Jotajoto Opublikowano Poniedziałek o 19:51 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 19:51 Dzień dobry, Proszę o Pomoc, Od kilku tygodni mam problem z moją Zafirą B 1.7CDTI 125KM ale od dzisiaj problem jest naprawdę dokuczliwy. Rano zapala bardzo ładnie ale zaraz świeci się kontrolka serwisowa (błędy poniżej) a od pewnego czasu kontrola trakcji. Z reguły po jakimś krótkim odcinku od setek metrów po kilka km (ale nie zdąży się nagrzać - sprawdzone 50-70C) wyłącza się silnik. Nie ważne czy na zakręcie czy na prostym odcinku, pod górkę czy z górki. Aby ponownie odpalić należy wyjąć kluczyk ze stacyjki i ponownie włożyć go i odpalić zapłon, inaczej nie ma szans zapalić: jeżeli jeszcze auto ma prędkość to uda sie uruchomić go w biegu, jeżeli auto ma niską prędkość to zatrzymanie i ponowny rozruch rozrusznikiem. Jadąc rano do pracy ok. 26km, auto wyłączało się od 1 raz do nawet 5 czy 6. Popołudniu, drogę powrotną zdażało się często, że 26km przejeżdzał bez wyłączania silnika ale od pewnego czasu nawet popołudniami potrafi kilka razy zgasnąć. Do tej pory sprawdziłem: temperatura silnika nie przekracza 80C, w momencie wyłączeń silnika od 50C do 80C, drugi zapasowy kluczyk - to samo się dzieje, wymiana baterii w obu kluczykach - to samo się dzieje, błędy jak poniżej (po skasowaniu pojawiają się wszystkie wymienione), dołożyłem ekstra kable masowe między aku a silnikiem i karoserią, dołożenie klamry na moduł CIM. Dzisiaj to już mnie wk.. .zdenerwował. Jak zwykle jadąc do pracy 2 lub 3 razy mi zgasł ale dojechałem. Wracając z pracy od połowy drogi nie mogłem wbić trzeciego biegu (czwarty też) bo wbicie go i próba jazdy (odpalał ale na sekundę) automatycznie wyłaczało silnik. Auto normalnie jechało tylko na biegu pierwszym i drugim. Proszę o podpowiedź co mogę jeszcze sprawdzić samodzielnie. U2108 - Lost Comm with ABS Control System (7E8 - Engine) P0683 - Glow Plug Control Module to PCM Communication Circuit (7E8 - Engine) P0094 - Fuel System Leak Detected – Small Leak (7E8 - Engine) C0244 - Invalid Data from ECM : invalid serial data received (543 - EBCM/ABS) C0240 - Invalid Data from ECM : invalid serial data received (543 - EBCM/ABS) P0683 - Glow Plug Control Module to PCM Communication Circuit : General Signal Failure (5E8 - Engine) P0094 - Fuel System Leak Detected – Small Leak : Signal Has Too Many Transitions / Events (5E8 - Engine)   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/109929-zafira-b-ga%C5%9Bnie-podczas-jazdy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi