Skocz do zawartości

Czynności po kupnie auta niezbędne do sprawnej jazdy.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam

Na wstępie oświadczam, że nowy jestem :roll: .

Zakupiłem astrę II 1.6 16V(sprowadzana) przebieg 180000 i trapi mnie kilka rzeczy. Zacznę od najważniejszej:

1. Wymiana całego rozrządu.

W serwisie powiedziano mi, że koszt z robocizną to 600 pln a z pompą wody 870 pln

W sklepach motoryzacyjnych są rozrządy kilku firm nie wiem, której najlepszy.

Koszt mniej więcej 350 a pompa wody 120.

Robocizna u pana Kazia (sprawdzony fachura) to 200pln sam rozrząd a z pompą 250pln.

Niby 150 na korzyść pana Kazia ale .... no właśnie. Jakiej firmy jest najlepszy rozrząd no

i jaki jest montowany w serwisie ?

2.Centralny zamek nie działa z pilota tylko ręcznie. Bateria w pilocie wymieniona. ( Gdzie

jest montowana centralka fabryczna)

3.Nie działa podświetlanie schowka

4.Mam fabryczne radio opla model CDR 500 i pytanie odnośnie kodowania jego, jak wpisać

kod(dodam,że posiadam kod). No i nie czyta płyt. Czy to jest jakaś przypadłość tego

radia

5.Czy odłączenie akumulatora w tym autku spowoduje jakieś niespodzianki. Czy radio

będzie się dało włączyć?

6.Mam zamiar sam założyć auto alarm i pytanie co zrobić, żeby mi te poduchy nie

wywaliły(szt.4) bo do tej pory miałem do czynienia z autami bez poduchy i nie

przejmowałem się majsterkowaniem :roll:

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/10331-czynno%C5%9Bci-po-kupnie-auta-niezb%C4%99dne-do-sprawnej-jazdy/

3.Nie działa podświetlanie schowka

Może to kwestia żarówki rurkowej, wystarczy odkręcić 6 wkrętów trzymających schowek, wyjąć go i wtedy masz żarówkę jak na dłoni żadnego problemu.

4.Mam fabryczne radio opla model CDR 500 i pytanie odnośnie kodowania jego, jak wpisać

kod(dodam,że posiadam kod)

instrukcja dotyczy radia cdr 500 należy postępować w sposób następujący:

- po włączeniu na wyświetlaczu powinien pojawić się napis SAFE

- włącz zapłon

- wyłącz radio za pomocą pokrętła

- naciśnij i przytrzymaj wciśnięty przycisk AS

- włącz radio i trzymaj wciśnięty przycisk AS do czasu usłyszenia potwierdzenia sygnałem dźwiękowym

- na wyświetlaczu powinien pojawić się napis CODE a po ok. 3 s pojawia się liczba dozwolonych prób wprowadzenia kodu ,, - - - -"

- wprowadzasz nr.kodu za pomocą przycisków pamięci stacji 1,2,3,4 odpowiednią ilość razy dla wpisania Twojego nr kodu, każdy przycisk odpowiada za jedną cyfrę kodu.

- jeżeli wpisałeś odpowiedni numer kodu potwierdzasz go przez naciśnięcie przycisku AS do usłyszenia sygnału dźwiękowego. I to wszystko :roll:

5.Czy odłączenie akumulatora w tym autku spowoduje jakieś niespodzianki. Czy radio będzie się dało włączyć?

Po odłączeniu akumulatora i jego ponownym podłączeniu niezbędne jest wprowadzenie kodu do radia

Gość Anonymous

wystarczy odkręcić 6 wkrętów trzymających schowek, wyjąć go i wtedy masz żarówkę jak na dłoni żadnego problemu.

wystarczy podważyć delikatnie lampkę śróbokrętem nie trzeba odkręcać schowka :roll:

Gość Anonymous

kod(dodam,że posiadam kod). No i nie czyta płyt. Czy to jest jakaś przypadłość tego radia

Ja również mam radio fabryczne i od momentu zakupu autka radio nie czyta płyt. Pojawia się komunikat Error CD. Z tego co czytałem na różnych forach jest to częsty przypadek. Może być to kwestia przeczyszczenia wnętrza radia lub wymiana lasera.

Gość DAROMV6

Jakiej firmy jest najlepszy rozrząd

Trochę o markach było na forum

Dobry rozrząd: INA, Ruville (często zapakowana INA), SKF; paski: CONTI-TECH (Continental) i Gates. Tutaj masz dobry i zarazem tańszy zestaw:

http://www.allegro.pl/item348522657_rozrzad_pompa_wody_opel_astra_g_vectra_c_zafira.html

Gość Anonymous

Odp na 2:

sproboj ponownie zaprogramowac pilota... o ile dobrze pamietam to idzie to tak... wloz kluczyk przycisnij przycisk zamykajacy drzwi na kluczyku i przekrec w pozycje zaplonu powinno go zaprogramowac ... (jesli nie zadziala poszukaj jak to dokladnie bylo bo moze cos pokrecilem)

Odp na 6:

poduchy Ci nie powinny wystrzelic jak juz to moga powstac bledy w komputerze ... aby tego uniknac wystarczy ze po wyjeciu kluczyka odczekaj 1-2 minutki i mozesz dzialac. WAŻNE!! abys w czasie gdy sa odlaczone kostki od poszuszek te pod siedzeniami to NIE przekrecaj kluczyka w pozycje zapłonu. W ogole najlepiej go gdzies połóż aby nikt przypadkowo go nie przekrecil ... jesli tak sie stanie to komp moze zlapac bledy i wtedy pozostaje kasowanie bledow w serwisie (ok 120zl) :roll: Możesz tez odlaczyc akumulator, ale po co jak sprawdzona jest metoda zeby nie ruszac stacyjki jak poduszki sa odpiete...

Pozdro

wystarczy podważyć delikatnie lampkę śróbokrętem nie trzeba odkręcać schowka :)

egoista, w zupełności masz rację ale..............

Ja w ten sposób chcąc się dostać do żarówki załatwiłem sobie całą lampkę, a ile się później naszukałem na szrotach to tylko ja wiem :/ chciałem by kol. Pawel24 uniknął tych kłopotów, ale mimo wszystko posypuję głowę popiołem :lol: mogłem podać też ten sugerowany przez Ciebie sposób. Może wszystko zależy od delikatności :/

Gość Anonymous

Lampka wyciągnięta bez otwierania schowka ale przyznam, że można ją łatwo uszkodzić.

Coś mi tam nie styka i raz świeci a raz nie ale to już drobnostka :lol: