Skocz do zawartości

Lampka kontrolna układu elektrycznego- podejżewam ERG,

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam,

mam problem swieci mi się lampka kontrolna układu elektrycznego- podejżewam ERG, tylko niemogę znależć gdzie on się znajduje w silniku??

możecie powiedzieć gdzi one jest.

Oto zdjęcja mojego silinki 1.3 cdti 2004 r.

http://www.pol-gastro.pl/corsa/DSC00002.JPG

http://www.pol-gastro.pl/corsa/DSC00001.JPG

Proszę o pomoc lub wskazówki w tej awarii:D

Dzięki

https://forum.opel24.com/topic/10616-lampka-kontrolna-uk%C5%82adu-elektrycznego-podej%C5%BCewam-erg/

Gość wild_elk

to padełko jest tak pomiędzy abs-em a głowicą, tak niby po środku ale troche na lewo ,w stronę dołu, a tak jeśli można to yyyyy dlaczego nie masz maskownicy na silniku ? :P nie no żartuje :cry:

Gość Anonymous

Kurde, co to za usterki z tymi EGR> Widze na allegro, że ze po 400 zł one nowe chodzą.

Ja mam 80 tyś i na razie nie ma objawów...

Gość wild_elk

nie chcąc nic mówic to u mojego ojca w astrze II - samochód z salonu a tu po 15 000 koniec frajdy i niecałe 800 zł w plecy w aso :)

• 5 tygodni później...
Gość Anonymous

Mam podobny problem z tym zaworem, pali mi się co jakiś czas kontrolka silnika, ale zupełnie nieregularnie i w przeróżnych momentach nie ma na to jakiejś reguły. Na początku zanim zaczęła świecić 2 razy zgasł mi na drodze raz nie mogłem go odpalić, ale zmieniłem paliwo zacząłem tankować ultimate albo verve i gaśnięcia nie ma ani problemów z odpaleniem, no ale ta pieprzona kontrolka nadal się świeci. W serwisie stwierdzili błędy właśnie od tego zaworu, wykasowali je i miałbyć niby spokój ale po paru kilometrach sytuacja wróciła do stanu pierwotnego i nadal raz się zapala raz nie. Nie wymieniam tego zaworu bo samochód chodzi nie przerywa, pali mało nie mam powodów tylko wkurza mnie ta świecąca kontrolka i nie wiem gdzie jest problem :(

Gość Anonymous

jak jest uszkodzony EGR to lampka kontrolna przeważnie zapala się przy bardzo powolnej zmianie obrotów silnika w zakresie 1500-2000 obr/min egr jest umieszczony za silnikiem.

osobom bardziej zainteresowanym tym problemem moge podać więcej informacji przez gg (3411989)

u mnie zapalała sie przy normalnych (dla mnie) obrotach, kręce silnik 2500-3000 obrotów i zpalała się albo nie, zupełnie losowo :lol:

• 1 miesiąc temu...

[ Dodano: Pon Sie 25, 2008 08:29 ]

agila 1.3cdti.

zawór podobno zapycha sie spalinami. wszystko zaczyna sie od czkawki silnika przy obrotach ok 2000. potem zapala sie ikonka+czkawka. po jakimś czasie czkawka zanika i zostaje tylko świecąca ikonka. bylem już z tym pare razy w aut serwisach. zawsze egr i zawsze te same objawy. raz zmieniłem ale przejchałem 15 tys km i znowu to samo z nowym egr. na razie serwis juz 2 razy go czyscil za darmo bo na gwarancji jeszcze jest. jak znowu sie zapcha a szykuje sie ze właśnie tak będzie to mi go wymienią na gwarancji. paliwo tankuje bp ultimate.

pytanie co sie faktycznie dzieje w silniku jak ten egr jest zapchany? - wiem ze ten zawór pompuje cześć spalin z powrotem do silnika - co jesli niewiele ich wogole wyrzuca?

maksymalnie chyba ze 2-3 miesiące jeździłem z tą lampką włączoną... i nie miałem żadnych efektów ubocznych

nie wiem co z tym zrobic. jeździć co paręnaście tysięcy na wymianę zaworu to idzie się...

może coś jest nie tak z wtryskami? czy ktoś kiedykolwiek rozwiązał ten problem?

pozdr i dzieki za odpowiedź

o sorki. ale właściwie przeszukiwałem forum poszukując tego samego problemu. a z tego co wiem to silniki 1.3cdti z corsy i agili to niemal jedno i to samo... generalnie problem jest ten sam a opli agila 1.3cdti jeździ dość mało.