szaro-błękitny) o zapachu hmmm... spalin diesla. Czy jest czym się przejmować? Druga sprawa to mimo tej samej jazdy (stylu jazdy), zalania paliwa z tej samej stacji średnie zużycie waha się od 6.0 do 6.7 na całe tankowanie. Czy to jest normalne? Większe zużycie zauważalne po dniach kiedy turbina świszczy straszliwie, silnik buczy i ogólnie drży a przyśpieszenie jest takie sobie. Oczywiście potem są dni kiedy w/w objawy ustępują, mogę tak ze 3 dni przejechać. Żadne błędy mi ie wyskakują, EGR (? - taki grzybek) był wymieniany ze 2 lata temu - za duże ciśnienie na turbinie było. Co ciekawe wtedy, nawet z błedami i wyłączającą się turbiną w trakcie jazdy zużycie paliwa nie było aż tak duże jak teraz
  23. Witam. Jest problem i nie wiem jak go ugryźć,a mianowicie. Jak sami wiecie w tych silnikach Meriva klekot może być denerwujący,choć to jest nie klekot- silnik raczej rzęźi kuzyn powiedział że to słyszał na ogół jak dodawałem gazu lub przyśpieszałem. Raz mi się zdarzyło że zaklekotał jak rasowy ursus ,jechałem pod górkę i dostał obciążenia i było kle kle kle...... Pomyślałem że to będą zawory - i tak przydało by się je sprawdzić,na liczniku ma ok 225.000 a do tego trzeba dodać przypuszczam ok. 100.000 km a według producenta powinno się sprawdzać co 150.000 km,rozebraliśmy a tu miła niespodzianka zawory prawie ideał :0,35 a na dwóch 0,40,wałek rozrządu znakomitym stanie.Nie mam pomysłu - kuzyn twierdzi że szklanki obijają się o gniazda zaworów??? i jak z tym nic nie zrobię to może się to wszystko rozsypać.Jeżeli tak,to zostaje wymiana głowicy. W oplu cena głowicy to tylko 7700 i to goła !!!!!!! Jak macie Panowie jakies pomysły to pomóżcie.
  24. Witam Forumowicze : SMILE : Przede wszystkim to Wesołych dla każdego : SMILE : Mam uporczywy problem i być może ktoś już się z takowym uporał i jest mi w stanie pomóc. Mam problem z odpaleniem mojej Bestii po postojach ok 15-20 minut po jakiejś godzinie autko pali elegancko, silnik pracuje prawidłowo). Rano pali bez żadnych zastrzeżeń nawet w największe mrozy. Jest to strasznie męczące bo ostatnio przytrafiło mi się na stacji benzynowej Skończyło się jak ok miesiąc temu zabraniem mnie na lawetę i podjechaniem pod mechanika. Po dotarciu na miejsce...samochód palił jak gdyby nigdy nic Sprawdzony układ paliwowy i autko oddane bez naprawy bo...nie ma co naprawiać a mechanikowi się to nie przytrafiło jak go testował Ludzie pomóżcie bo to już drugi raz i nigdy nie wiem kiedy się stanie Tak jak mówię układ paliwowy sprawny tzn. wtryski, pompa, zawór ciśnienia paliwa ( ten z tyłu bloku silnika- wymieniany 2 lata temu na oryginał DENSO ) . Czytałam troszkę na forach i ludzie piszą czujnik położenia wału - mam zamiar się za to zabrać po Świętach i samemu wymienić bo to nic skomplikowanego - byle by pomogło Być może znajdzie się ktoś kto miał taki problem. Autko ma 175 tyś przebiegu , w trasie sprawuje się bez zastrzeżeń. P.S Rozrusznik kręci elegancko. Jedyne co to po tym postoju nie pokazuje się nagrzewanie świec ale czytałam , że w dieslu na ciepłym silniku one się nie nagrzewają i mechanik też powiedział, że to jak najbardziej prawidłowe więc gdzie leży problem?
  25. Witajcie.Krótko mówiąc alek wymieniony na regenerowany wytrzymał 5 m-cy i puscił olej wiec oddałem na reklamacje i zamówiłem drugi co sie okazało drugi nie ładował i po 2 minutach zapalała sie kontrolka aku.oddałem dwa na reklamacje i wróciły zregenerowane .na jednym i na drugim ładowanie nie przekracza 12v i spada.pomóżcie na tyle ile możecie każa sugestia się przyda
Partnerem serwisu: fabryka kart plastikowych LiderKarty
×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.