Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

posiadam Opel Corsa B '94 1.4 Si (silnik C14SE), od pewnego czasu posiadam problem (nie zawsze) przy zapalaniu ze stacyjką (immo ?).

 

Opis:

 

Sytuacja poprawna:

 

Gdy samochód stoi dłuższy czas (ciężko określić ile, czasem przez noc, a czasem 30 min), przy odpalaniu przekręcam kluczki w pozycję II, kontrolki na desce się nie podświetlają (to jest ok, próba przekręcenie kluczyka w pozycję III do odpalenia skutkuje, że się nie odzywa silnik, co też jest ok, bo immo rozumiem odciął zapłon), następnie przyciskam pastylkę od immo przy kluczykach, co powoduje podświetlenie się kontrolek, następnie zgaszenie po chwili tych odpowiednich i samochód zapala bez problemów wszystko jest ok.

 

Sytuacja nie poprawna (nie zawsze występuje):

 

Po jeździe gaszę samochód i np. po 10 min próbuję odpalić. Znów przekręcam kluczyk w pozycję II, kontrolki się nie świecą, lecz tym razem przyciśnięcie pastylki nie powoduje ich podświetlenia/ załączenia. W takiej sytuacji, gdy kontrolki się nie świecą przekręcenie kluczyka w pozycję III skutkuje jednak odpaleniem samochodu, lecz chyba nie poprawnym (awaryjne?), tzn. świeci się lampka akumulatora i samochód gaśnie podczas jazdy co pewien czas, aczkolwiek czasem z tego stanu potrafi wejść w stan poprawnego działania pomimo odpalenia bez świecących się kontrolek w pozycji II kluczyka.

 

Zakładam, że pewnie jakiś problem z immo następuje, tylko dziwi mnie fakt, że nie jest to zawsze, a jak występuje problem wystarczy pozostawić samochód dłużej (różny ten czas) i później po kliknięciu pastylki jest wszytko ok ja w pierwszym opisie.

 

Dziś zauważyłem, że czerwona dioda pod kierownicą (od drzwi i od immo raczej) mruga z różną częstotliwością w zależności od stanu przekręcenie kluczyka, lecz nie wiem czy moze ona mieć związek z problemem ponieważ dziś nie występował i nie miałem jak tego sprawdzić.

 

Z góry dzięki za wszelkie sugestie i podpowiedzi,

Pozdrawiam


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jest tego typu temtów o migającej kontrolce i o tym że pokazuje problem z immo setki.

 

Druga sprawa to coś mi nie pasuje.

Pozycja 1- kontrolki się nie świecą

Pozycja 2 powinny się oświecić.

 

 

Sprawdź kostkę stacyjki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odp.

 

Tylko w moim przypadku żadna kontrolka nie miga co by wskazywało na problem z immo jak czytałem.

Tak, w pozycji 2 powinny się oświecić, ale jest to zależne od "stanu komputera/immo" ? tzn. jak pisałem po pewnym czasie aby się oświeciły potrzebuję wcisnąć przycisk na pastylce co wydaje się ok, po zapaleniu i zgaszeniu rozumiem, że komputer/immo posiada przez pewną chwilę info "tryb uruchomienia" (domyślam się bo chwilkę nie miga czerwona dioda (ok. 30s), tak samo jak nie miga podczas jazdy) i jeżeli szybko przekręcę znów w pozycję 2 to powinno się oświecić bez klikania pastylki (przynajmniej tak do tej pory działało), a problem w tym, że właśnie nie zawsze oświeca się z automatu.

 

Sprawdzę kostkę, może coś tam nie łączy i raz działa a raz nie.

 

Ps. Muszę obczaić, czy gdy problem występuje to ta dioda miga, czy jest zgaszona dopiero dziś zauważyłem, że w pewien sposób migania jak by symbolizowała stan immo, tzn. (brak - "samochód uruchomiony, odblokowane", szybkie po 2 mrugnięcia - "kluczyk 2 i wymaga kliknięcia pastylki", normalne mruganie - "stan czuwania, np. auto zamknięte")


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak pisałem wyżej.

Skoro nie świecą w pozycji 2 to znaczy że nie ma zasilania -a to znaczy że do sprawdzenia jest kostka i sama stacyjka.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hej,

 

sprawdzając kostkę i stacyjkę (gdzie nic nie znalazłem, wydaje się ok) przypadkiem znalazłem przyczynę gdzie indziej :)

Pod kierownicą znajduję się magiczne niemieckie pudełeczko ("elektrische wegfahrsperre") czyli immobilizer :)

 

W momencie, gdy jest brak "oświetlenia" deski, wystarczy ruszyć/stuknąć delikatnie palcem w te pudełeczko i nagle deska doznaje olśnienia :)

 

Dziś już nie zagłębiałem się w to co tam nie gra, ale zakładam, że jakiś kabel nie łączy skoro wystarczy poruszać, raczej uszkodzenie tego elementu wykluczam bo by w ogóle nie działał.

 

Dzięki za wskazówki, jak problem rozwiąże całkiem napiszę dla potomnych.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No niestety to wygląda na brak styku.

Edytowane przez adam1954

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fotki jakieś zrób.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wstawiam fotki immo w załącznikach i mam kilka pytań :)

 

Jak się domyślam, ten układ nie ma pętli na stacyjce (nie widziałem nic takiego przynajmniej) skoro jest sterowany z pastylki pilota w kierunku czerwonej diody ?

 

Jeżeli będę go odłączał to wystarczy odłączyć "minus" akumulatora, aby nic nie popsuć ? :)

 

Mam pytanie chciałem się upewnić czy dobrze rozumiem pojęcia "sterownik silnika" i "komputer", czy może oznacza to te same elementy ?

 

Może zacznę od tego, że spotykam pojęcie "sterownik silnika", tzn. jest to układ gdzieś w silniku, który czyta jego parametry, ale to nie jest "główny komputer" (Multec) ?

 

Czyli Corsa ma takie elementy jak załączony na zdj. immobilizer, sterownik silnika, główny komputer (ten w nogach pasażera dla Corsy)?

 

Jeżeli by się okazało, że potrzebna jest wymiana immo, to muszę wymienić do kompletu (nie chcąc nic programować) "główny komputer", "sterownik silnika" i immo+pastylka ? rozumiem, że po takiej operacji żadne programowanie nie jest potrzebne.

 

Uwzględniając programowanie, jeżeli bym wymienił samo immo to potrzeba wprowadzić jego PIN do głównego komputera tylko ? A co wtedy z "sterownikiem silnika", jeżeli to inny układ ?

post-55538-0-59067700-1492814253_thumb.jpg

post-55538-0-65340800-1492814254_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

sterownik silnika, komputer, to to samo.

Tu nie potrzebujesz żadnego kodu, to jest immobiliser że tak powiem zewnętrzny.

Pisząc "zrób fotki" miałem na myśli fotki bardziej zorganizowane, a nie nalepka na urządzeniu.

Dużo tam kabelków jest?

W mojej starej astrze tez miałem coś podobnego, tyle, że pastylka była wkładana w gniazdo, nic do naciskania nie było.

Bardzo łatwo sie tego pozbyłem ;)


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hej,

 

dziś trochę pogrzebię przy kablach tam to porobię fotki :)

 

Jeżeli bym się pozbył tego immo, to przestanie mi działać centralny zamek, bo jest z tej samej pastylki klikany ? :) Chyba raczej to jest spięte z nim.

 

Dzięki :)

Edytowane przez Darek181922

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hej

 

problem wydaje się rozwiązany, ale jeszcze czas to pokaże na razie jest ok :)

 

Rozkręciłem immo i w środku jeden lut był odpadnięty i ten pin od elementu "NEC" już rdzewiał, oraz znalazłem jeszcze kilka "zimnych lutów", które rozgrzałem i zalutowałem od nowa. Wygląda, że wszystko działa poprawnie.

 

Ps. Aż mam ochotę przeglądnąć główny komputer za podobnymi pinami, bo też miewam problemy z ABS, że na zimnie działa, a w lecie kontrolka świeci :)

 

Dzięki za pomoc.

post-55538-0-27331200-1492936873_thumb.jpg

Edytowane przez Darek181922

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pozdrawiam kolego mam problem z corsa14b Zgubilem ostatni kluczyk z immo i nie umiem sobie z tym poradzić 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
W dniu 22.04.2017 o 06:31, ja37 napisał:

sterownik silnika, komputer, to to samo.

Tu nie potrzebujesz żadnego kodu, to jest immobiliser że tak powiem zewnętrzny.

Pisząc "zrób fotki" miałem na myśli fotki bardziej zorganizowane, a nie nalepka na urządzeniu.

Dużo tam kabelków jest?

W mojej starej astrze tez miałem coś podobnego, tyle, że pastylka była wkładana w gniazdo, nic do naciskania nie było.

Bardzo łatwo sie tego pozbyłem ;)


Pozdrawiam kolego mam problem z corsa14b Zgubilem ostatni kluczyk z immo i nie umiem sobie z tym poradzić 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Najłatwiej będzie kupić komplet czyli sterownik, pętlę i pastylkę.

Sprawę samego kluczyka, to chyba już ogarniesz?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A jest możliwość ruszenia z miejsca bez żadnych wymian kolego

 

6 godzin temu, ja37 napisał:

Najłatwiej będzie kupić komplet czyli sterownik, pętlę i pastylkę.

Sprawę samego kluczyka, to chyba już ogarniesz?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jest.

A umiesz i masz sprzęt?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Podobna zawartość

    • Przez toski112
      Witam, od dłuższego czasu zmagam sie z zanikami wspomagania, mechanicy proponowali wymianę pompy wspomagania. Wspomaganie zanika co jakiś czas, pompa została wymieniona na 100% sprawną jednak nic się nie zmieniło wspomaganie nadal nie działa. Dziś sam zabrałem się za weryfikację i pomierzyłem napięcia. Alternator podaje prąd w normie, jednak pomiar w wtyczce, do której podpięta jest pompa zadziwił mnie. 
      Zgodnie ze zdjęciem od lewej są takie napięcia. 
      Lewy pin: 0.00 środek: 14.20 , prawy pin 0.04 
       
      Lewy pin to kabel niebiesko - biały i to on z tego co czytałem odpowiada za uruchamianie pompy. 
      Czy napięcia w wtyczce są poprawne ? Jak mogę naprawić ten problem? 

      Sprawdziłem też kostkę do której wydaje mi się być podpięty akumulator i tu już niebieski kabel ma 14.20 

    • Przez Tomcio931
      Dzień dobry, chciałbym się zapytać o sprzęgło w Corsie B. Mam taką, 3drzwiowa, silnik 1.2 X12SZ, 33kw. Pękł mi taki plastik przy pedale sprzęgła, szukałem trochę po forach i chyba to się nazywa samoregulator linki sprzęgła. 
       
      Musiałem na szybko dojechać do domu wiec poskładałem to na trytytyki - trzyma się na razie i nie widać dalszych pęknięć, ale chcę to wymienić jak najszybciej. 
       
      Szukałem gdzie to można kupić, ale nie mogę nigdzie trafić. Wiecie panowie czy to się wymienia tylko plastik, czy cały pedal z tym elementem? 
      Czy można kupić to gdzieś w sklepie, czy zostaje szrot? 
       
      W załączeniu zdjęcia, chodzi o ten biały element. 
       
      Dziękuję z góry za jakieś rady
      Pozdrawiam 
      Tomasz 


    • Przez karol.niemiec1998
      Witam posiadam swoją corse b 1.4 z lpg .Od jakiegoś czasu ma ciężko odpalić na rozgrzanym silniku i na zimnym jest niekiedy podobnie .Trzeba trzymać po odpaleniu odrazu pedał gazu żeby załapał ,bo odrazu gaśnie .A jak już odpali to na ciepłym silniku wchodzi na biegu jałowym na wyższe obroty sama z siebie i faluje pomiędzy 2-3k rpm i jak dodam gazu ,to na chwilę się ogarnie i z powrotem wchodzi na wyższe i faluje .Jest również coś takiego ,że gaśnie przy skrzyżowaniu na lekko ciepłym motorze.
       
      Nie wiem co to może być .Wymieniłem krokowca ,odłaczylem parownik od podcisnienia na noc ,wymieniłem świece,przepustnica czysta i to samo się dzieje,odlaczylem sondę i to samo .
      Skończyły mi się już pomysły ,pomożecie ? :) 
       
      Pozdrawiam
Partnerem serwisu: Fabryka kart plastikowych LiderKarty
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.