Skocz do zawartości
Sinres

Szarpanie przy włączonej klimie Z19DTH

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam koledzy.

Mam problem z moją Astra H silnik Z19DTH podczas jazdy na włączonej klimatyzacji czuję dużego muła jeżeli chodzi o jazdę plus przy zmianie biegów szarpie autem jest wrażenie jakby coś zwalnialo samochód. Jeżeli chodzi o poduszki to wszystkie są w dobrym stanie plus jedna nowa od skrzyni. Macie jakieś pomysły? Klimatyzacja ogólnie chodzi dosyć głośno mam na myśli kompresor nie wiem co może się przyczyniać do tych objawów może koło pąsowe wału się rozwarstwia a może to wina łożyska o klimatyzacji ? Czekam na wasze pomysły.

Pozdrawiam

Edytowane przez Sinres

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie miałeś może ostatnio problemów z klimą , jakieś rozszczelnienie? Bo wygląda to na zacierający się kompresor

 

With mobilephone sent.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Powiem Ci kolego że rok temu robiłem cewkę bo klima nie działa w tamtym roku byla nabijana i czynnik jest Klima normalnie chłodzi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Możesz poprawić swój post tak by można go było zrozumieć?

Rozumiem że cewka była wymieniana bez wyciągania z auta a klima nie była rozszczelniona.

 

Nie wiem co się może dziać - może po prostu kończy się kompresor, albo masz mało za mało czynnika w układzie

 

With mobilephone sent.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chodzi o to że klimatyzacja normalnie chłodzi z tym nie ma problemu chodzi o sama pracę bo kompresor chodzi głośniej tak mi się zdaje i czuję że silnik bardzo się obciąża i te szarpanie uzupełnię czynnik i zobaczymy co będzie dalej się działo. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

U mnie był problem bo nie działał pierwszy bieg wentylatora. Przez to w układzie było podwyższone ciśnienie które przekładało się na większe obciążenie kompresora a przez to silnika.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jak rozwiązałeś problem i jak zdiagnozowałeś że tylko na jednym biegu działa Ci wentylator?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Najprościej podpiąć kompa i test wentylatorów,ew.zegary do klimy podpiąć.W AH chyba przy11barach załącza pierwszy stopień o ile się nie mylę,

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fakt, można sprawdzić każdy bieg wentylatora oraz ciśnienie w układzie klimatyzacji

 

With mobilephone sent.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odświeżam temat. Sprawdziłem 1,2,3 bieg wentylatora i okazało się że nie działa 1 bieg wentylatora klimatyzacji. Jak to naprawić?

 

Pozdrawiam

 

EDIT:

Sprawdziłem przekaźnik i jest sprawny wychodzi, że to rezystor kojarzy ktoś co to za rezystor? Pewnie na 77 stopni?

Edytowane przez Sinres

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.