Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam Szanownych Użytkowników.

mała przygoda- jadę, wskaźnik temp na czerwonym polu

zatrzymanie, co sie dzieje?- silnika nie mozna uruchomic...

po lekkim ostudzeniu dojechałem pod dom, laweta i na warsztat

Tam sie okazało, ze termostat- no ok sie znają to i przy okazji rozrząd bo był czas akurat

wymieniono, termostat, pasek, rolke napinacza, pompe wody, simering oraz płyn

I co teraz sie dzieje- termostat ładnie pracuje po 2 kilometrach juz jest 95 stopni

silnik podgrzany z tego co wiem prawidłowo

ale mam zwyczaj włączac sobie nawiew powietrza - dmuchawa nastawiona na zimne..

powietrze czyste zimne jest ok

i nagle jak strzałka wskaźnika przekroczy 95 stopni nawiewa dziwny smród, jakby przypalona guma, przypalona izolacja?

Polukałem do komory silnika i wyszło, że ubyło płynu chłodniczego, tak ze 2 cm ponizej strzałki w zbiorniku

po naprawie jest 3 tygodnie

zatem mam pytanie do was? co to może byc?

nie da sie jeżdzic bez nadmuchu

Edit: aha dmuchawa na gorącym grzeje b dobrze, z tym , ze skoro edytuje- temp wskaźnika dochodzi w korkach do 100 st stale

Z góry dziękuję za sugestie i podpowiedzi

Pozdrawiam

P.S. spaliny po uruchomieniu silnika niewidoczne,żadnego białego dymu, na korku oleju nie ma masła, wprost jest trochę czarnej mazi , ale olej lekko brązowy i nie ubywa oleju, od siedmiu lat może ze szklankę oleju dolałem,( olej syntetic) przebieg b mały 60 000 km, pod dywanikami sucho, pod chłodnicą sucho- juz sam nie wiem co może być, bez nawiewu - a zaczyna sie gorąco robić nie da sie przy otwartym oknie, bo urywa łeb

https://forum.opel24.com/topic/10178-smr%C3%B3d-w-nawiewanym-powietrzu-po-przekroczeniu-95-st/

Gość brzoza

Polukałem do komory silnika i wyszło, że ubyło płynu chłodniczego, tak ze 2 cm ponizej strzałki w zbiorniku

po naprawie jest 3 tygodnie

markozzi, 2cm w tak krótkim czasie daje ci odpowiedz !! U mnie w ciagu roku nie ma takiego ubytku! po prostu gdzieś masz nieszczelnośc! i to na dużym obiegu !! bo czuć ten spalany płyn . Widocznie po otwarciu termostatu jakaś złączka puszcza płyn na kolektor i dlatego taki smród :wink:

https://forum.opel24.com/topic/10178-smr%C3%B3d-w-nawiewanym-powietrzu-po-przekroczeniu-95-st/#findComment-269466

Gość Anonymous

przyznam sie , ze ja do zbiornika płynu nie zaglądałem nigdy, ubytek płynu i ten smród pojawił sie po wymianie termostatu- jakis taki wstawili za 25 zł

to w takim razie cos na warsztacie będą musieli poprawić, wystraszyłem sie ,że poszła nagrzewnica, lub chłodnica od tego wyższego ciśnienia przy ciągle 100 st C, A nie jest to czasem zimmering na pompie wodnej? albo ma tez wpływ na zaciąganie powietrza z komory niewymieniany dawno filtr ten od pyłków? a moze zapowietrzenie układu chłodzenia?

https://forum.opel24.com/topic/10178-smr%C3%B3d-w-nawiewanym-powietrzu-po-przekroczeniu-95-st/#findComment-269460

Gość brzoza

albo ma tez wpływ na zaciąganie powietrza z komory niewymieniany dawno filtr ten od pyłków?

No filtr od pyłków tez tak cuchnie !! Ale dolej płynu do odpowiedniego stanu i obserwuj czy nie ubywa . Na pompie jest otwór gdyby lał zimmering to cieknie tym otworem.

https://forum.opel24.com/topic/10178-smr%C3%B3d-w-nawiewanym-powietrzu-po-przekroczeniu-95-st/#findComment-269453