Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów 'astra' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • forum.opel24.com
    • Informacje i ogłoszenia
    • Na każdy temat
  • Porady oraz dyskusje dotyczące poszczególnych modeli Opla
    • Opel Adam - Forum
    • Opel Agila - Forum
    • Opel Ampera - Forum
    • Opel Antara - Forum
    • Opel Astra - Forum
    • Opel Calibra - Forum
    • Opel Combo - Forum
    • Opel Corsa - Forum
    • Opel Frontera - Forum
    • Opel Insignia - Forum
    • Opel Kadett - Forum
    • Opel Meriva - Forum
    • Opel Mokka - Forum
    • Opel Omega - Forum
    • Opel Signum - Forum
    • Opel Sintra - Forum
    • Opel Tigra - Forum
    • Opel Vectra - Forum
    • Opel Vivaro i Movano - Forum
    • Opel Zafira - Forum
    • Pozostałe modele
  • Motoryzacja - ogólnie
  • OPEL24 Riders
  • Porady dla kupujących samochód

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


Lokalizacja


Inna marka


Silnik


Nadwozie

Znaleziono 109 wyników

  1. Cześć, ostatnio zastanawiałem się co kieruje człowiekiem który stoi przed wyborem nowego samochodu. Wydaje mi się że każdy przelicza dokładnie utratę wartości, koszt serwisu czy paliwa ale czy braliście pod uwagę to że astra jest produkowane w Polsce ? czy to miało dla was jakiekolwiek znaczenie ?
  2. Siemano, jako że nie znalazłem w szukajce nic podobnego do tematu postanowiłem go stworzyć i zapytać się was czy miał ktoś z was problem z wyskakującym transmiterem ( temat jak najbardziej realny ) Jako że mam znikome pojęcie o gniazdach zapalniczki w pojazdach mam do was pytanie. Problem jest o tyle skomplikowany że transmiter wypada z zapalniczki przy większych dziurach ( najczęściej poza miastem #polskie_drogi ) Tak to fajnie wszystko śmiga na postoju da się słuchać normalnie i po mieście czy też po obwodnicach typu S8, S5, S1 również , a na wybojach wyskakuje. Proszę o was o pomoc Jeśli to pomoże tutaj jest link do transmitera. http://xenic.pl/pl/produkty/akcesoria-samochodowe/transmiter-fm-z-funkcją-bluetooth-xenic-bt66
  3. witam. Proszę o pomoc w podłączeniu alternatora. Gdzie jaki kolor kabla ? Opel Astra F silnik 1.7 TD. https://zapodaj.net/b68ec9b1e78dc.jpg.html https://zapodaj.net/611f58fd80229.jpg.html
  4. Chciałem rozeznać się w temacie opinii o dobrych producentach pomp wody do naszych Opli - jakich producentów zamienniki kupiliście/montowaliście, jakie możecie polecić lub odradzić. Sam jestem na etapie wyboru pompy wody do Corsy C 1.0 (Z10XE) i widzę że pompy wody produkowane (konfekcjonowane?) są przez wielu producentów. Chyba najczęściej polecanym produktem (i chyba najlepszym) jest produkt firmy SKF, choć nie brakuje także i negatywnych opinii. Domyślam się że produkty firm Kraft, Maxgear, Hart, Maxis(?), Febest mogą być niższej jakości. Ciekawi mnie oferta hiszpańskiej firmy Dolz, co sądzicie o pompach wody tej firmy? Będę wdzięczny za opinie nt. poszczególnych produktów wymienionych producentów pomp, niekoniecznie tylko od użytkowników Corsy Pozdrawiam
  5. Witam wszystkich Mam problem z odpalaniem samochodu mianowicie silnik to 1,6 8v X16Szr z instalacją gazową II gen Brc żeby auto odpaliło trzeba je odpalać z wciśniętym pedałem gazu i podtrzymywać na obrotach około 2 minut bo w innym przypadku gaśnie po tym czasie auto normalnie już jeździ, jeśli nie wcisnę gazu to nawet nie odpali . W ostatnim czasie wiele rzeczy było robione miedzy innymi remont głowicy , wymiana rozrządu, świece, kable, cewka, cały monowtrysk wymieniony + nowe uszczelki, nowe węże podciśnienia ,map sensor , lambda, czujnik temperatury , zaślepiony egr ,wszystkie filtry a auto jak nie chce odpalać tak nie odpala , może macie jakieś pomysły bo mnie się już kończą ogólnie według mnie jest zalewany przez paliwo bo jak wymieniałem monowtrysk i wszystko wyczyściłem to za pierwszym razem odpalił od pierwszego bez problemu ale już za każdym następnym razem już było to samo , komputer nie pokazał żadnych błędów bloki pomiarowe raczej też wyglądały normalnie ale w załączniku dodaje raport z podpiętego kompa może ktoś wymyśli co jest nie tak
  6. Witam, mam problem z kipieniem płynu chłodniczego w astrze H 1.7 (100KM/2008), według komputera temperatura cały czas jest poprawna (ok 90 stopni) jednak po jeździe kiedy otworze maskę widać że płyn kipiał. Co może być tego przyczyną ? Dodam że jeżdżę bardzo grzecznie
  7. Witam serdecznie. Jestem tu nowy, a nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, więc jak ten temat był proszę o odesłanie mnie do niego i usunięcie tego posta Dzisiaj próbując odpalić moją asterkę 1.7CDTI silnik mulił mulił a nie odpalał. Zauważyłem że migała się jedna kontrolka(załącznik). Wyciągnąłem kluczyk zamknąłem auto i otworzyłem(podejrzewałem immobiliser). Włożyłem kluczyk z powrotem i autko odpaliło normalnie. Co to oznacza i czy powinienem udać się z tym do serwisu? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam Swistak00126
  8. Witam, jaki płyn powinienem kupić do astry H 1.7 2008 ?
  9. Cześć! Zanim napisałem ten post przeszukałem forum pod kątem mojego pytania, niestety nie znalazłem odpowiedzi która mogłaby mnie nakierować. Problem w mojej Astrze wygląda następująco: Po osiągnięciu temperatury silnika/wody ok. 45-50 stopni Celsjusza występuje wycie z komory silnika słyszalne od strony pasażera w okolicy schowka. Buczenie jest prawie niezauważalne na wolnych obrotach na luzie. Najwyższe natężenie buczenia występuje w okolicach 1500-2000 obrotów i najbardziej dokuczliwe jest podczas hamowania silnikiem, powyżej 2100 obrotów buczenie znika (np. jadąc autostradą przy obrotach 2500 jest cudownie). Wykonałem test w taki oto sposób: Podczas hamowania silnikiem wcisnąłem sprzęgło oraz starałem się utrzymać wysokie obroty silnika. Nie spowodowało to żadnej zmiany natężenia buczenia. Jeśli wcisnę sprzęgło w trakcie hamowania silnika i pozwolę mu zejść z obrotów, jest cisza. Buczenie jest porównywalne do hamowania starego autobusu... doprowadza mnie do szewskiej pasji. Wymieniłem rozrząd (już trzeba było) wraz z pompą wody, nic to nie dało. Proszę o wskazówki co może być przyczyną takich odgłosów i ewentualnie pokierowanie do jakiego mechanika się udać (np. ogólnego, specjalisty od skrzyń czy może najlepiej ASO). Bardzo dziękuję z góry za pomoc, obiecuję udzielać się na forum i dzielić wiedzą którą już posiadłem w trakcie użytkowania Astry Pozdrawiam
