Skocz do zawartości

Montaż strumienicy w Vectra 1,8 16V z 99r?Jest to możliwe?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam do Was pytanie.JeżdzęOplem Vectra z 99r silnik 1,8 16V+LPG-symbol:x18xE1.Czy da sie w tym modelu zamienić katalizator na strumienice-bez żadnych konsekwencji dla silnika i komputera?Miałem wcześniej Astre z 94r z silnikiem 1,6Si 8V/100km+LPG-tam ta sztuka sie udała i autko śmigało aż miło :shock: .Porównując Astre ze strumienica a Vectre z kato to Vectra jest przy niej bez szans :D8) .Chciałbym żeby i ta Viki miała też takiego kopa i czy moge to zrobić?Czy nie ma tam przypadkiem jakiejś sondy lambda? Szukałem na forum ale nic o tym konkretnym modelu silnika nie było. ???

P.S:niech mi ktos powie ile ta moja Viki ma KM?Facet w warsztacie mówi że 115-a gościu w sklepie że jest to silnik po "liftingu" i ma ponad 125???Jaka jest prawda?

https://forum.opel24.com/topic/12529-monta%C5%BC-strumienicy-w-vectra-18-16v-z-99rjest-to-mo%C5%BCliwe/

Na gazie to pewnie z 200km masz;d A tak na serio to 115km Z18XE ma 125:) Gosci w sklepie nie sluchaj bo oni rzadko kiedy wiedza w ogole jak dany samochod wyglada...Cwaniaki z zza komputera a jak sie o cos zapytasz to katalogi i rzucają numerami nie majac pojęcia co w ogole mówia... Lambda jest przed katalizatorem tak ze z tym problemu nie bedzie tylko czy jest sens....? Nie wiem może miałeś jakaś "turbo astre" ale nie wydaje mi się ze z samej strumiennicy zyskasz tyle mocy ze bedzie to jako tako odczuwalne... :shock: Chcesz rwać ze świateł to trzeba było kupić coś ok 3l a nie 1.8 na gazie i bawić sie w wiejski tuning który najczęściej niczemu nie służy tylko żal ludzie którzy sie w to bawia i myśla ze fajni sa....Pozdro:)

A nie masz danych w briefie czy dowodzie rejestracyjnym ?

Wg dostępnych programów i katalogów x18xe1 to 115KM - 85 KW, więcej mają z18xe i z18xel,

Te ponad 125KM to będzie może miał jak Ci sklepikarze się zbiorą i dodatkowo będą auto pchać :shock:

Z tego co widać, to katalizator jest za sondą http://www.catalogue.bosal.com/pages/exh_select_order_list.php?query_nr=20&sysnr=06090028

Tu poprawkę możesz mieć na wagę różną obydwóch modeli, osobiście nie bawiłbym się w przeróbkę - wg mnie więcej strat niż pożytku, chyba że jest przytkany - to opróżniłbym już puszkę.

Witam :shock: na bloku silnika przy łączeniu z skszynią masz wybity symbol śilnika wystarczy podnieść maske i będziesz wiedział ile masz koni co do strumiennicy to o ile nie masz dwuch sąd lam. albo kata razem z kolektorem to chyba nie ma z tym problemu :D

Tu poprawkę możesz mieć na wagę różną obydwóch modeli, osobiście nie bawiłbym się w przeróbkę - wg mnie więcej strat niż pożytku, chyba że jest przytkany - to opróżniłbym już puszkę.

Panowie. Astra miała kopa po montażu strumienicy i to niezłego-a, wywalałem kata tylko dlatego że był zapchany i strasznie muliła. Co do większego spalania-może i spala więcej niż poprzednio ale ja jeżdżę na LPG i nie dbam o to ile pali-ma jechać.

Zastanawiałem się czy montować strumienice w Viki bo mam wrażenia że jest jakaś zamulona. Myślałem, że to coś zmieni,ale z tym moim zamuleniem to jest tak że mi sie to tylko wydaje.Astra miała 100KM,ale była lżejsza od Vectry i dlatego lepiej się rozpędzała. Vectra ma o 15KM więcej ale też waga jest większa.A może ja spodziewałem sie cudów po tych 15KM-nie biorąc pod uwagę wagi auta. 8)

A co do rwania ze świateł i wiejskiego tuningu-kolego Lujan: ja już wyrosłem z szaleństw.Za długo jeżdżę zawodowo jako kierowca i naoglądałem sie już takich sytuacji na drodze że najchętniej jeździł bym SCOTEM po ulicach-bo to było by na pewno bezpieczne (ale nie wiem czy byłby tak zrywny). Niestety nie jestem tym, który myśli że jak wstawi sobie strumienice, lotkę na tył i super audio do środka to jest fajny :D

Pozdrawiam :shock:))

Poprawiłem/DAROMV6

Całe szczęście:) To nie było do końca względem tego że Ty jesteś takim kimś tylko żeby pokazać że chyba nie warto robić tego o co pytasz w temacie:) że to bardziej w stylu tych pseudo fachowców od przyciemniania szyb folia tak żeby najwięcej pęcherzy zostawic;d

Nie,nie -ja nie z tych(tylko z tamtych :D ).Ja jak szukałem Vectry to wszystkie z przyciemnionymi szybami,jakimiś dennymi spojlerami,naklejkami i Bóg jeden wie z czym jeszcze-odpadały od razu z listy.Chciałem zwykłe auto nie rzucające się w oczy(troche średnio mi sie udało).Trafiłem fajny egzemplarz.Z zewnątrz i w środku wyglądała super ale pod macha już nie było euforii.Ale jak sie kupuje stare heble to tak jest.Trochę pracy i wkłady własnego(tzn.kasa)i będzie hulać tak jak ja jej zagram :shock:

Dzięki za porady.Przemyśle sobie to wszystko 8)