Skocz do zawartości

Błędy P0100, P0400, P1590

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Witam wszystkich forumowiczów.

Moje auto to signum 2.2 dti. Od kilku dni zapala mu się kontrolka serwisowa i auto traci moc.

Po podłączeniu do komputera wyświetliły się następujące błędy.

P0100 - występujący - Obwód czujnika masowego przepływu powietrza poza wymaganym zakresem.

P0400 - nie występujący - Rozpoznany zbytni przepływ recylkulacji gazu wydechowego.

P1590 - występujący - Obwód zaworu elektromagnetycznego podciśnienia, napięcie za wysokie.

Panowie w serwisie wykasowali te błędy (byli zdziwieni, że się to udało), jednak po przejechaniu kilku kilometrów znów zapaliły się kontrolki i brak mocy. Jak zgaszę silnik wszystko wraca do normy, a po kilku kilometrach historia się powtarza.

W serwisie nie bardzo wiedzieli co powoduje te błędy, lub nie chcieli powiedzieć. Sugerują zostawienie auta na kilka dni i przeprowadzenie diagnostyki. Niestety mają opinię taką, że doją klienta jak tylko się da, bo i tak już do nich nie przyjedzie:)

Co robić? Co sprawdzić i jak?

Sugerowano mi przepływomierz, ale nie wiem jakie wartości powinien "pokazywać" i do których pinów podłączyć miernik.

Pozdrawiam.

https://forum.opel24.com/topic/11888-b%C5%82%C4%99dy-p0100-p0400-p1590/

Gość Anonymous

hejka,

Wiesz co ja mam teraz tez signuma 2.2 w dieslu, wczesniej jezdzilem corsą na benzynie i w niej mialem te same objrawy, i dokladnie - naczytalem sie o tym od cholery, o spadku obrotów itd, pojechalem do hurtowni czesci, kupilem zamiennik przeplywomierza, bo oryginal kosztowal sporo wiecej, w warsztacie wymienili mi go za raptem 50zl i corsa dostala takiego kopniaka jak nigdy. Podejrzewam ze moze to byc przeplywomierz, lecz nie wiem czy w dieslach są przepływomierze, nie znam sie na tyle zeby to stwierdzic, ale jezeli jest, to jedz do innego warsztatu i popytaj. Akurat z samym przeplywomierzem jest o tyle kiepska sprawa ze nie ma go jak sprawdzic, i to sie wymienia tak na chybil trafil.

https://forum.opel24.com/topic/11888-b%C5%82%C4%99dy-p0100-p0400-p1590/#findComment-253578