  10. Witam wszystkich Chciałbym żebyście mi pomogli w nietypowym problemie jaki występuje w astrę h 1.7 cdti 2005 rok albowiem rzuca silnikiem na biegu jałowym tak jakby nie chodził na jednym cylindrze.jednak chodzi na wszystkich,sprężanie też ma okey,przy dodawaniu gazu można zauważyć jak trzęsą się dzwi przy spadaniu z obrotów czuć dziwne drgania na karoserii jednak na obrotach silnik pracuje równo a podczas jazdy na obrotach też Auto nie kopci,moc ma dwumas nie puka
  11. Witam forumowiczów! Od kilku miesięcy mam problem z autem - póki silnik się nie rozgrzeje, auto potrafi zgasnąć. Najczęściej wygląda to tak, że gdy wyjeżdżam rano do pracy, odpala od razu, ale gdy ruszam, często nie wchodzi na obroty. Bywa też tak, że wchodzi, ale jeśli zahamuję tak, że obroty dość szybko zaczną spadać, schodzą do zera i samochód gaśnie. O ile nadal jest zimny (bywa, że zgaśnie tak z 3 razy), przy próbie odpalenia dusi się - i odpala dopiero za 2-3. razem. Świece wymieniane już 2 razy, cewka wymieniona. Komputer był resetowany, z odpięciem akumulatora (ponoć to mogła być kwestia mapy benzynowej). Problem występuje w zarówno na benzynie, jak i na gazie. Dodatkowo jakiś czas temu świecił się check - komputer pokazał losowe wypadanie zapłonu na wszystkich cylindrach (błąd P0300). W ciągu ostatniego miesiąca może z 2 razy mi pomigał chwilę w trakcie jazdy - i tyle. Nie wiem, czy to ma ze sobą związek, ale czasami też zapala się kontrolka ESP - nie znika póki nie wyłączę silnika. Jeździłem po różnych mechanikach, czytałem o różnych możliwościach, wygląda na to, że potencjalnych przyczyn jest mnóstwo. Ktoś ma jakiś pomysł lub może nakierować...?
  12. Witam. Samochód: Opel Astra F kombi 97r 1.6 16V ECOTEC, Stara instalacja lpg lovato sam przełączam na lpg lub po obrotach. Problemem jest duże spalanie benzyny mimo, że jeżdżę na gazie. Pb używam przy odpalaniu i sekundę żeby się zagrzał. Uprzedzam wiem, że to też zużywa itp. Wycieków nie widziałem, a jeśli chodzi o mechaników to gaziarz mówi że to nic od gazu i trzeba do mechanika zwykłego, a mechanik że to pewnie coś od gazu. I tu proszę o pomoc a mianowicie co i jak sprawdzić dość łopatologicznie bym prosił. Czy coś się nie domyka że benzyna się dostaje do silnika czy może którędyś ucieka dopiero jak się rozgrzeje(choć wydaje mi się że nie). Proszę o pomoc.
  13. Witam, auto nie pali mi na jeden cylinder. Bledy jakie pokazuje to wypadanie zaplonu na 3 cylindrze, usterka obwodu wtryskiwacza trzeciego, auto bylo u elektromechanika ktory potwierdza moja teze ze walniety jest sterownik. Kable sprawdzone, cewka podmieniana, wtryski zamieniane, tlumaczyl mi ze do wszystkich dochodzi zasilanie a masa ktora jest sterowana ze sterownika silnika nie dochodzi do tego jednego wtrysku, tzn niezaleznie czy podmienimy zawsze nie dziala ten na 3 cylindrze. Wiec czy macie sprawdzona firme ktora zregeneruje mi ten sterownik?
