Skocz do zawartości

Meriva nie odpala


Gość betekjg

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie mam ogromny problem z oplem mariva silnik 1.7 DTI 2003r. Mianowicie samochód nie chce w ogóle odpalić, zaczelo sie od drżenia oswietlenia i swiateł, następnie na wskaźniku prędkości połowa liczb nie świeciła, ale poza tym wszystko dzialalo,później wszystko było w porządku, podświetlenie działało normalnie. Natomiast wczoraj po trasie zgasilem silnik na 10 min, po czym gdy chcialem go spowrotem odpalić nie chciał zaskoczyć, gdy otworzylem drzwi i zamknełem , rozrusznik zakrecił i odpalił. ale na drugi dzien juz nic, kompletna cisza zero reakcji samochodu. Gdy przekręcam stacyjkę zapala sie na 0,5 sek kontrolka od wstępnego podgrzewania(potocznie nazywana spiralką), po czym gdy próbuję odpalić nic nie działa kompletna cisza nawet nie ma żadnego rozruchu więc podejrzewam że to nie akumulator. Radio, podświetlenie deski rozdzielczej jak i same światła działają bez zarzutu.Samochód zachowuje się jakby był zablokowany. Nie mam pojęcia co to może być proszę o jakąś podpowiedź. Z góry dziękuję i pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ok widze ze nikt nie pisze,dla podpowiedzi jestem zupelnym laikiem, no wiec tak poczytałem pocztałem i teraz juz wiem ze to na 100 rozrusznik, puknełem i odpalil , ale tylko raz juz niechce, zablokował sie na amen a niechce pukac jak szalony. wiec mam pytanie szczotki czy raczej co nie styka? ile moze mnie kosztowac taka naprawa, samemuczy dac do mechanika. z gory dzieki za jakies podpowiedzi.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jestem zupelnym laikiem,

To chyba lepiej oddać do mechanika.

 

Ale zawsze możesz spróbować samodzielnie.

Poniżej pomocne linki z takiej operacji:

http://forum.samnaprawiam.com/wymiana-szczotek-rozrusznika-opel-astra-f-17-tds-isuzu-vt3227.htm

http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=247106&c=296&f=20

http://astraklubpolska.pl/viewtopic.php?t=800409

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Regeneracja rozrusznika to koszt około 100zł. Prawdopodobnie szczotki albo bendiks.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 9 miesięcy później...
Gość Marcin125p

Siem podepnem ;)

Mam podobny problem, Mery 1.7DTI '04 mojej żony rzuciła palenie. Aku OK (12,8V bez obciążenia, po włączeniu wszystkich odbiorników 12,1V), błędów brak. Po przekręceniu kluczyka wszysto jak zawsze, czyli gasną światła i dmuchawa, tylko rozrusznik nie kręci. Podejżewam z 95% pewnością rozrusznik. Mam w związku z tym dwa pytania:

1) jako że nie miałem czasu przyjżeć się jej dokładnie z bliska nie wiem czy dam radę sam wymontować rozrusznik, bo z pobieżnych oględzin wynika że ciasno i trochę części może przeszkadzać. Może jest gdzieś jakiś tutorial (szukajka pod hasłem "Wymiana rozrusznika meriva" nic konkretnego nie znalazła). Dodam że rozróżniam klucz dynamometryczny od dyferencjału, a z Fiata 125p silnik samemu w 3h wytargam ;) Mechanik nadworny na urlop pojechał, a innemu niechętnie bym oddał.

2) czy 100% autentyczny przebieg 170 kkm (auto od nowości w domu) użytkowany normalnie, nie tylko na bardzo krótkich odcinkach w mieście, upoważnia rozrusznik (pewnie szczotki) do wyciągnięcia kopyt?

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pewnie przeszkadza maglownica i dostęp jest od spodu auta. Przebieg jak najbardziej normalny dla tego typu usterki - u mnie był praktycznie taki sam - też realny i prawdziwy.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 3 lata później...

Moxe tez ktos tak mial, auto z kluczyka nie chce odpalic, slychac jedynie pstrykniecie przekaznika i jakies buczenie, a na pych auto normalnie odpalilo... dodam ze przed tym auto na zimnym silniku odpalalo normalnie a na cieplym juz nie, chwile potrfalo zanim zaczal krecic... czy ktos wie co moze byc przyczyna?

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moxe tez ktos tak mial, auto z kluczyka nie chce odpalic, slychac jedynie pstrykniecie przekaznika i jakies buczenie, a na pych auto normalnie odpalilo... dodam ze przed tym auto na zimnym silniku odpalalo normalnie a na cieplym juz nie, chwile potrfalo zanim zaczal krecic... czy ktos wie co moze byc przyczyna?

Rozrusznik do regeneracji/wymiany (jeżeli aku jest sprawny i klemy oraz wszystkie połączenia masowe w porządku)

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Zanim założysz temat opisując swój problem, zapoznaj się z naszymi zaleceniami

  • Przeszukaj forum - skorzystaj z wyszukiwarki i przeszukaj forum, być może ktoś omówił podobne zagadnienie,
  • Podaj wersję modelu - nie zapomnij o podaniu wersji modelu auta, którego dotyczy opisywany problem,
  • Oznaczenie silnika - podaj nam jak najwięcej danych, które dotyczą Twojego silnika,
  • Opis problemu - opisz swój problem w sposób zrozumiały dla innych
Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

Partnerem serwisu: Karty Plastikowe && Karty Plastikowe
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.