Skocz do zawartości

Auto gaśnie i po pewnym czasie odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam

ponieważ jest ze mnie całkowity "zieleniak" postanowiłem zaczerpnąć porady tutaj.

Mam Astrę II w kombi z 99 roku. Diesel 2,0l 82-konny.

Mam taki problem że 3 raz w ciągu 2 miesięcy tuż po odpaleniu autko mi zgasło (2 razy rano i raz po pracy a więc po ok 8-12 h postoju).

Raz musiałem go kręcić przez kilka minut a innym razem zaskoczył od razu.

Niemniej ostatnio nie chciał odpalić przez 15 minut.

Po odpaleniu auto normalnie jeździło i już za każdym razem odpalało normalnie.

Akumulator mam Centry ze stycznia, paliwa też sporo więc nie wiem co to może być ?

Jeżeli miałbym ciągły problem z tą usterką to podejrzewałbym świecę albo rozrusznik ale jak mówiłem jak już udało się odpalić auto to od ostatniego przypadku jeżdżę tydzień i nic się nie dzieje.

Proszę o jakąś mądrą poradę bo mam dosyć pseudo mechaników w moim mieśćie którzy podłączają kompa i kasują po 70 zł za NIC - problem z ABS-em i zaciskiem hamulca ręcznego o którym już kiedyś pisałem.

https://forum.opel24.com/topic/10541-auto-ga%C5%9Bnie-i-po-pewnym-czasie-odpala/

Chris24, moze pompa paliwa sie zaciera?

Czasem pada nagle,a czasem świruje z miesiac.

Żeby to sprawdzic,to jest troche kombinacji,a jak za drugim razem odpali,to sie nic nie dowiesz.Najlepiej miec jakąs dobra na podmianę.

https://forum.opel24.com/topic/10541-auto-ga%C5%9Bnie-i-po-pewnym-czasie-odpala/#findComment-266085

Gość Anonymous

Mam to samo ze swoją Zafirą 2,2 tdi.

Czasami odpalała od razu ale po chwili zaczęła się dusić, albo wogóle nie chciała odpalać i udawało się to po 10 min.

Znalazłem w końcu mechanika który się zna na Oplach i gość wymienił czujnik położenia wału korbowego bo nie działał (zafira pojechała do mechaniora na lawecie - nie chciała odpalić) ale to nie pomogło.Auto wprawdzie odpaliło ale dalej szarpie w różnych momentach.po przekroczeniu 2 - 3 tyś obrotów najczęściej.

Niestety pozostała do wymiany pompa paliwa.

Muszę kupić bo wymieniłem już wszystko co można...

Podobno te elektrozawory które są w naszych pompach to wada fabryczna Opla.

Tylko dlaczego akurat ja muszę ją usuwać! :]:wesoly:

https://forum.opel24.com/topic/10541-auto-ga%C5%9Bnie-i-po-pewnym-czasie-odpala/#findComment-264711