mathellfire Opublikowano 5 Czerwca Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca (edytowane) Cześć, Corsa D 2011. Od ponad pół roku słychać stuki z okolic przedniego lewego koła tylko przy skręcaniu w prawo i tylko na dziurach. Wcześniej wymagało to skrętu bardzo ostrego i dużych dziur. Teraz skręt nadal wymagany jest dość duży ale słychać nawet na mniejszych dziurach. Brak skrętu + dziury = zero problemu. Skręt + brak dziur = zero problemu. Co ważne - problem wcześniej znikał po wciśnięciu hamulca. Nawet teraz z wciśniętym hamulcem (najlepiej testowo wybrać się na polną drogę/plac i kręcić się w kółko jedna noga na gazie, druga na hamulcu) stuki są znacznie, znacznie mniejsze niż bez wciśniętego hamulca. Dlaczego ponad pół roku? Byłem z tym u jednego mechanika, pół godziny sprawdzał zawieszenie i powiedział, że jest niemal ideał. Nie ma żadnych luzów. Sprawę olałem bo tak to nie przeszkadzało i sam mechanik powiedział, że to nic groźnego i by tak jeździł. Drugi mechanik przy wizycie obstawił jarzma ale jako, że nie mógł ich znaleźć w hurtowni (są chyba z całym zaciskiem) to nie podjął się wymiany w ciemno. Przysiadłem do tego tydzień temu. Poruszałem zaciski z przodu (i lewy i prawy, żeby mieć porównanie) i luz na lewym minimalnie większy (ale naprawdę nie jakiś super duży, ledwo byłem w stanie ruszyć i milimetr). Zdjąłem zacisk i jedna tulejka prowadząca była faktycznie trochę zniszczona (rdza). Wymieniłem na nową bo akurat miałem pod ręką zestaw naprawczy. Nowa tulejka po włożeniu miała minimalny luz. Mam wrażenie, że minimalnie większy niż z drugiej strony (bo one zawsze jakiś tam luz mają). Na pewno nie nazwałbym go dużym (max 1mm, może mniej). Dałem sporo smaru i.... było lepiej przez 200-300km. Ewidentnie pomogło ale tylko na chwilę. Samo jarzmo zacisku dokręcone fest - zero luzu. Czy powyższy opis wskazuje jasno na wybite jarzmo tam gdzie wchodzą te prowadnice? Wymieniałbym w ciemno gdyby ten luz tam był ale naprawdę nie jest on jakiś znaczny. Czy taki "mini luz" może powodować aż tak głośne stukanie? Czy to jarzmo da się gdzieś dorwać (nowe, nieużywane)? Na szybko poszukałem i faktycznie ciężko coś znaleźć. Edytowane 5 Czerwca przez mathellfire   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/105946-stuki-przy-skr%C4%99caniu-na-dziurach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi