Navia Opublikowano 16 godzin temu Udostępnij Opublikowano 16 godzin temu Moje auto stało około tygodnia bez odpalania w garażu. Wczoraj wybrałam się w końcu na zakupy. Auto odpaliło bez problemów i ruszyłam. W trakcie przełączania się na LPG zaczął mrugać CHECK i auto straciło na mocy i zapalił się samochód z kluczykiem. Zatrzymałam się i ewidentnie silnik pracował na 3 cylindrach. Z racji tego że zawsze mam przy sobie ELM OBD2 wpięłam w złącze i za pomocą Piston sprawdziłam błędy. No okazało się wypadanie zapłonu na 3 cylindrze. Błąd skasowałam , auto już zaczęło pracować normalnie i mogłam dalej jechać. Wróciłam z zakupów i auto postało kilka godzin pod domem. Później pojechałam na ploty do koleżanki i już nie było problemu z autem. Dziś znów miałam wyjazd i dopóty auto nie przełączyło się na LPG było ok. W czasie jazdy przy przełączaniu się lekko szarpnęło i znów CHECK i auto z kluczykiem. Przełączanie LPG mam ustawione na 35 stopni. Wcześniej tego nie było. Wiem że jest zimno. Dziś u mnie - 10 . Ale dziś wypadł zapłon na 3 i 4 cylindrze. Teraz stoi pod domem. O 14 mam jechać po syna. Ciekawe czy znów będzie to samo. Myślę aby wyłączyć LPG i przełączyć dopiero jak mocniej silnik się zagrzeje. Jeśli wypadnie zapłon trzeba będzie szukać przyczyny. To się dzieje po długim nocnym postoju.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/109656-wypadanie-zap%C5%82onu-przy-prze%C5%82%C4%85czeniu-na-lpg/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek2020 Opublikowano 8 godzin temu Udostępnij Opublikowano 8 godzin temu Hmm zamarznął wtrysk?? Trzeba by rozebrać i popatrzeć - najlepiej żeby był zimny żeby było widać lepiej czy coś chwyciło, czy tłoczek działa etc. Ty masz listwe wtryskową a nie pojedyncze wtryskiwacze?? Ustawione w pione? A instalka staga - tam jest coś takiego jak podgrzewanie wtryskiwaczy choć jak szwankują to trzeba je przeczyścić a najlepiej zezłomować 😛 Dużo masz nalatane na tej listwie albo ile lat ? niedawno na stagu i w031 bfc jechałem na 3 lpg i jednym PB bo chyba wtedy cewka padła ale to się da zrobić w programie staga Tyle że ja przykładowo niedawno znowu kupiłem nowe 4 wtryskiwacze w031bfc bo 245 zeta to za darmow - a wole wymienić cały komplet niż jakieś zabawy z pojedynczymi. CHoć powiem że nie wiem kiedy mi się ogólnie mnożnik przestawił - zaskoczenie jak po 100-150 km nagle p0170 na gazie... myślałem że nowe wtryski wadliwe albo nie miałem dyszy na 2.0 mm przewierconych. A to tylko mapa siadła - więc jutro znowu wkładam nowe   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/109656-wypadanie-zap%C5%82onu-przy-prze%C5%82%C4%85czeniu-na-lpg/#findComment-827357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi