Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem z Astrą F :? przeglądałem forum w celu znalezienia podobnego problemu ale go nie znalazłem :rotfl:

Chodzi o to że zaświeciła mi się ostatnio kontrolka ładowania i nie chce zgasnąć :rotfl: przy dodaniu gazu świeci się jeszcze bardziej. Sprawdzałem ładowanie akumulatora miernikiem i wartości wskazują na poprawne ładowanie... w czym może być problem, czy ktoś spotkał się z czymś takim ? Proszę o szybką odpowiedź, z góry dzięki

https://forum.opel24.com/topic/13537-problem-z-kontrolk%C4%85-%C5%82%C4%85dowania-nie-ga%C5%9Bnie/

13.8v mam gdy zapale światła, normalnie bez światel to ok 14.6v W książce wyczytałem że może to być problem z masą lub mostkiem w alternatorze, no ale skoro ładowanie jest to może coś z tą masą nie tak

[ Dodano: Nie Wrz 21, 2008 11:55 ]

Odkręciłem tzw przewód wzbudzenia i lampka zgasła, po podłaczeniu go na nowo znowu się lampka świeci :?

[ Dodano: Nie Wrz 21, 2008 12:07 ]

Coś mi sie wydaje poprostu że trzeba będzie się wybrać do elektryka z alternatorem i będzie po sprawie...

Dzięki za zainteresowanie i za pomoc.

Pozdrawiam

nie moga byc takie skoki napiecia

roznice moga byc w granicach 0,3v i nie przekraczac przedziału 14 do 14,5v

przy starych zasiarczonych po czesci akumulatorach wskazania moga byc troche zanizone ale noe moze byc takich skoków napiecia jak u ciebie

jedz do elektryka - pewnie to regulator ci sie sypnal

co do kontrolki to przewazniesie zapala jak napiecie jest ponizej 13,5v

diody napewno ni bo by ci akumulator sie rozładowywał sam...jakby była słaba masa to by nie ładował ...to pewnie regulator.....ummnie napiecie po odpaleniu jest ciagl;e takie samo

zależy jaki masz alternator, jeśli masz firmy delco to radzę wymienić diody i regulator a jeśli boscha to najprawdopodobniej regulator nawalił.