Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono. 

Meriva A 06 1.7cdti. Od lat szukałem rozwiązania na aktywację komputera tj. pokazującego spalanie, a dzięki forum okazało się, że rozwiązanie to skopiowanie plików w katalogach op-comu i ustawienie poprawnego indeksu(027)

Jednak pytanie związane jest z tym, że przestał działać centralny zamek, wymieniłem wiązkę w klapie (była przerwana) teraz zamyka wszystkie zamki ok ale otwiera drzwi na kilka razy czyli trzeba kliknąć kilka razy pilotem aby zamki otworzyły się do maksimum. Dodatkowo po otwarciu klapy bagażnika, po chwili załącza się w niej siłownik i centralny przestaje działać całkowicie, pomaga wyjęcie bezpiecznika nr 1 na chwilę (reset komputera). Dodatkowo lewe drzwi za kierowcą do końca nie otwiera się zamek (bolec nie wysuwa się do calkowicie).

Mozna również zamknac centralny pomimo otwartych drzwi.

Na chwilę obecna pomysłów brak. Wtyczki w drzwiach wyglądają ok, odłączenie drzwi również nie ma wpływu na pracę centralnego Przekaźniki pod fotelem działają. Zniknęło też komfortowe domykanie szyb, niezależnie czy jest zaprogramowane.

Zastanawiam się do czego służy opcja Program Code Index w module BCM opcoma (po wpisaniu car pass), jest tam długa lista indeksów, jednak nigdzie nie ma opisów co one znaczą? 

Pozdr

Edytowane przez Mr.Raffi

https://forum.opel24.com/topic/107061-meriva-a-06r-pytanie-o-op-com-zamek-centralny/

12 godzin temu, Mr.Raffi napisał:

Od lat szukałem rozwiązania na aktywację komputera tj. pokazującego spalanie, a dzięki forum okazało się, że rozwiązanie to skopiowanie plików w katalogach op-comu i ustawienie poprawnego indeksu(027)

Dziwne. Ja po wymianie TID na GID jedynie doprowadziłam parę kabelków. 

Zabawy z ineksami są ryzykowne. 

12 godzin temu, Mr.Raffi napisał:

Jednak pytanie związane jest z tym, że przestał działać centralny zamek, wymieniłem wiązkę w klapie (była przerwana) teraz zamyka wszystkie zamki ok ale otwiera drzwi na kilka razy czyli trzeba kliknąć kilka razy pilotem aby zamki otworzyły się do maksimum.

A z kluczyka otwierają się wszystkie ? Sprawdź wiązki w przelotkach drzwi. Tam też niekiedy dzieją się cuda. 

https://forum.opel24.com/topic/107061-meriva-a-06r-pytanie-o-op-com-zamek-centralny/#findComment-823004

@Navia

Odnośnie wyświetlacza to mam CID,a i na nim można było włączyć indeksem BC ale pokazywał jakieś absurdalne wartości prędkości, nie pokazywał spalania. Dopiero właściwy index umożliwił poprawne wyświetlania prędkości, spalania i pozostałego paliwa.

Co do zamka to działa jak napisałem, dziś jednak postanowiłem rozebrać przelotkę do tylnych drzwi i niestety przewody popękane (zwarte), zamówiłem nową na wymianę, bo lutowanie tego w tym miejscu jest prawie niewykonalne. usunąłem co prawda zwarcie ale podejrzewam że tak będzie w każdych drzwiach więc naprawa tego będzie nieopłacalna.

https://forum.opel24.com/topic/107061-meriva-a-06r-pytanie-o-op-com-zamek-centralny/#findComment-823010

18 godzin temu, Mr.Raffi napisał:

Odnośnie wyświetlacza to mam CID,a

To zmienia postać rzeczy. Kiedyś też myślałam o zakupie CIDa ale mi przeszło. 

https://forum.opel24.com/topic/107061-meriva-a-06r-pytanie-o-op-com-zamek-centralny/#findComment-823048