  14. Tutorial poświęcony naprawie/usunięciu błędu ECN 111306/P1113 który dotyczy klap wirowych a dokładniej samemego czujnika i nastawnika klap wirowych. Na wstępie zaznaczam, że nie jest to jedyny opis naprawy tego błędu i nie jestem w stanie Wam zagwarantować, że na 100% po zrobieniu wszystkiego z mojego tutoriala rozwiąże się Wasz problem z w/w blędem. Jeśli macie podobne objawy jakie występowały u mnie to jest duża szansa, że i u Was to zadziała. Wszystkie naprawy wykonujecie na własną odpowiedzialność ! Niestety błąd ECN 111306 nie odpowiada tylko jednemu problemowi (może być uszkodzony czujnik/uszkodzone same klapy wirowe/uszkodzona listwa, która otwiera i zamyka klapy, sam nastawnik klap i Bóg wie co jeszcze może się tu zepsuć...) Tyle słowa wstępu, przejdźmy do historii mojego egzemplarza. Auto kupiłem w maju 2016r, wersja GTC z 2005r z16xep z twinportem na pokładzie, przebieg ok. 176tyś. Pierwsze spotkanie z błędem 111306 odnotowałem gdzieś w okolicach 180tyś przy dosyć dziwnych okolicznościach. Osiągnąłem prędkość maksymalna tego auta na autostradzie - 205km/h licznikowe. Po przejechaniu około kilometra/dwóch z tą prędkością ( obroty coś ponad 5tyś tak mi się wydaje) auto z kluczykiem na desce i w głowie milion różnych myśli typu "co się stało ?" zjechałem na parking przy autostradzie i dałem mu odpocząć chwilę. Szybko przypomniałem sobie, że można "wypedałować" błędy i tak też zrobiłem. Nie muszę chyba mówić co się pokazało na wyświetlaczu do tego kilka innych błędów, które pierwszy raz zobaczyłem. Odczekałem jakieś 10-15minut i ruszyłem dalej w drogę (autko z kluczykiem na desce zgasło po ponownym odpaleniu), tym razem znacznie wolniej, nie chciałem znowu doprowadzić do tej samej sytuacji. Auto zachowywało się tak samo jak zawsze, żadnych spadków mocy czy dławienia się. Wróciłem do domu i od tamtego momentu błąd nigdy się nie pokazał (kluczowe tutaj jest tutaj jak się potem okazuje to, że nie cisnę w tym aucie każdego biegu do odcięcia). Przebieg w okolicach 183tyś, sytuacja na drodze wymusiła ostrą redukcje do 2 w celu wyprzedzenia i na desce znowu autko z kluczykiem (pojawiło się kiedy przekroczyłem ~5tyś obrotów) Zjechałem na boczną drogę, zrobiłem to samo co na autostradzie, odpalam auto i kluczyka nie ma - magia. Od tego momentu, kiedy odpalałem zimne auto zawsze na desce był check, po rozgrzaniu auta i ponownym uruchomieniu jak ręką odjął, aż do momentu wkręcenia auta na bardzo wysokie obroty, wtedy zostawał znowu do ponownego uruchomienia samochodu. Auto cały czas pomimo błędu zachowywało się jak zawsze, bez zarzutu, więc jeździłem z tym aż do teraz - 189tyś przebiegu. Zacząłem przeszukiwać internet wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu rozwiązania. Sposobów naprawienia tego błędu jest chyba tyle, ile ludzi, którzy próbowali go samemu rozwiązać. Najczęściej czytałem, że walnięty jest czujnik, który kosztuje grosze (jak się później okazuje w moim przypadku chodzi o sam nastawnik klap, którego nie da się wymienić i trzeba kupić cały kolektor za 2-3 tyś zł ) Później natrafiłem na rumuńskie (?) forum, na którym opisany jest sposób z opornikiem 680 ohm wlutowanym do układu. Średnio mnie to przekonywało, tym bardziej, że wiele osób pisało ze to nic nie dało. Znalazłem filmy na youtube ludzi, którzy na własną rękę "patentami" uporali się z tym problemem ( dorzucam w spoilerze owe filmy ) Gotowy byłem wykonać "patent" z drugiego filmu i już się za to zabierałem, ale trafiłem na rozwiązanie przyjaciela z Rosjyjskiego GM Gość opisuje sposób, w którym trzeba odkręcić całkowicie jedną śrubkę, która trzyma nastawnik, a drugą delikatnie poluzować. (warto odkręcić i odsunąć sam dolot, przez co jest więcej miejsca) Wtedy mamy możliwość ruszania całym mechanizmem i tutaj zaczynają się schody (przynajmniej u mnie). Żeby wiedzieć o ile trzeba przesunąć nastawnik, trzeba mieć opcoma, który sczytuje napięcie z czujnika. Generalnie trzeba tak manewrować, żeby na czujniku było 0.5V). Wtedy śrubkę, którą poluzowaliśmy dokręcamy mocno, a tą która wykręciliśmy możemy zatrzymać na pamiątkę.Siłę dokręcenia śrubki musicie wyczuć sami, jeśli dokręcicie ją za lekko nastawnik będzie na tyle ruchomy, żeby zmienić swoje położenie podczas pracy silnika, z drugiej strony istnieje ryzyko ułamania samego plastiku jeśli za mocno dokręcimy. Ja oczywiście nie posiadam opcoma ale spróbowałem "na czuja" odkręcić i zmienić jego położenie. Pierwsze przestawienie lekko w lewo i pierwsza próba. Dokręcam śrubkę trzymającą nastawnik, zakładam dolot i odpalam auto na pierwsze testy. Ku mojemu zdziwieniu (auto zimne) po odpaleniu nie ma checka ! skasowałem nieszczęsny błąd 111306 z komputera i wszytko śmiga jak należy Pojechałem przetestować auto, kilka depnięć na wysokie obroty i spokój na desce - nic się nie świeci. Zastosowany sposób mam u siebie dopiero kilka dni ale wszystko póki co jest w porządku i komfort psychiczny odzyskany - nic pomarańczowego się nie świeci. LINK do tutorialu po angielsku. Klucz potrzebny do odkręcenia śrubek to T20, polecam kupić porządny ze względu na niewygodny dostęp do samych śrubek. Na sam koniec dorzucam fotki z roboty. Odległość przesunięcia nastawnika jest indywidualna (tak mi się wydaje) ale dorzucam chociażby poglądowo jakie przesunięcie dało efekt u mnie. Na sam koniec życzę Wam powodzenia w walce z ECN111306 i oby powyższy opis naprawy rozwiązał u Was problem Pozdrawiam !
  15. Witam wszystkich Od sierpnia tego roku jestem właścicielem astry g 1.7 DTI. Generalnie jest to moje pierwsze auto przy kupnie auta byłem bardzo ostrożny lecz ze względu na brak doświadczenia nie spojrzałem w zbiorniczek wyrównawczy. Tam okazało się być czarno od oleju. Postanowiłem wyczyścić zbiorniczek i zalać nowego boryga, Spuściłem ok 5 litrów starego boryga (przedtem wyciągnąłem cały olej strzykawką przed spuszczeniem) po zabiegiu przepukałem układ 2 razy (wiem że to za mało po prostu chciałem zweryfikować co się będzie działo) po zalaniu nowego boryga (około 3 miesiace temu) wychodzi już troszkę czarnego w zbiorniczku do tego ubywa go, dolewałem już 2 razy po około 100ml- 150ml. Sprawdziłem korek od oleju na nim nic czysto sam olej bez żadnego nalotu różowego czy jakiegoś miksu oleju z płynem sam olej. do tego jak sprawdzam poziom oleju jego nie przybywa. Ktoś może spotkał się z taką sytuacją i były wstanie mi pomoc ? Pozdrawiam engets
  16. Witam może ktoś powiedzieć co to za błąd ? 04005A
  17. Witam, Mam problem: Posiadam w swojej astrze f oryginalne radio. Kupiłem adapter aux: "kasetę z kablem" Działa ale cały czas radio przewija a co jakiś czas charczy tak jakby coś tam zmieniało.
  18. Witam, mieszkam w Anglii, mam problem z Oplem astrą 97 r. 1,6 kombi. Byłam u kilku mechaników, żaden nie rozwiązał mojego problemu, wiec próbuje sama szukać przyczyn. Zaczęło się od tego, że w aucie zaczęły rosnąć obroty na biegu jałowym (nawet do 4 tysięcy), mechanik powiedział, że to wina przepustnicy. Przeczyścił ją i zapieczony silniczek krokowy. Jakiś czas było okej, później problem wrócił. Sprowadziłam z Polski nowy silniczek krokowy i wymieniłam go sama. Na razie jest okej, poza tym, że obroty czasem nieznacznie wzrastają lub spadają. Niestety doszły dodatkowe problemy, takie jak to, że samochód przestał jeździć na gazie (po przełączeniu na gaz albo gaśnie albo wciskając pedał gazu nie przyspiesza), prędkościomierz i licznik przestały działać. Udałam