Gość Anonymous Opublikowano 10 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2008 Witam szanownych Formowiczów. Jestem nowy na forum i proszę o wybaczenie mi wszelkich błędów. Wiem, że mój temat był już poruszany nie raz, ale chciał bym dokładnie opisać co się dzieje, bo takich szczegółów jeszcze nie znalazłem na forum. Mam Opla Tigrę 1.6. Gdy auto postoi np w słońcu z godzinę to później ciężko jest go odpalić, a na biegu jałowym obroty skaczą od 0,3 do 3-3,5 tys obrotów. Podczas podnoszenia się obrotów od 0.3 tys w górę zaczynają czarne dymy lecieć z wydechu. Dzisiaj nawet zgasła mi 2 razy. Dla informacji dodam, że nie mam LPG i filtra stożkowego. Nie dzieje się nic natomiast z autem gdy wyjadę z zimnego garażu. Tak samo jest jak stanę i podniosę maskę, to po 2-3 minutach już jest prawie tak jak powinno być. Już byłem u 3 mechaników i trochę rzeczy mi powymieniali, więc nie jest to: brak oleju w silniku, świece, kable, silnik krokowy. Czujnik temperatury też chyba miałem już wymieniany. Bardzo proszę o pomoc, bo już nie wiem co mam robić.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/10957-wariuj%C4%85ce-obroty-i-dymy-z-tlumika-na-rozgrzanym-silniku/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 24 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2008 Sprawdzałeś błędy na komputerze? Ja miałem podobny problem i okazało się, że jest uszkodzony czujnik prędkości jazdy przez co sterownik silnika dostawał sygnał, że samochód stoi w miejscu i dlatego Tigra wariowała i niedostawała paliwa w odpowiedniej ilości do prędkości np. 80km/h.Ale przyczyną Twoich problemów może być mnóstwo innych rzeczy,więc podłącz pod komputer.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/10957-wariuj%C4%85ce-obroty-i-dymy-z-tlumika-na-rozgrzanym-silniku/#findComment-259434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi