Dastin Opublikowano 4 Stycznia Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia Dzień dobry. Męczę się z tym problemem od dłuższego czasu i nie mogę znaleźć żadnych konkretnych informacji, aż w końcu trafiłem tutaj. Liczę że teraz się uda. W mojej Zafirze od roku pojawiają się problemy z układem chłodzenia. Najpierw rozszczelnił się przewód na „magistrali” jak to nazwał mechanik i sączył się płyn. Uszczelnione. Następnie wyciekł mi cały płyn, jak się okazało rozszczelniła się pompa wody. Wymieniona. Następnie znowu zaczął znikać płyn w zbiorniku, jak się okazało padła cała „magistrala” (ta co poprzednio) i płyn wyciekał. Wymieniona. Kolejna awaria to rozszczelnienie zbiornika wyrównawczego, do wymiany. Zastanawia mnie co się dzieje, samochód ma przejechane około 85000 km, a awarie jak po 1000 000. Szukałem informacji po necie i znalazłem artykuł na temat tych silników Opla, że termostat otwiera się dopiero przy 103C i silnik pracuje w zakresie temperatur powyżej 100C, co jest przyczyną przegrzewania się osprzętu i szybkiego zużycia. Zalecają wymianę termostatu na taki z niższą temperaturą otwarcia 80C i to ma rozwiązać problem, lecz nie ma żadnych szczegółów. Pytani przeze mnie mechanicy nabierają wody w usta i nadal nic nie wiem. Czy ktoś już się spotkał z takim rozwiązaniem, może w innych modelach z tym silnikiem? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/103673-opel-zafira-c-14-turbo-120-km-2016-r-przegrzany-uszkodzony-osprz%C4%99t-uk%C5%82adu-ch%C5%82odzenia-zmniejszenie-temperatury-otwarcia-termostatu-z-103c-na-85c/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi