Skocz do zawartości
Wolf_911

Przełącznik świateł - podświetlenie

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry.

 

Mam takie pytanie, dlaczego nie gaśnie podświetlenie przełącznika świateł chociaż wyciągnę kluczyk i zamknę samochód on nigdy nie gaśnie. Zauważyłem przez przypadek jak przestał samochód zapalać, problem z akumulatorem takowo trza go wymienić (niestety nie ma na nim żadnych danych). Ale mój problem to obecnie podświetlenie przełącznika. Zauważam że raczej dużego zużycia nie ma bo jest ono na diodach. Lecz ciekawi mnie co mu dolega bądź skąd dostaje zasilanie i na jakie styki że nie gaśnie.

Jeśli ktoś wie to dziękuje za nakierowanie poszukiwań.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sam zakładałeś podświetlenie ledowe?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie jak wyciągnąłem cały przełącznik świateł czyli ten od włączania swiateł to pod maskownicą przednią ( po zdemontowaniu jej) ukazały sie diody a nie żaróweczki. Diody są przylutowane do płytki dukowanej... numer elementu gm 93 394 756

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czerwony przewód który idzie do włącznika ma stały plus.Jest na bezpieczniku F2 5 A

A zasilanie po zapłonie masz na bezpieczniku F35 5A

 

I o ile się nie mylę to tak ma być podświetlane.

Sam już nie zwracam na to uwagi ale u mnie też się świeci.

A ty sobie sprawdź pobór prądu na postoju co ci pobiera oraz ładowanie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nic się nie powinno świecić, żadne przełaczniki, wskaźniki czy wyświetlacze. Podświetlenie wyłącznika świeci po włączeniu zapłonu albo włączeniu świateł, w pozostałych przypadkach jest ciemne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aha czyli będę grzebał za niedługo dalej, liczyłem że jakiemuś przekaźnikowi skleiły się styki, lecz nie znalazłem jeszcze schematu :D (nie mam kiedy, mała córka daje czadu ).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Nic się nie powinno świecić

 

Fakt .

Popieprzyło mi sie z Falicją. Ona ma fabrycznie podświetlenie ikonki włacznika.

Możliwe że masz jakieś zwarcie z plusa stałego na plus po stacyjce. musisz sobie sprawdzić we wtyczce czy masz na czarnym i na czerwonym przewodzie napiecie.

Na czerwonym jest stały plus z aku. Na czarnym masz po zapłonie(czyli powinno być dopiero gdy przekręcisz kluczyk)

Jeżeli tak jest o można podejrzewać że włącznik ma w środku zwarcie i sam zwiera plus stały z tym po zapłonie

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Panowie

Wychodzi że macie racje, sprawdziłem na czerwonym jest stały plus a na czarny nie ma napięcia (wyciągnięty kluczyk). Napięcie pojawia się dopiero po przekręceniu kluczyka.

Jutro podjadę na szrot zapytać czy maja taki element oświetlenia a i po nowy akumulator bo ten się trochę wyeksploatował.

Edytowane przez Wolf_911

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

u mnie jest tak od zawsze, czyli od 5 lat jak mam merivę, nie przejmuje się tym.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

Partnerem serwisu: fabryka kart plastikowych LiderKarty
×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.