Skocz do zawartości

astra 1.7dti (y17dt) isuzu- jaka prawidłowa temp silnika?

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, to nie apteka :drunk: Błąd pomiarowy na poziomie 3-5% przy termistorach i tej jakości mierniku (chyba raczej wskaźniku :? ) temperatury to nic nadzwyczajnego. Laboratoryjny wskazałby dokładniej, tylko po co?

PS

Ja mam 85 st zamiast 90, ale stres z tego powodu mnie nie zżera.

pozdrawiam aptekarzy :D

witam!

u mnie podobnie,temp dochodzi do około 85-87 stopni,a mam pytanie ,przy takiej pogodzie jaką mamy obecnie rano około 10 stopni to po jakim czasie osiągnie 85 stopni temp silnik?

Panowie najwieksza potega czlowieka jest rozum!:lol:!

:beer: to, że termostat się otwiera stopniowo to chyba każdy wie tutaj raczej chodzi o anomalie, albo błędy wskazań i tego dotyczyły odpowiedzi

Nie wypominaj nikomu braku rozumu bo wiedza to nie to samo co inteligencja!

witam!

u mnie podobnie,temp dochodzi do około 85-87 stopni,a mam pytanie ,przy takiej pogodzie jaką mamy obecnie rano około 10 stopni to po jakim czasie osiągnie 85 stopni temp silnik?

U mnie wskazówka "rusza" po ok. 10 km, ale obrotów na zimnym silniku nie nadużywam. Generalnie jednak prawie tej temperatury nie oglądam, gdyż mam 5 km do pracy. Co prawda w korkach i robię ten dystans w pół godziny :beer: , ale na jałowym silnik słabo się grzeje. Podobno ten typ tak ma - długo się grzeje.

pozdrawiam

Panowie u mnie jest tak samo. Po przejechaniu 25km przez miasto dopiero osiąga temperaturę ok 80 stopni. Rownież nie kręcę silnika z rana.

Pocieszę was że większość nowych diesli tak ma...

Nie wypominaj nikomu braku rozumu bo wiedza to nie to samo co inteligencja!

Czy gdzie s napisalem ze ktos z tego forum nie ma rozumu ,czy inteligencjii.Jesli tak to odebrales to bravo.

[ Dodano: Sro Paź 01, 2008 12:13 ]

W mojej Asi temperatura nie skacze wyzej 92 i tez mnie to martwi czy to normalne ze silnik jest chlodzony tylko malym obiegiem :beer:.

Czy gdzie s napisalem ze ktos z tego forum nie ma rozumu ,czy inteligencjii.Jesli tak to odebrales to bravo.

Ok może jestem przewrażliwiony :) ok czyli podsumowując, termostat otwiera się od 92 do 105 stopni, wentylator ok. 95, ten silnik bardzo wolno się grzeje a temperatura rzadko przekracza 90.

• 1 miesiąc temu...
Gość Mariusz_760301

Tak czy owak te 25 km - jak ktoś napisał - to o wiele za długo na nagrzanie tego silnika.

Sprawdzić trzeba termostat bo coś mi się wydaje, że się nie domyka!

Szybkość nagrzania się silnika zależy też od stylu jazdy. Jeśli kręcisz go na obroty, to zdecydowanie szybciej osiągnie temperaturę, ale jeśli zmieniasz biegi przy 2tyś.obr to faktycznie można przejechać ok 20km bez nagrzania się silnika.

Gość Mariusz_760301

Przy temp powyżej 0 st jest to niemożliwe. Mam takie służbowe, wiec wiem co piszę :)

[ Dodano: Pon Lis 03, 2008 19:28 ]

Jeszcze jedno - może być tak, że czujnik temperatury jest wpięty na dużym obiegu (tak jak w Y20DTH - niestety) za termostatem i gdy termostat się nie w pełni otwiera (o zgrozo!) to wydaje się, że samochód nagrzewa się po 20 km - a to poprzez blokujący się termostat temperatura wolno podchodzi pod czujnik http://localhost/opel/ipb/public/style_emoticons/default/excl.gif

Tak czy owak termostat do sprawdzenia :D

P.S Strona producenta termostatów - przeczytajcie informacje na dole strony :)

http://www.termostat.pl/index.php?page=dzialanie