się więc do innego mechanika, który powiedział, że samochodu się nie naprawia tak, że podejrzewamy, że jest to wina czegoś tam i to wymieniamy tylko będzie po kolei wymieniał to co widać. Ponaprawiał przewody od ciśnienia. Po odebraniu auta nic się nie poprawiło tylko doszedł kolejny problem. Przy zmianie biegów zauważyłam cichnięcie wiatraka od ogrzewania i przygasanie świateł. Chciałam sprawdzić kody błędów, ale nie wiem dokładnie jak je odczytać. Rozpoczęcie diagnostyki powinno zaczynać się kodem 12 (kontrolka migać powinna najpierw raz a po sekundzie 2 razy, u mnie miga 10 razy a po sekundzie 2 razy). Wiem, że są kody czterocyfrowe w niektórych samochodach, ale w wyjaśnieniach nie znalazłam kodu 1002, pewnie jest to jako kod 12. Tylko nie wiem jak w takim razie mam odczytywać pozostałe błędy. Proszę o pomoc Dodam link do filmiku z odczytywania błędów, za jakąś godzinę jak się wgra na youtube. edit:
  19. Witam serdecznie, Astrę H kupiłem z jednym kluczykiem. Postanowiłem w końcu dokupić drugi i dzięki wskazówkom na forum, za pomocą interfejsu od przyjaciół azjatów z powodzeniem dodałem kluczyk do samochodu. Ale okazało się, że w sumie mam zaprogramowane 4 kluczyki, z których posiadam dwa. Na forum znalazłem wątki, że można usunąć z immo wszystkie transpondery i ponownie je dodać. Ale mam pewne obawy, a że ASO daleko i drogo, a mechanika z TECH-em w pobliżu brak, wolałbym mieć pewność, że niczego nie popsuję. W dokumencie: http://www.vezerdiagnosztika.hu/op-com_immobiliser_guide.pdf na screenshotach widać OP-COM-a z dwoma opcjami Program Transponder-Keys NEW i Program Transponder-Keys OLD a ja w OP-COM-ie (VAUX-COM 120309a+131223d) miałem tylko jedną opcję Program Transponder-Keys, która po uruchomieniu poprosiła mnie o NEW KEY lub VIRGIN KEY (nie pamiętam dokładnie), co zrozumiałem jako nowy, nie programowany klucz. Czy zatem ta sama procedura pozwoli mi na dodanie wcześniej wykasowanych kluczy? I druga sprawa, w ciągu trzech lat użytkowania samochodu, kilka razy dopadł mnie problem z uruchomieniem auta - słynna migająca kontrolka z kluczykiem. Na forum często przewija się temat padającego CIM-a, przy czym nie mam innych objawów (brak klaksonu, padające zegary, brak związku z intensywnością podświetlania deski, brak innych błędów niezwiązanych z transponderem kluczyka) a samochód nie podlegał akcji dokładania spinki na CIM i stąd pytanie, czy próba wgrania nowego oprogramowania do CIM-a może pomóc? Jeszcze jakoś nie mam przekonania, że trzeba CIM wymieniać. Jeśli tak, to czy OP-COM da radę? Skąd dorwać owe oprogramowanie? Czy można uziemić samochód w ten sposób? I na koniec uwaga odnośnie kupowania kluczyka, opcja dla leni lub zapracowanych, albo gdy ASO daleko. Swój kupiłem przez internet w Anglii. W Polsce nikt nie chciał tego załatwić przez internet, trzeba było jechać z oryginalnym kluczem lub z kodem mechanicznym i dokumentami samochodu. Trafiłem na okres, kiedy funt stał słabo i kosztowało mnie to ok 340 zł. Klucz po stronie polskiej jechał kurierem GLS. Adres: http://www.car-keys-online.com/product/56/opel-astra-h-zafira-b-2-button-remote-key-93178494.html Pozdrawiam.
  20. Witam. Mam astrę F 1.6 16V kombi z lpg II generacji. NIE SEKWENCJA. Sam przełączam o - benzyna 1- gaz 2- benzyna odpala przy 2k obrotów lpg. Problem wygląda następująco: Samochód działa normalnie odpalam na benzynę potem przełączam na lpg i chcę gdy gaszę przełączyć na PB żeby potem znowu na niej odpalić. Lecz gdy przełączam na PB samochód gaśnie chyba że w momencie przełączania przegazuje i nie zdążą spaść obroty. Coś na zasadzie jakby benzyna zbyt wolno wpływała. Byłem u gaziarza powiedział że to nie od instalacji nic. Proszę o pomoc Pozdrawiam.
