Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

szewc bez butów chodzi jak to mówią

i sam muszę to sprawdzić

ale rękę dam iż bez odbiorników (oprócz radia)

miałem ostatnio koło 14,2V

a z - nie sprawdziłem

a licho już mi rano kręci.

 

Prawda jest taka iż zarówno spalanie chwilowe może pójść ciut w górę

i odrobinę jakieś dziesiątki spaść

przy max obciążeniu

 

Mi jakoś spaść poniżaj 1l/h za groma nie spadnie

nawet jak mu ciut obroty w programie opuściłem

a to tylko 2litry a pokazuje z 3L, zepsuli coś w fabryce pewnie :roll:

 

mechanik wymienił mi szczotkotrzymacz oraz łożysko w alternatorze i powiedział że wszystko jest ok. Regulator napięcia też moge wykluczyć

hm, ale regulator (jak i cały altek) masz bosch-owski - razem ze szczotkami

więc nie kumam tego o czym piszesz

chyba nie bawił się w lutowanie samych szczotek ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zoabcze jaki mam altek ;)/>/>/>/> wymienił mi szczotkotrzymacz i łożysko, tak powiedział, a co zrobił, tego nie wiem bo sie nie znam ;]/>/>/>/> a co do spalania to nawet spadło mi do 0,7l/h ale na gazie. Na gazie na postoju waha się od 0,7 do 1,1l/h, natomiast na bezynie gdy go przełączę to waha się od 1,0 do 1,4l/h ;)/>/>/>/> nie wiem od czego to zależy. Teraz w zimie mam na postoju 1,8l/h a nawet 2,2l/h na gazie. a jak przejade kawałek to pokaże 0,8 znów bądź też 1,7l/h. Na następny dzień pokaże 1,8 a może 0,8l/h zależy od humoru samochodu;](spalanie na kompie mam takie same czy to przy spalaniu 0,7 czy 2,2 obroty około 700/min !!! caly czas takie same), oczywiście na tym samym gazie co dzień wcześniej. Może to też od zimna zależeć? a co do spalania wyżej to może być że gaz zimowy jest mniej kaloryczny dlatego spala go więcej? Czy wogole jest jakiś taki gaz zimowy? wrzuciłem fotke niżej jakby ktoś nie wierzył;p/>/>/>/>

 

fotka ;)/>/>

post-37914-0-99898400-1358817912_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

"Dzięki za odpowiedź ;) Klemy? a jeśli mogę wiedzieć jak i czym?? Poprowadzony był dodatkowy w przypadku "+" ale "-" kabel do karoserii oczywiście ;) "

 

Klemy to jest takie coś zamontowane na słupkach akumulatora,napewno masz jeszcze originalne prasowane i tu może być źródło twojego problemu.Ale najpierw sprawdzasz alternator miernikiem, przykładasz z tyłu altka jeden przewód miernika do grubego przewodu altka, a drugi przewód miernika do karoseri lub gdzieś do masy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

Partnerem serwisu: fabryka kart plastikowych LiderKarty
×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.