Skocz do zawartości

Załozyłem instalację CNG (gaz ziemny)

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Chciałem podzielić sie informacjami na temat instalacji CNG w oplu Astra Kombi II 1.6 16V, Instalację zamontowałem 2 tygodnie temu, do chwili obecnej nie mam zastrzezeń. Miałem CNG w poprzednim aucie 1 generacji, tym razem zainstalowałem sekwencję z pełnym wskazaniem. M moim mieście jest 1 stacja CNG ale przez 5 miesiecy uzytkowania poprzedniego auta bez problemu dostosowałem potrzeby zatankowania z codziennymi trasami. a teraz konkrety: spalanie gazu ziemnego jest zmiejsze niż paliwa- 9 litrów paliwa = 6,5 m3 gazu ziemnego. 9 litrów paliwa to koszt 42 zł to na gazie 6,5 m3 gazu x 2,10 = 13,65 zł. Hmmmmmmmm.

Posiadam 3 butle o łącznej pojemności 18 m3 co pozwala mi przejechac srednio 250 km. Może same butle nie sa małe ale zamiast wozić powietrze w kombi, wożę gaz który pozwala mi zaoszczędzić. Koszt instalacji z 1 butlą 12 m3 zaczyna się od 5000 zł, i mozna otrzymac bez problemu dotację od gazowni PGNIG 1850 zł , czyli finalnie 3200 zł.

Parę różnic między LPG a CNG

LPG zużyczie gazu większe o 20 % w stosunku do paliwa. - przy spalaniu 9 litrów PB gazu spali 11 x 2,30 = 25.30, Na CNG jednak ponad 10 zł taniej.

Po przejechaniu 10 tyś km olej wyglada jak nowy gdyż CNG nie wymywa filmu olejowego i silnik nie zuzywa się tak szybko. silnik pracuje ciszej, niestety jest trochę słabszy niż na PB.

Chętnie odpowiem na wasze pytania i wątpliwości.

https://forum.opel24.com/topic/11934-za%C5%82ozy%C5%82em-instalacj%C4%99-cng-gaz-ziemny/

Ciekawie zapowiadający się temacik. Do niedawna mieszkałem w Puławach i w pobliżu mojego pięknego miasta nawet nie było stacji CNG.

Najbardziej nurtujące mnie pytanie to czy da rade zatankować z domowej instalacji gazowej 8)

No i jak wyglądają przeglądy takiego auta, czy jest ono traktowane jako zagazowane LPG? Czy w dowodzie ma wbite CNG?

Na jaki okres czasu otrzymuje się homologację na butle, o ile takową się dostaje.

https://forum.opel24.com/topic/11934-za%C5%82ozy%C5%82em-instalacj%C4%99-cng-gaz-ziemny/#findComment-253759

Gość Anonymous

Witam.

Oczywiście jeżeli masz dostęp do sieci gazowej mozesz nabyc spręzarkę domową do cng za ok 2000 USD i tankowac w przydomowym garazu, czas tankowania ok 5-6 h (np w nocy) wtedy 1 m3 kosztuje cie 1,20 pln, czyli koszt przejechania 100km spada dook 8 zł,

butle mają homologacje na 2 lata potem nalezy odnowić w dozorze tachnicznym ( otrzymać kwit). Przegląd jak przy LPG. CNG jest wbijane w dowód pod warunkiem waznej homologacji na butle. Instalację CNG mozna przełożyć do innego np nowonabytego auta bez żadnych problemów.

[ Dodano: Sro Lip 23, 2008 23:28 ]

Rozruch auta odbywa się na PB zaraz po uruchomieniu następuje przełączenie na CNG, w zależności od instalacji wystarczy przygazowac auto po rozruchu - nie czekamy aż silnik osiągnie temperaturę.

Instalacja CNG nie posiada parownika gdzyz CNG ma postać gazu lotnego. gaz z butli jest przewodzony przez stalowe wężyki (podobne do przewodów hamulcowych) bezpośrednio do reduktora ciśnienia, a następnie do listwy wtryskowej.

Ciekawostką są oryginalne auta jak np opel zafira 1.6 16 V Monovalent Plus CNG gdzie rozruch odbywa się bez użycia paliwa, butle są zainstalowane pod płyta podlogową wzłuż tylnej belki. Zafira posiada zbiornik paliwa PB tylko o poj 12 litrów na dojazdy w razie braku gazu.

Są jeszcze inne marki Honda, VW w wersji dostawczej, fiat panda 1,2 CNG.

Coś w tym musi być że nagle zaistniały fabryczne auta z silnikami typowo pod CNG

W cywilnych autach z dołożoną instalacją mozna zwiększyć luz zaworowy o 0,5 mm, abu poprawić osiągi i zmiejszyć zuzycie gazu.

We włoszech jezdżą jużod 10 lat na ziemnym.

Ostatnio byłem w Czechach i tam okazuje się tamat rozwiązali bardzo prosto - kto chce tankowac dostaje kartę magnetyczną, zam zapina auto do dystrybutora i tankuje. pod koniec miesiąca otrzymuje rachunek. i w ten sposób mizna lac 24h na dobę, gdzyż karta magnetyczna otwiera automatyczną bramę w nocy i uruchamia dystrybutor.

W Polsce mozna podpisać umowę z gazownią i tankowac na krechę, pod koniec miesiaca wystawiają rachuneg za gaz.

https://forum.opel24.com/topic/11934-za%C5%82ozy%C5%82em-instalacj%C4%99-cng-gaz-ziemny/#findComment-253701

• 3 tygodnie później...

Zafira 1.6 16 V Monovalent

U mnie jest zupełnie odwrotnie na PB jest słabszy niż na CNG.

Nawet jak na shelu zatankuje 99 oktanów to i tak na CNG lepiej się jeździ.

Miasto Warszawa: koszt 100km - 20zł (Klima non-stop)

Trasa : Koszt 100km - 16zł

Zasięg:

Miasto: 220km

Trasa: 300-340km.

W przypadku dodakowych pytań chętnie odpowiem

Pozdrawiam

Bartek

https://forum.opel24.com/topic/11934-za%C5%82ozy%C5%82em-instalacj%C4%99-cng-gaz-ziemny/#findComment-249793

bardzo fajny temat :( ja ma takie pytanie ile jest takich stacji w polsce mieszkam daleko od większych miast i tu był by chyba problem bo z tego co przeczytałem duzo km na cng sie nie zrobi (w W-ie jest jedna stacja to pewnie w innych miastach jest jeszcze gorzej :/

https://forum.opel24.com/topic/11934-za%C5%82ozy%C5%82em-instalacj%C4%99-cng-gaz-ziemny/#findComment-249445

• 2 lata później...
  • 4 miesiące temu...

WITAM, pora rozruszać ten temacik. Powiedzcie sami, jeśli w waszej miejscowosci byłaby choć jedna stacja CNG oraz serwis/montaż takich instalacji byliby chętni?

zastanawiam sie nad zalozeniem takiej instalacji lub zakup autka z taką instalacją, (cobra333) można liczyc na ciebie? lub na kogoś kto obracał się juz w tym temacie?

https://forum.opel24.com/topic/11934-za%C5%82ozy%C5%82em-instalacj%C4%99-cng-gaz-ziemny/#findComment-12149