Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od 4 miesięcy jestem posiadaczem Astry K sports tourer rocznik 2018 1,6 cdti 110 km przebieg 162km.Jakiś czas temu przy spokojnej jezdzcie w miescie auto zaczeło szarpać i się dusić zjechalem na pobocze zgasilem silnik.Po ponownym uruchomieniu motor nadal szarpał i  jakby się  dusił do tego wyskakiwał komunikat sprawdz system ESC. Było czuć ze telepie całe auto.Za 3-4 razem po odpaleniu problem zniknął ale paliła się kontrolka silnika ..Przede mną było troche kilometrów do zrobienia około [160] więc jechałem dalej ale auto było słabe jak by pracowało w trybie awaryjnym.Przed tym zdarzeniem były  świeżo wymienione wszystkie świece (Beru).Miesiąc wcześniej filtry i olej(dexos).Dojechałem do domu i odrazu do mechanika pod komputer i pokazał błąd drugiego wtrysku. Wymieniłem wtrysk na nowy dojechalem do domu auto stało 2 dni w garażu nastepnie po przejechaniu 20 km wydarzyło się to samo.Szarpanie, dławienie się auta kontrolka sprawdz system ESC i paląca się kontrolka silnika.Znowu do mechanika który zamienił drugi wtrysk(nowy) z pierwszym oraz przypisał jeszcze raz wszystkie wtryski. I tak jezdziłem 2 tygodnie przez które nie zrobiłem za wiele kilometrów maks 150-200.
Dziś małżonka wróciła ze sklepu i znowu to samo jej się stało czyli szarpanie auta ,komunikat sprawdz system ESC i lampka silnika zapalona.Błedy jakie pokazywał komputer to p2150 i p25ac.Proszę was o jakąkolwiek pomoc i wskazówki które pomogą rozwiązać problem.Co może być przyczyną bo ręce opadają...Nie mam zamiaru wymieniać wszystkich wtrysków po kolei jeśli nie ma takiej potrzeby a wtrysk który został wymieniony to Denso.Na koniec tylko dodam że mechanik jest zaufany i na pewno wymienił to co powiedział.W tygodniu chcę postawić auto do warsztatu i jeżeli komputer ponownie wskaże błąd drugiego wtrysku to oznacza to że nowy wtrysk nie jest wadliwy a problem leży gdzie indziej. Już wcześniej szukałem odpowiedzi na forum i w podobnych sytuacjach ludzie pisali o czujniku wału korbowego lub cewkach wtryskiwaczy.Czy mozliwe że cały ECU do wymiany ? Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/102899-16-cdti-110-km-szarpietelepie-check-engine-esc/