MisioRamen Opublikowano 24 Maja Udostępnij Opublikowano 24 Maja (edytowane) Witam mam problem z układem chlodzenia w mojej zafirze. Płyn chłodniczy nagrzewajac się do okolic około 100° drastycznie zaczyna go przybywać i wylatuje korkiem od zbiorniczka wentylator się nie włącza temperatura rośnie do okolic 105° i silnik gaśnie 1.8 benzyna po zgaszeniu samochodu Płyn ze zbiorniczka dosłownie znika. Test co2 kolor bez zmian ale gdy temperatura osiąga około 100 stopni robi się takie cisnienie że wydmuchuje płyn do testów, korek wymieniony, pompa wody sprawdzona Edytowane 24 Maja przez MisioRamen   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/105752-problem-z-uk%C5%82adem-chlodzenia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobol1771 Opublikowano Wtorek o 15:52 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 15:52 Witam,czy udało Ci się zlokalizować usterkę? Mam taki sam problem. Wymienię na początek termostat, chociaż był wymieniany 2 lata temu, pompa wody też była wymieniana rok temu. Może to wina uszkodzonej/zapchanej chłodnicy? Samochodu posiada instalacje LPG możliwe że to coś ona ma wpływ? Pozdrawiam.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/105752-problem-z-uk%C5%82adem-chlodzenia/#findComment-822271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobol1771 Opublikowano Czwartek o 20:35 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 20:35 W dniu 8.07.2025 o 17:52, Sobol1771 napisał: Witam,czy udało Ci się zlokalizować usterkę? Mam taki sam problem. Wymienię na początek termostat, chociaż był wymieniany 2 lata temu, pompa wody też była wymieniana rok temu. Może to wina uszkodzonej/zapchanej chłodnicy? Samochodu posiada instalacje LPG możliwe że to coś ona ma wpływ? Pozdrawiam. Może komuś się przyda.. oddałem auto do mechanika który stwierdził że trzeba zacząć od wymiany termostatu, chociaż dla mnie termostat był sprawny... skasował 130zl za termostat i 100zl za wymianę i dalej to samo 😀 zabrałem auto od mechanika... i po 10 minutach od wyjazdu z warsztatu olśnienie! (Szkoda że mnie nie olśniło dzień wcześniej bo w plecy mam 230zl) Sprawdziłem korek od zbiorniczka płynu i... pęknięty oring na korku 😀 wróciłem do gościa i pokazuję mu to, a on że na pewno to nie to, że to pewnie uszczelka pod głowicą... oringu nie miał takiego, ja znalazłem taki u siebie pewnie koszt 5zl. Wymieniłem oring i wszystko działa jak trzeba, słychać jak odkręca się korek charakterystyczne syczenie, płyn się nie wylewa, wentylator uruchamia się tak jak trzeba 😀 można kupić nowy korek przedział cenowy od 15 do 60zl... ale jak działa po wymianie oringu to po co 😉 oczywiście mechanik z doświadczeniem... i korek w ręku trzymał bo musiał dolać płyn, odpowietrzyć układ po wymianie termostatu. Pozdrawiam. W dniu 8.07.2025 o 17:52, Sobol1771 napisał:   1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/105752-problem-z-uk%C5%82adem-chlodzenia/#findComment-822341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi