Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

😀

Proszę o odpowiedź 

Edytowane przez AdixGT

https://forum.opel24.com/topic/108061-jaki-olej-la%C4%87-najlepiej-do-opel-meriva-b-2010-14-t-140km/

• AdixGT zmienił(a) tytuł na Jaki olej lać najlepiej do opel Meriva B 2010 1.4 t 140km

A jaki przewiduje producent ? 

Co do oleju ważne żeby był zgodny ze specyfikacją producenta a marka oleju to już ma drugorzędne znaczenie. Jak sie weźmie olej za rzadki do będzie robił zbyt cienki film olejowy i te elementy trące się szybciej zużyją a jak zbyt gęsty będzie stawiał zbyt duże opory i silnik będzie się bardziej nagrzewał i tracił moc bo opory będą większe. 

Moja Meriva skończyła 18 lat i od początku łany był GM . Przebieg 230 tys. Silnik pracuje jak pszczółka. 

Niektórzy mają swoje teorie na temat oleju że to zależy od przebiegu i im wyższy przebieg tym jest gęstszy olej zalany żeby tego nagaru który sie gdzieś nazbierał nie wypłukać żeby sie silnik nie rozszczelnił. Zamiast 5w40 leja 10w40 no i jaki jest tego efekt no taki że jak spadnie temperatura to rozrusznik ma trudniej kręcić części mają trudniej sie nasmarować i taki silnik szybciej pada a jak komuś padnie jakiś uszczelniacz to żaden olej nie pomoże bo i tak będą wycieki. 

Kiedyś tam miałem takiego fiat panda z dużym przebiegiem około 320 tys km na LPG  i tak wtryski wymieniałem świece wymieniałem rozrząd wymieniałem no ale nie było żadnych wycieków mimo że olej nie był gęstszy tylko taki jak należy i po autostradzie na LPG miał osiągi prawie jak katalogowo z ta prędkością maksymalna czyli tam katalogowo było 150 a na tym lpg leciał 145 pomimo takiego przebiegu bo olej zawsze był taki jak należy.

Więc zawsze się leje tylko taki olej jak jest napisane w instrukcji a nie jakiś nie wiadomo jaki.

Edytowane przez ap1981

Zdaje się że autor tematu już wymienił olej i odjechał.