Malwina Opublikowano 9 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2024 Witam, nie wiem jak to wszystko napisać więc opowiem od początku. Mam samochód meriva A, jakiś czas temu zaczęło nim trząść podczas jazdy, mechanik podpiął pod komputer nic nie wykazało. Pojechaliśmy na obwodnicę żeby się rozpędzić i tak dużo dał gazu że go zablokowało i zaczął się tłuc, wróciliśmy podpiął komputer i mówi że świece. Wymienił świece były przypalone ale w silniku dalej się tłukło. Powiedział że nie zrobi tego, więc poszłam do innego mechanika. Podejrzenie było że to panewki, ale sprawdził tam wszystko i są ładne. Ogólnie silnik zaniedbany bo dużo syfu w środku, właściciel przedemna nie wymieniał oleju. Powiedział że głowicę musi sprawdzić, i faktycznie głowica do zrobienia, z tego co zrozumiałam zasugerował że może być dwie usterki i jak głowicę zrobi i tak pewnie będzie się tłuc i będzie musiał cały silnik rozkręcać wyjdzie duży koszt, że może lepiej kupić używany silnik. Pytanie mam takie czy jest szansa że tłucze się to od głowicy? Muszę podjąć decyzję i nie wiem co robić. Mam nadzieję że napisałam to w miarę zrozumiałe jestem kobietą i po prostu się na tym nie znam. Dziękuję z góry za odpowiedz   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/103313-t%C5%82uczenie-si%C4%99-w-silniku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Collie2 Opublikowano 10 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2024 Jeśli majster w warsztacie, a nawet majstrów dwóch nie potrafiło postawić diagnozy "co się tłucze w silniku", to raczej nie licz, że tu znajdzie się ktoś ze szklaną kulą i rzeknie od razu: "drugi od lewej sworzeń tłokowy do wymiany". Tutaj co najwyżej możesz otrzymać wykaz usterek, które mogą powodować stuki w silniku, poczynając od tych najgroźniejszych - typu "bliskie spotkania III stopnia tłoków z zaworami", po błahostki - typu "przedwczesny zapłon". Ale i tak po przeczytaniu tych mądrości, musisz próbować dalej znaleźć fachmana, który "na słuch" - posługując się nawet stetoskopem - potrafi określić, z którego miejsca dobywa się stuk i jakiego rodzaju (metaliczny, głuchy), co pozwala zwykle wskazać przyczynę tegoż stuku i w konsekwencji - na opłacalność naprawy. A rozbebeszanie całego silnika - bo "głowica do zrobienia", czy "korbowód do wymiany" - może rzeczywiście być w przypadku Mery A nieopłacalne, jeśli pod ręką będzie zdrowa używka. Krótko mówiąc: poszukaj fachowca na miejscu i wysłuchaj co on Ci radzi.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/103313-t%C5%82uczenie-si%C4%99-w-silniku/#findComment-815544 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi