Gość Anonymous Opublikowano 21 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2008 Witam Od paru miesiecy jestem wlascicielem Asterki 2002 1.7 DTi. Wlasciwie od poczatku uzytkowania zdarza sie, ze jadac w korku przy niskich obrotach, przerzucajac biegi, w trakcie przytrzymywania sprzegla, komputer sam podkreca obroty z 800 do 1300-1400. Czy to cos naturalnego? Drugie pytanie: jaki mam silnik?? Mechanik powiedzial, ze jest to ISUZU, na silniku jest napisane Opel. Drugi mechanik tzw. pan Zdzichu z garazu obok... mowi ze silnik oplowski.... Jak moge to rozpoznac? Moc to 55kW czyli 75KM. Trzecie: Jezdze na Mobil1 0 W40 o ile dobrze pamietam, pelny syntetyk, przejechane jest juz na nim 20 000 km, na plakietce jest napisane ze moge zrobic 30 000, ale chyba zdecyduje sie na wymiane niebawem. Jaki olej mam wlac? Roznica w cenie 50zl nie jest problemem. Czwarte pytanko: W zwiazku z tymi skaczacymi obrotami i moim zdaniem strata mocy-tuz po kupnie wydawal mi sie mocniejszy, chcialem wlac paliwo Diesel Ultimate czy jakis VPower (czy to ma sens?) i dodac jakiegos specyfiku do przeczyszczenia calego ukladu.Pytanie jakiego?? Przebieg 152 000. Nigdy tego nie robilem, ale kolega tak zrobil w Foresterze jakis czas temu i twierdzi, ze auto mu sie odmulilo... Ogolnie to poza zepsuta klima nie mam z autem zadnych problemow, poki co jestem bardzo zadowolony a to moj pierwszy Opel, zawsze pali od pierwszego, spalanie zawsze okolo 5,1-5,2 L a duzo jezdze po zakorkowanym Wroclawiu. W trasie potrafi spalic 4,2. Jedynie co to troszke mulasty... dodam jeszcze, ze decydujac sie na ten samochod duzo dalo mi to forum.... Pozdrawiam   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/11222-skaczace-obroty-rodzaj-paliwa-i-srodek-to-czyszczenia-uklad/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Bogo Opublikowano 22 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2008 Wlasciwie od poczatku uzytkowania zdarza sie, ze jadac w korku przy niskich obrotach, przerzucajac biegi, w trakcie przytrzymywania sprzegla, komputer sam podkreca obroty z 800 do 1300-1400. Czy to cos naturalnego? http://forum.opel24.com/astra-ii-17-td-skaczace-obroty-vt11705.htmMoc to 55kW czyli 75KM. jeśliu masz w dowodzie rejestracyjnym oznaczenie silnika Y1,7dt i eżeli masz taką moc to masz na pewno isuzu i do tegona silniku jest napisane Opel to masz na bank ISUZUdodac jakiegos specyfiku do przeczyszczenia calego ukladu.Możesz dodać środek do czyszczenia wtryskiwaczy w dieslach marki STP. Na pewno nie zaszkodzi a może pomóc. Koszt opakowania 150ml które starcza na cały zbiornik w granicach 15 zł.Trzecie: Jezdze na Mobil1 0 W40 o ile dobrze pamietam, pelny syntetyk10w40 nie jest pełnym syntetykiem to jest pół syntetyk, myślę że powinnieneś przy nim zostać, przy takim przebiegu. Co do marki są różne preferencje ale Mobil jest OK   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/11222-skaczace-obroty-rodzaj-paliwa-i-srodek-to-czyszczenia-uklad/#findComment-260051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi