Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie potrafię poradzić sobie z tempomatem. Dotychczas działał idealnie. Ostatnio zaczął reagować dziwnie. Włączenie następuje tylko czasem, potrafi się w czasie jazdy sam wyłączyć - po czym jego kolejne użycie już nie jest możliwe przez dłuższy czas lub wcale. Nie reaguje na załączenie włącznikiem.
Sprawdziłem obwody pedału hamulca i sprzęgła. Wszystkie kostki z łączówkami. CIM przelutowany. Efekt bez zmian.

Z UEC zrobiłem "odczep" z kabla podającego napięcie do ECM. Chciałem mieć pewność, że dochodzi 12V z czujnika pedału sprzęgła. I tu wszystko jest ok. 12V zanika po naciśnięciu pedału sprzęgła. Niestety op-com w diagnostyce pedału sprzęgła pokazuje że pedał sprzęgła jest AKTYWNY. Niezależnie od jego położenia. Czyli komputer zachowuje się jakby nadal nie odbierał sygnału 12V, pomimo ze na kablu doprowadzającym jest 12V.
Wina komputera? Złącza ECM wielokrotnie czyściłem płynem KONTAKT. Bez efektu.
Niekiedy tempomat "zaskakuje" i potrafi przez kilkadziesiąt km działać prawidłowo. Możliwe że program w epromie ECM jest  uszkodzony? Może chwilowy błąd innego czujnika blokuje działanie tempomatu? EGR?

Nie mam już żadnego pomysłu na dalszą naprawę. ECM nie zgłasza żadnych błędów.

Może ktoś już przeszedł podobną historię i podzieli się informacjami?


Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A wyłącznik sprzęgła ok?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowane)

Wyłączniki sprawdzone. Instalacja też. Gdyby był uszkodzony nie zmieniałoby się napięcie 12V-0V na odczepie przy ECM. Jedynie op-com nie widzi zmian napięcia w stanie przełącznika pedału sprzęgła.

 

 

 

 

Edytowane przez widaw

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Instalację czujnika pedału sprzęgła, w całości ogarnąłem. Działa bez zarzutu.
ECM czasami jednak nadal nie widzi załączonego czujnika pedału sprzęgła. Na przewodzie za UAC, jest 12V. Nie wiem, czy dociera do ECM.

Chciałbym dla pewności, podać bezpośrednio na właściwy styk w łączu do ECM 12V.

Będę próbował podłączyć napięcie bezpośrednio do konektora w ECM.

 

Czy może ktoś udostępnić schemat podłączeń ECM. Nie wiem który numer złącza przekazuje 12 V.

 

Edytowane przez widaw

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


Partnerem serwisu: Fabryka kart plastikowych LiderKarty
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.