Skocz do zawartości

Przygotuj swoją restaurację na sezon lodowy!


Rekomendowane odpowiedzi

dostawca lodów gałkowychSezon lodowy rozpocznie się już niebawem, a związku z tym swoją działalność wznowią rzesze kawiarnianych ogródków oraz mobilnych punktów sprzedaży. Niezależnie od rodzaju punktu gastronomicznego, jakim dysponujemy, musimy wyposażyć się w odpowiednie narzędzia oraz zasoby. O czym należy pamiętać?

Podstawy dobrego przygotowania na sezon lodowy

Biznes lodowy ma szansę przynieść znaczne dochody - szczególnie wiosną oraz latem. Z tego względu należy poczynić odpowiednie przygotowania do wkroczenia w ciepły sezon z pełnią mocy. Dobry dostawca lodów gałkowych zapewni absolutną podstawę dla tego biznesu. Na co należy zwrócić uwagę w tej kwestii? Z pewnością warto dowiedzieć się, czy wybrana firma będzie dowozić towar regularnie czy jedynie raz na pewien okres - jeśli bowiem będziemy otrzymywać bardzo duże ilości lodów naraz, wówczas musimy dysponować odpowiednią przestrzenią oraz urządzeniami, gdzie można bezpiecznie przechowywać taki towar.

Jest to kluczowa informacja dla niewielkich punktów gastronomicznych. Inną kwestią jest to, aby kierować się raczej jakością otrzymywanego towaru, niż jego niską ceną - dobry smak deserów wpłynie na to, że klienci będą chętniej wracać do danego punktu, co zwróci poniesione wcześniej koszty. Pamiętajmy również o tym, że im obszerniejszy jest wybór lodowych smaków, tym większą satysfakcję zapewnimy odwiedzającym.

W jakie maszyny należy się zaopatrzyć?

W przypadku produkcji lodów gałkowych trzeba będzie zaopatrzyć się w sporą liczbę sprzętów. Wymienić tu należy m.in. pasteryzator, freezer, witrynę chłodniczą oraz szafę mroźniczą. Wybór samej maszyny do produkcji lodów gałkowych jest uzależniony od warunków panujących w lokalu. Ważna jest ilość dostępnego miejsca oraz to, czy zamierzamy sprzedawać desery na zewnątrz czy wewnątrz lokalu. Jeśli zamierzamy prowadzić sprzedaż lodów włoskich, wówczas wystarczy nam zakup wyłącznie jednej maszyny. Nowoczesne sprzęty przeznaczone do produkcji lodów włoskich dostępne są w wielu rozmiarach, posiadają również szeroki wachlarz dostępnych możliwości. Najlepsze urządzenia są w stanie tworzyć zarówno kręcony lody, jak i sorbety czy lodowe koktajle.

Jak zapewnić dobrą ekspozycję lodowym deserom?

W przypadku lodów włoskich nie potrzebujemy specjalnych metod ekspozycji - już atrakcyjnie wyglądająca maszyna do produkcji tego typu deseru jest w stanie przyciągnąć szerokie grono klientów. Inaczej jest jednak z lodami gałkowymi, które wymagają dokupienia specjalistycznego dystrybutora posiadającego wydzielone pojemniki na poszczególne smaki, blat roboczy zapewniający wygodę pracy oraz płuczkę gałkownicy. Kluczowe jest to, aby zakupić dystrybutor, którego obsługa oraz utrzymywanie czystości nie będą stanowić większego problemu. Z tego względu istotne jest wybranie sprzętu wyprodukowanego ze stali nierdzewnej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Polityka prywatności