Skocz do zawartości
tremens

Radio CDR 2005 VDO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , niedawno kupiłem Opla Merivę 2004 r , auto nigdy nie posiadało radia.Kupiłem na allegro radio Siemensa 2005 VDO i wszystko pięknie gra tylko mam jeden problem.Wyświetlacz nie wyświetla żadnych informacji radia tylko temp.,datę i godzinę.Podłączone mam prawidłowo trzy kostki z tyłu odbiornika.Proszę o pomoc co zrobić aby wyświetlacz wyświetlał radio.Dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Proszę schemacik podłączenia, pin 5 na radiu odpowiada za przełączanie wyświetlacza

post-21738-0-68765500-1321995606_thumb.jpg

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Schemacik fajny, tylko szkoda że nie od tego radia i wyświetlacza.

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poprawka do radia które ma nowsze złącze C gdzie idą 3 przewody do wyświetlacza, sterowanie jest tak samo z pina 5 kostki A. Wyświetlacz jest ok, w późniejszych rocznikach były dopiero chyba 26-pinowe lub w wersji z komputerem pokładowym.

post-21738-0-56451000-1321997996_thumb.jpg

Edytowane przez marek79
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Coś tam wiem ;-) jak nie było nigdy fabrycznego radia to wyświetlacz może być nie aktywowany do współpracy. Lub trzeba zmienić tryb współpracy z wyświetlaczem.

 

 

tremens , nie napisałeś czy po włączeniu radia gaśnie na wyświetlaczu data. Jeśli nie gaśnie to sprawdź czy za kostką radia jest przecięty ten przewód o którym wspomina marek79

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam , dziękuję za podpowiedzi i schematy.Chyba jestem na dobrej drodze do rozwiązania mojego problemu , znajomy mechanik podpowiedział mi że jest to tylko i wyłącznie sprawa aktywacji wyświetlacza poprzez komputer.Moje auto nigdy nie posiadało radia i mój wyświetlacz fabrycznie nie został aktywowany.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Mam podobny problem jak tremens. Kupiłem Merivę, ale nie wiem czy było tam radio. W jego miejscu była wmontowana półka. Chociaż jak przypatrzyłem się wiązce elektrycznej za kostką do radia, to zauważyłem, że niektóre kabelki były wcześniej przecięte i znowu złączone - mogłoby to świadczyć o wcześniejszej możliwości zamontowania radia. Problem polega na tym, że po jego zamontowaniu ono samo podświetliło się, ale nie ma żadnych zmian na wyświetlaczu. Nie ma też możliwości wpisania kodu. Stąd też, nie wiem czy radio jest niesprawne (chociaż włącza się i wyłącza), czy też jest inny problem. Czy ktoś może podpowiedzieć jak z tym sobie poradzić.

Dziękuję z góry.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Coś tam wiem ;-) jak nie było nigdy fabrycznego radia to wyświetlacz może być nie aktywowany do współpracy. Lub trzeba zmienić tryb współpracy z wyświetlaczem.

 

 

tremens , nie napisałeś czy po włączeniu radia gaśnie na wyświetlaczu data. Jeśli nie gaśnie to sprawdź czy za kostką radia jest przecięty ten przewód o którym wspomina marek79

Witam , dziękuję za pomoc aktywacja wyświetlacza komputerem pomogła , wszystko już działa jak należy.Pozdrawiam.

Szkoda tylko że w serwisie takie problemy stwarzają ,znajomy mechanik zrobił mi to w 5 min.Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dpaw, na początek sprawdź czy masz na kostce A( patrz schematy wyżej ) dwa plusy zasilające - plus stały pin 7 i plus po stacyjce pin 4.

Po włączeniu radia powinien pojawić się także plus na pin 5, jest on odpowiedzialny za przełączenie wyświetlacza z daty na info z radia.

Sprawdź też czy cięte przewody połączono kolorami tak samo. Zobacz też wiązkę przy wtyczce wyświetlacza czy nie była cięta.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sprawdziłem. Pod pin 7 i 4 jest plus. Po podłączeniu radia do kostki zasilającej pojawił się plus pod pin 4, z tym, że nie ma znaczenia czy radio włączam czy wyłączam plus pod pin 4 wciąż jest. Kable są dobrze podłączone przy wyświetlaczu też w porządku. Co dalej

dpaw

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


Partnerem serwisu: Fabryka kart plastikowych LiderKarty
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.