Max30 Opublikowano 23 Października Udostępnij Opublikowano 23 Października Witam. Od weekendu borykam się ze znalezieniem przyczyny - miejsca wycieku oleju. Historia sięga nieszczęsnej wymiany rozrządu rok temu. Po wymianie rozrządu znikło ciśnienie oleju. Podczas jazdy itd wszystko było ok ale podczas postoju np na światłach zapalała się kontrolka oleju - dodam, że mogłem przejechać 70km, Kraków i korki i wtedy się nie zaświeciła. Oddane na reklamacje, podobno rozebrane i wina po stronie napinacza hydraulicznego. Błąd zniknął, silnik suchy więc sobie jeździłem aż zauważyłem lekki ubytek płynu, dolałem i było ok. Później podczas wymiany klocków zauważyłem zaciek na misce i jakby wypchany silikon. Z racji wymiany oleju i filtrów w ten weekend miska poszła w dół a tam stara uszczelka jak oddałem na reklamacji nie była zmieniona tylko ściągnięta a że im pękła to z dwóch stron tak grubo sylikonem objechana. Z zewnątrz wytarty sylikon ale od środka do miski dostało się bardzo dużo i krążyło. Smok na sicie cały zapchany sylikonem. Po wyczyszczeniu całości i założeniu uszczelki nowej, całość skręcona i wydawało się brak wycieku. Auto zagrzane, przejechane 3km, sucho. Po powrocie do domu ok 10km kropla oleju na jednej śrubie i na łączeniu miski ze skrzynią. Wytarte i po 15h sucho. Przejechałem dystans 3km i sucho. Później dystans 25km i ponownie zaciek. Teraz pytanie - krzywa miska i cieknie jak auto się nagrzeje czy cieknie dopiero podczas pracy na biegach? Simmering na wale od skrzyni? Tylko czemu jak ściągałem miskę koło i obudowa skrzyni były suche, raczej byłby tam zaciek, resztki oleju. Chyba że uszczelka miski źle siadła, ale wyciek w tym samym miejscu co stara. Dodatkowo zdiagnozowane kolejne miejsca z sylikonem - pompa wody i wyciek w dwóch miejscach płynu. Stąd kolejne pytanie, przychodzi uszczelka w miejscu jak przychodzi śruba od łapy silnika pod pompą wody? Jest też korek wyżej na pompie? Oraz zdjęcia wycieku płynu - nie cieknie ale się pieni w tych miejscach. Śruba lub jakiś korek na pompie oraz w miejscu styku łapy z obudową rozrządu pod pompą. Jest tam jakaś uszczelka? Jak się za to zabrać?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/108609-lokalizacja-wycieku-oleju/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi