KowalPLK Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu Witam. Auto Zafira A 1.8 Z18XE. Prawdopodobnie ze starości pękł mi przewód (ten od termostatu do przepustnicy) na łączeniu między przewodem elastycznym a stalowym. Przewód naprawiłem. Po uzupełnieniu płynu wszystko wyglądało OK. Ale zauważyłem że w układzie chłodzenia nie wytwarza się ciśnienie. Na nagrzanym silniku mogę bez problemu otworzyć korek zbiorniczka wyrównawczego i nie ma żadnego syknięcia. Zauważyłem też że na trasie spadła za nisko temperatura. OK pewnie termostat. Wymieniłem termostat i przy okazji jeszcze te 2 grube rury do chłodnicy. Zalałem układ świeżym płynem, odpowietrzyłem i dupa dalej nie ma ciśnienia. Zostawiłem więc samochód żeby ostygnął i wieczorem znowu się przejechałem, o dziwo ciśnienie się pojawiło (zapomniałem napisać że na samym początku jak zauważyłem że nie ma ciśnienia to wymieniłem korek do zbiorniczka) ale jak pojawiło się ciśnienie to pojawił się wyciek spod termostatu. Pomyślałem że coś źle złożyłem i jak pojawiło się ciśnienie to płyn znalazł sobie jakieś ujście. Rozebrałem to jeszcze raz poskładałem staranniej i teraz jest tak że ciśnienia dalej nie ma. Przejechałem już od przedwczoraj około 400 KM i nic się nie dzieje. Temperatura stoi na 90 cały czas czy to miasto czy trasa. Jak samochód chwile postoi nie jadąc to wentylator włącza się prawidłowo i wychładza. Ogrzewania dział bez problem, ubytku płynu nie zaważyłem (ale to dopiero 3 dni więc może nie widzę jeszcze). Test czy w płynie chłodzącym są spaliny robiłem, płyn nie zmienił nic koloru. Podpowiecie coś. Pozdrawiam.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/111226-brak-ci%C5%9Bnienia-w-uk%C5%82adzie-ch%C5%82odzenia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi