Max30 Opublikowano 30 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2024 Witam. Mam problem z ciśnieniem oleju w corsie D 1.2 silnik Z12XEP. Corsa końcem września miała wyciek z czujnika ciśnienia oleju. Wymieniłem na nowy, problemu brak. W październiku wymiana oleju i filtrów na zimę, olej ten sam co zawsze i na świeżym oleju odezwał się rozrząd, głośniejsza praca. Autko 181tysięcy przejechane więc miał prawo - i tak długo pracował. Umówiony termin i 13 listopada wymiana rozrządu, po odbiorze cicha praca - niestety przez tydzień. Tydzień jeździłem do pracy 13km i powrót, zero problemów aż pojechałem około 30km i na światłach na biegu jałowym kontrolka ciśnienia oleju się zapaliła. Mechanik od rozrządu zlecił wymianę czujnika, że pewnie tamten wadliwy. Po wymianie kontrolka się nie pojawiała. Znowu jeździłem tydzień do pracy i pojechałem około 50km i znowu na światłach na biegu jałowym kontrolka się zapaliła, podczas jazdy gasła. Wyłączyłem i włączyłem zapłon znikło i już jeździł dobrze, bez kontrolki. Dwa dni później pojechałem 80km, kontrolka podczas końca pierwszej trasy na światłach się zapaliła i gasła. Droga powrotna 12km autostradą, korek w mieście, powrót - górzysty teren dużo podjazdów i kontrolka przy biegu jałowym nie załączała się. Mechanik mówi by oddać auto i musi nim jeździć żeby zdiagnozować ale to w przyszłym tygodniu. Chciałem sprawdzić podstawy sam - czujnik zmieniony. Planowałem zmienić jeszcze filtr oleju że może po wymianie rozrządu, myciu miski złapał jakiś syf z silnika i pojawia się problem - leci duża ilość oleju jak luzuję korek filtra oleju a z tego co pamiętam jak mi kiedyś uszczelka pociła mogłem spokojnie wykręcić i zmienić filtr z uszczelką bo olej był na dnie w obudowie filtra. Na bagnecie stan oleju pokazuje max. Korek wlewu zaczął się pocić. Czy możliwe jest że: 1.Za dużo oleju wlali i jest duże ciśnienie i stąd kontrolka - temu korek się poci a z filtra wypływa olej? 2.Przytkany zaworek przy filtrze i temu dużo oleju? Kojarzy ktoś ile powinno być oleju w obudowie filtra?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/103141-problem-z-ci%C5%9Bnieniem-oleju/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi