Skocz do zawartości

Jak zrobić by radiochodziło po przekręceniu kluczyka?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie jak zrobić aby radio chodziło po przekręceniu kluczyka w pozycje 1 ale żeby się nie zapaliły kontrolki . Chodzi mi o to żeby przy wyłanczaniu silnika to radio też mi się wyłączało a na postoju nie musiałbym przekręcać aż do kontrolek(Pionier deh 2000 aby go wyłączyć i włączyć trzeba dość długo przytrzymać przycisk). Co trzeba podłączyć jaki kabel ten co jest na nim + po przekręceniu w pozycję 1, a potrzymanie zostawić tak jak jest żeby mi sie kasowały?

https://forum.opel24.com/topic/13197-jak-zrobi%C4%87-by-radiochodzi%C5%82o-po-przekr%C4%99ceniu-kluczyka/

Gość misiaczek410

Z tego co wiem to w Oplach instalacja jest tak poprowadzona ze zeby radio gralo to trzeba przekrecic az do zapalenia kontrolek a prad z radia znika po wyjeciu kluczyka... Sprobuj przekrecic az zapala sie kontrolki, wlacz radio a potem przekrec kluczyk gaszac kontrolki ale go nie wyjmuj ze stacyjki... Powinno dzialac...

A nie lepiej zrobic zeby radio gralo bez kluczyka??

Tak miałem zrobione na początku i zmostkowałem dwa kabelki w kostce i po sprawie. Chodzi mi o to jak to zrobić aby po przekręceniu w pozycje 1 radio grało a gdy dam na 0 to się wyłączało. Chcę to zrobić bo wkurza mnie ciągłe wyłączanie bo trzeba chwilę przytrzymać przycisk mam go w pokrętle.

mialem ten sam problem i zamienilem 2 kable ktore tam ida jedne sa koloru czerwonego od save a derugie czerwone od napiecia i polaczone sa zołty-zółty czerwony czerwony, połaczyłęm żółty czerwony i wszytsko gra:D no i problem mam z głowy

Gość barteklodz

w oplu jest tak i chyba raczej w każdym aucie że prąd do radia dociera gdy odblokujemy stacyjke , właśnie na poziomie I

jeśli nikt nie grzebał przy instalacji to wystarczy tylko prawidłowo podłączyć radio (stałe 12v żółty-pamięć , wyłączanie 12v czerwony po stacyjce ) i jest gicio

Nie zgadzam się z tym. Prąd w Astrze F (nie wiem jak dalej) dociera dopiero przy pozycji II. Nawet z instrukcji samochodu można dowiedzieć się, że I to tylko odblokowanie kierownicy.

Moim zdaniem jeśli nikt nie grzebał w instalacji, to na I radio nie będzie działać.