Skocz do zawartości

Zafira- Duzy Problem :/

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem posiadaczem Opla Zafiry 1.8 2001 benyza/gaz.

Dzisiaj przydażyla mi sie "usterka" której nie jestem w stanie zlokalizowac.

Po odpaleniu samochodu i przełączeniu na gaz, silnik mi "strzelił"w filtr powietrza, dodam ze nie pierwszy raz "strzelił". Lecz niestety po tym wydarzeniu samochód "wpadł" mi w stan awaryjny, dusi sie, faluje gaśnie, nie jestem w stanie go normlanie używac. Był u mnie mechanik z serwisu opla z komputerem, lecz po jego kontroli komputer nie znalazł usterki ktora mogla by byc tego bezposrednia przyczyna. Jedyne co znalaz to to ze sterownik komputera ślinika jest uszkodzony, nie "widzi" pedału gazu. (dodam ze zauwazyl u mnie ta usterke juz wczesniej, lecz samochodu chodzil normlanie, a mechanik uznal ze nie trzeba tego wymieniac, wiec samochodu uzywalem dalej.) Dodatkowlo uznal ze trzeba nie tylko wymienic owy sterownik, ale rowniz przepustnice, gdyz uwaza ze podczas "strzalu" "wywalilo" ją. I teraz jestem w kropce. Nie mam pojecia co to moze byc, czy wierzyc owej diagnozie, czy tez nie. Koszty takiej wymiany sa dosc wysokie. Dlatego tez prosze o pomoc tutaj. Owe pytanie stawiam tylko dlatego, ze usterke sterwnika niby widzial juz wczesnij, wiec czy aby napewno to jest przycznyna tego stanu? A moze cos inego powoduje "stan awaryjny" mojego auta. Moze to czujnik popolozenia przepustnicy, a moze to sama przepustnica lub tez sam sterownik silnika. A moze jescze cos innego. Prosze o pomoc i z gory dziekuje. Z powazaniem Wlasciciel.

https://forum.opel24.com/topic/12615-zafira-duzy-problem/

1.dzial LPG-przenosze

2.strzal gazu uszkodzil Ci pewnie przeplywke

3.zczytac bledy dosiwesz sie co padlo

4.serwis gazu kable swiece kiedy bylo robione ??

o auto na LPG trzeba dbac ciutke bardziej niz bez :mrgreen:

https://forum.opel24.com/topic/12615-zafira-duzy-problem/#findComment-247839

1.dzial LPG-przenosze

2.strzal gazu uszkodzil Ci pewnie przeplywke

3.zczytac bledy dosiwesz sie co padlo

4.serwis gazu kable swiece kiedy bylo robione ??

o auto na LPG trzeba dbac ciutke bardziej niz bez :wino:

1. Problem jest nie tylko na gazie :mrgreen: wiec dalem w dziale z jakiego mam samochod ;)

2. Czy to moze byc powdodem stau awaryjnego?

3. zczytac bledy? zapewne z komputera? Mechanik powiedzail ze nie widzi tylko pedalu gazu nic wiecej :S

4. Odpowiem jutro :wino: bo pisze w imienu wlaasciela auta ktory nie ma konta. Ale samochod nie chce chodzic rowniz na paliwie wiec czy instalacja gazu mogla by byc tego przyczyna?

A co do dbania to nie wiem czy jest lepiej zadbany samochod niz ten :wino: Ale niestety nie uniknal usterki :wino:

https://forum.opel24.com/topic/12615-zafira-duzy-problem/#findComment-247812

Dzisiaj zostala wymieniona przepustnica, lecz niestety nie pomoglo ;). Jutro bedzie sprawdzawy owy sterownik komuptera. A moze uwazacie ze to moze byc cos innego. Prosze o pomoc.

[ Dodano: Czw Sie 21, 2008 20:41 ]

Dzisiaj zostal wymieniony sterownik silnika ;) nic nie pomoglo... prosze o jakas pomoc 8)

[ Dodano: Nie Sie 24, 2008 11:10 ]

Okazalo sie ze to przeplywomierz narobil tyle problemu.... jak widac nawet mechanikom z autoryzowanego serwisu opla nie mozna we wszytkim wierzyc.... uzywajac komuptera do zdiagnozowania, nie byli w stanie stwierdzic usterki...

https://forum.opel24.com/topic/12615-zafira-duzy-problem/#findComment-247494