Skocz do zawartości

Kłopot z automatyczną skrzynią biegów w Kadziu :(

Rekomendowane odpowiedzi

Pomóżcie.... Od kilku miesięcy jestem dumną posiadaczką Kadetta 1.6 z automatyczna skrzynią biegów. Aczkolwiek wczoraj zauważyłam niepokojące objawy - Przy parkowaniu po powrocie z pracy zauważyłam iż dzwignia zmiany biegów się przesuwa ciężko z dużym oporem - a do tego drążek osiągnął wysoką temperaturę - wcześniej nie odnotowałam takiego zachowania. Nie wiem o co chodzi - olej w skrzyni niby jest - ale może coś z nim jest nie tak? Może macie jakieś sugestie?

https://forum.opel24.com/topic/13352-k%C5%82opot-z-automatyczn%C4%85-skrzyni%C4%85-bieg%C3%B3w-w-kadziu/

Gość andrzej_m55

jeśli masz taką skrzynię jak moja 3 biegowa to zdejm plastikową osłonę z drążka pewnie zapadka nie podnosi się całkowicie a co do nagrzewania się drążka to od razu sprawdzisz czy tam nie leci ciepłe powietrze po włączeniu dmuchawy

daj znać o wynikach naprawy :wink:

Skrzynię mam taka jak Ty. Jutro rano sprawdzę to co powiedziałeś....( mam cichą nadzieję, że to się sprawdzi) :) dzięki :)

[ Dodano: Sro Wrz 17, 2008 10:00 ]

Ok dokonałam testu w postaci dojazdu do pracy Kadettem... jesli chodzi o skrzynie to działa bez zarzutu - zmienia płynnie biegi - nie szarpie - czyli tak jak przedtem. Przsuwanie dźwigni się troche"wyrobiło" - ( byćmoże skoro drążek nagrzał sie do dośc wysokiej temperatury to wewnatrz była jeszcze większa i spowodowałajakies odkształcenie?) Co do nawiewu - to sam w sobie nie jest skierowany na drażek więc nie bardzo jak moze go nagrzać ALE po włączeniu nawiewu - czy to zimnego czy ciepłego zauważyłam że drążek od spodu zaczyna się grzać :wesoly: ... Jest jeszcze jedno pytanie - czy to wszystko ma moze coś wspólnego z tym ze obwód elektryczny chyba nie jest do końca szczelny i "uciekaja na nim ampery"? może jakieś zwarcie jest wszystkiemu winne? Tylko gdzie go szukać o to jest pytanie... ;/ - przerpaszam za moją niefachowość ale wkońcu to kobietą jestem :wesoly:

[ Dodano: Nie Wrz 21, 2008 21:25 ]

ok dla ewentualnych zainteresowanych podaje rozwiązanie mojej "zagadki" ... zatem masa przy akumulatorze nieraz nie stykała a co za tym idzie prąd zamiast przez ramę auta płynął przez linkę od zmiany biegów która w efekcie sie grzała... więc i drążek sie grzał... Na szczęście znalazł sie Sherlock Holmes który to odkrył http://localhost/opel/ipb/public/style_emoticons/default/wink.gif pozdrowienia dla niego jeśli to czyta :wink:

• 1 miesiąc temu...

Czarna rozpacz.-Proszę o pomoc. Mam Opla Kadeta 1,6 z automatyczną skrzynią (rocznik chyba 1988) bez instalacji gazowej i wtrysków.Skrzynia odmówiła mi posłuszeństwa na trasie. Żaden z 3 biegów nie działa ,chodzi tylko wsteczny ! Silnik działa poprawnie ale ruszyć z miejsca nie mogę (skrzynia uszczelniona, olej OK). Proszę o pomoc :lol:

.... przykre, ale prawdziwe.... automat w starym aucie to prędzej, czy pózniej kłopoty, szukaj w Żywcu jakiegoś fachmana od automatów, może jak przyjdzie andrzej_m55, to coś Ci konkretnie poradzi... powodzenia

wyczyscic selektor zamontowany na skrzyni

http://vectraklub.pl/index.php/advices/pokaz/10

i zczytac bledy skrzyni

http://www.vectra-unlimited.pl/www_2/dzialy/porady/automat.html

to na poczatek

..... Gawlak, ale to jest 88rocznik, podejrzewam, że ta skrzynia nie ma żadnej elektroniki diagnostycznej, wiec jak odczytasz błędy....