corsadfan Opublikowano 31 Października Udostępnij Opublikowano 31 Października Witam. Walczę już trochę ze swoją corsą ale brak mi pomysłów więc pomyślałem, że ktoś z Was może już miał ten problem i go rozwiązał. Z nieistotnych informacji to tyle, że to już drugi silnik w tym samochodzie (W poprzednim swiecila kontrolka od oleju, nie mial cisnienia). PROBLEM: Gdy chce się utrzymać równą prędkość czyli delikatnie tylko dodaję gazu to corsa zaczyna zachowywać się tak jakby dostawała silnych podmuchów wiatru w przód. Czuć takie przyduszanie. Na biegu jałowym po chwili rozruchu również czuć, że nie chodzi równo. CO ZROBIŁEM: Po wymianie silnika ( dawcą jechałem około 20km) więc raczej poczułbym takie anomalnie. W dawcy było słychać łańcuch więc przy okazji go wymieniłem. Rozrząd ustawiłem na blokady. Więc chyba to nie jego wina? ( zaraz po zmianie silnika przez kilka dni nie było tego kłopotu, choć może tylko byłem podniecony tym, że w końcu nie świeci się olej i nie zwracałem na to uwagi? Szczerze nie wiem. Wydaje mi się, że nie. ) Teraz to już zaczynam wszystko podważać. Jak miałem wyjęty silnik, wyjąłem i wyczyściłem przepustnicę, której wartości zostały potem przez kolegę resetowane czyli tak zawana adaptacja. Nic to nie dało. Podmieniłem już: świece, cewkę, przepływomierz, przepustnicę, czujnik MAP, czujnik położenia wałka, czujnik położenia wału, sondę lambda. Bez zmian. Po podpięciu pod kompa były błedy P0405, P0068,P0113 Wszystkie z dopiskiem, że już nieobecne. Po ich skasowaniu nie pojawiły się już. Jako ciekawostkę powiem, że dzisiaj rano samochód jechał normalnie bez żadnego poszarpywania (już miałem nadzieję, że się sam naprawił ) pierwszy raz od tygodnia! jednak po jakiś 15km problem powrócił Byłoby super gdyby ktoś miał jakiś pomysł co zrobić w następnej kolejności, bo mi się już wyczerpały. Pozdro!   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/102479-corsa-d-12-z12xep-2009r-przyduszanie-przy-pr%C3%B3bie-utrzymania-sta%C5%82ej-pr%C4%99dko%C5%9Bci/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi