Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ja miałem podobnie jak nie było stałego 12V na styku 30 przekaźnika (utleniony przewód przy rozruszniku).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ok idę stoczyć nierówną walkę z przekaźnikiem :gwizd:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Żeby wyciągnąć przekaźnik musisz wcisnąć mały płaski śrubokręt w szarą obudowę przekaźnika i uwolnisz kostkę (czarną).

Sprawdź czy na zestyku 30 (w kostce) jest stałe 12V, bez względu na kluczyk, lub na lewym nadkolu za filtrem powietrza jest podwójna kostka z czerwonym i fioletowym przewodem grubymi ok 5mm2 .


Ja też chyba wezmę się do roboty bo diabli w Lunie wzięli przełącznik od prędkości wentylatora nagrzewnicy. Przy okazji poprawię oświetlenie panelu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na styku nr 30 jest 11,88v bez zapł.

Edit:

Po zapł. na styku 87 jest 2v a na styku 85 12v

Edytowane przez _EasyNick_

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To dobrze teraz trzeba sprawdzić zawory na pompie tak jak pisał Zetoks - http://forum.opel24.com/topic/65862-wydzielone-z-abs-i-jego-naprawa-w-pigulce/page-7?do=findComment&comment=561128

  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jest dobrze Rafałku i podziękowania dla użytkownika ZETOXXX :spoko: lecz nie do końca. Ponownie popstrykałem zaworami i ABS się tym razem załączył (charakterystyczne żęcholenie pod maską zaraz po odpaleniu)

Problem w tym że zaraz po hamowaniu pod maską pstryknięcie i ponownie ABS-u nie ma. Zgasiłem samochód i odpaliłem ABS wrócił .

Jak myślicie może być uwalony lub zabrudzony któryś z nich ???

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zawory masz - A 10, B 6, B 7, B 8, powinno być tak że plus na pin i powinien się odezwać - chociaż tego nie sprawdzałem w ten sposób (miałem dostęp do wszystkich zaworów i sprawdzałem kabelkami u mnie działały.

Mnie po próbie na silnikach na chwilkę przestał działać ABS, ale po 3 odpaleniach silnika wrócił i działa.

 

Nie wiem co Ci jeszcze doradzić - a bezpieczniki są OK - może silniczki ciężko idą na razie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bezpieczniki dobre , zawory też sprawdzałem tylko te 2 u góry, czy te 2 pod spodem pompy też są od ABS ???

Byłem się teraz ponownie przejechać i po trzech odpaleniach nie działał po czwartym zaskoczył , ale padł po pierwszym hamowaniu i po ponownym rozruchu było dobrze przez ~ 10 hamowań.

ABS to najsłabszy punkt Sinterek :gwizd: ale muszę to ogarnąć.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli pompa długo nie działała

To jej początku są ciężkie.

Moja w białej po miesiącu zaczyna pracować coraz lepiej.

Z dnia na dzień jest ciszej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Daniel dolne też są od ABS-u, przecież to pompa ABS. Możliwe że jest tak jak pisze Jacek, ciężki start chociaż u mnie jakoś od razu zaczęła pracować prawidłowo i w miarę cicho, chociaż tydzień po robocie też na chwilkę rzuciła kontrolką ale jak pisałem po trzech odpaleniach motorka ABS wrócił i kontrolka zgasła.


A tylko ja jeszcze robiłem trochę wcześniej wymianę płynu, chyba z tydzień przed naprawą zrobiłem wymianę z dokładnym odpowietrzeniem. Poszło prawie 1,5 l płynu.

 

Daniel - abs wcale nie jest słabym punktem sinterki tylko mało jest mechaników i elektromechaników co by umieli prawidłowo odczytać co mu dolega, sam widziałem opis na techu - 2 że jest błąd w seneloidach i cewkach kół wszystkie 4 koła a przecież licznik chodził.

Wystarczyło dać napięcie na styk 30 przekaźnika i cieszyłem się jazdą z ABS.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


Partnerem serwisu: Fabryka kart plastikowych LiderKarty
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.