  21. Witam Panowie, nie mogę poradzić sobie z usterką... Coś zgrzyta, szarpie i kopci. tzn. za każdym zgrzytnięciem szarpnie i zakopci... usterka pojawia się od czasu do czasu, trudno przewidzieć kiedy. Zawsze jednak przy dodawaniu gazu (przyspieszaniu), obroty bez znaczenia, prędkość bez znaczenia, bieg bez znaczenia, ciepły/zimny bez znaczenia, komputer czysty (brak błędu), EGR czysty, spalanie ok 5-6l/100km, obroty równe, silnik Z17DTL, rok 2005, przebieg 175... Nie wiem czy ma to znaczenie, ale usterka zbiegła się w czasie z wymianą rozrządu, oleju, i filtrów (olej,paliwo,kabina). Wyglądało to tak że po kupnie samochodu jeździłem miesiąc i wszystko niby ok. wymieniłem rozrząd, olej, i filtry(podobno tak się robi) i masakra. nagrałem nawet filmik(jakość kiepska ale słychać wyraźnie). Dzięki i Pozdrawiam T.
  22. Witam, mam albowiem stare auto jakim jest Astra I 101KM 1993r. Jest to moje pierwsze auto wiadomo stare wiec nic dziwnego że się coś psuje. Otóż to mam problem z spadającymi obrotami. Gdy samochód jest zimny obroty się trzymają i jest wszystko w porządku ale kiedy już przejadę jakiś dystans około 3/4KM obroty spadają a auto automatycznie na biegu jałowym gaśnie na gazie. Zacząłem wiec jeździć na benzynie w tedy zauważyłem że obroty spadają poniżej 500 gdzieś około 200/300 ale benzynie to wystarczało i altu nie gasło. Dodam że na gazie podczas spuszczania nogi z gazu można powiedzieć iż auto szarpało. Potrzebował bym od kogoś kto może miał taki problem by mi powiedział co jest przyczyna bo chciałbym zaprowadzić auto do mechanika a jak wiadomo mechanik jak mechanik zobaczy że przyszedł jakiś młody jest zielony i może mnie trochę wykorzystać na pieniądzach i naprawiać wszystko inne co nie wpływało na to. Z góry dziękuje za pomoc.
  23. Witam Zastanawiam się od dłuższego czasu od czego mogły powstać poniższe przebarwienia ? (nie wiem jak to zjawisko nazwać) Drugim moim pytaniem jest jak (o ile się da) to usunąć. Z góry będę wdzięczny za wszystkie pomysły i rady jak się z tym uporać
  24. Witam forumowicze !! Chciałbym najpierw zasięgnąć rady u Was, żeby nie wydawać masy pieniędzy na części, których nie trzeba wymieniać. Mam jedna problem z Astrą Astra Bertone 1.8 (r. 2002 benzyna). Nie traktuję tego w kategorii mega poważnego problemu, aczkolwiek jest dość irytujacy. Kupiłem kilka dni temu auto. Przy wciśnięciu pedału gazu na wszystkich biegach zauważyłem, że samochód jakby nie miał mocy. Są momenty kiedy się "odblokowuje". Przytocze przykład. jadąc 100km/h wcisnąłem "gaz do dechy" i mulił się mulił, aż się odblokował i jechał aż miło. Diagnosta stwierdził brak jakichkolwiek wycieków, chłodnica, pompa wodu, rozrząd i ważniejsze części były wymieniane, po podłączeniu wyskoczył błąd: "zbyt bogata mieszanka". Filtr powietrza nowy, przepływomierz w porządku... Nie wiem za co się zabrać. Pomożecie? Dzięki z góry.
  25. Witajcie! Mam asterkę H z 2004 - 1.8 benzynka w automacie. Planuję zostawić ją na dłużej ale chciałbym mieć w niej radio z kolorową navi (nazywały się bodajże cd70) - i tu pada moje pytanie - czy te radia były montowane fabrycznie w moim wozie? - czy da się je podłączyć w stylu 'plug & play'? - co sugerujecie w tym temacie?
Partnerem serwisu: Fabryka kart plastikowych LiderKarty
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.