Skocz do zawartości
Gość Anonymous

ABS w Agila 1.0 12v rok 2001

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam !

 

To jeszcze raz ja. Tym razem osobny temat.

 

Przejrzałem książeczkę od Opla Agila (niestety już po zakupie):roll:

Czegoś mi brakowało patrząc na silnik i tak zupełnie okrężną drogą doszedłem że chyba jest to ABS!!!

 

Sprawdziłem kontrolki i przy odpalaniu nie świeci się kontrolka ABA! Przypadkiem na Allegro znalazłem zdjęcie silnika 1.0 12V i tam po prawej blożej szyby jest zbiornik i inne bajery. U mnie tego nie ma!! Ale kwas !!

 

Pytanie brzmi - Czy wszystkie Agile miały ABS ?? Moja jest z 2001r.

 

Sprawdzając bezpieczniki pod maską doszedłem że pierwszy z tych dużych jest wyciągnięty a on właśnie odpowiada za ABS wg. książki. Ten mały od kontrolki pod kierownicą jest na swoim miejscu ale kontrolka się nie zapala.

 

Chyba umoczyłem :(:roll:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wszystkie miały ABS. ABS w Agili zamontowany jest na ścianie grodziowej za silnikiem na prawo od filtra powietrza. (Patrząc od przodu). Wymień bezpiecznik i zobacz. ABS można poznać po koronce i czujniku na przegubie zewnętrznym półosi przy lewym przednim kole i przy tylnych kołach. (koronka i czujnik przy prawym przednim kole jest też w autach bez ABS'u.)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Anonymous

Dzięki za odpowiedź!

 

Jutro obadam sprawę. Czy pisząc przy lewym kole masz na myśli lewe siedząc za kierownicą czy lewe patrząc na samochód od przodu?

 

Chyba zacznę robić jakieś fotki to może jakieś tutoriale w przyszłości z tego powstaną.

Przydała by się książka o Agili ale jakoś ciężko coś takiego namierzyć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprawdź oba. Jak na jednym koronka jest a na drugim nie ma to ABS'u niet.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Anonymous

no fajna sprawa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To ja wznowie temat


Wczoraj nabyłem Agile, jest parę pierduł do zrobienia- forum na pewno będzie pomocne- i jedną z nich okazał się ABS, a raczej jego brak


Nie zapala się kontrolka w momencie uruchamiania silnika, nie ma go w trakcie jazdy. Mechanizm sam w sobie jest, zanurkowałem pod auto czujnik jest tylko na prawym kole(nie powinien być na obu?) i na desce jest kontrolka ale się nie świeci


Oprócz bezpieczników od czegoś jeszcze zacząć?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zacznij od podniesienia maski i sprawdzenia czy masz pompę ABS zaznaczoną na fotce.

 

pompa_abs_agila.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skur... chyba tego nie mam, rano sprawdze
Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Dobra

Poległem nie wiem jak wrzucić zdjęcie podpowiecie

Ale znalazłem foto na forum, tak jak jest u mnie

 

http://forum.opel24.com/index.php?app=core&module=attach&section=attach&attach_rel_module=post&attach_id=4628

W lewym górnym rogu, wygląda inaczej niż to co Ty wrzuciłeś

Edytowane przez Dirk

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Masz zapewne tak jak na fotce niżej - brak pompy ABS

 

agila_2.jpg

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.