Skocz do zawartości

Problem z Pompą wtryskową/ obrotomierz nie działa!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich. Mam wielki problem z Oplem Astra 2.0 DTI 2000r., z którym żaden mechanik nie potrafi sobie poradzić :cry: Wiec tak: rok temu była wymieniana pompa wtryskowa i wszystko było ok aż jakiś czas temu auto zaczęło się jakoś dziwnie zachowywać. Mianowicie, jak silnik jest zimny wszystko chodzi ok. Lecz po przejechaniu (w zależności również od temperatury powietrza) kilku kilometrów wyłącza się obrotomierz, zapalają się dwie kontrolki (Check engine oraz taka pomarańczowa kontrolka z gwiazdką w środku -przykładowe zdjęcie link --> http://obrazki.elektroda.net/0_1205445203.jpg ) po czym moc silnika spada (prędkość maksymalna na "5" to 120km/h przy tym jak dam "gaz do dechy" :lol:), silnik zaczyna pracować na małych obrotach i bardzo nie równo. Problem znika po tym jak autko chwile postoi i silnik się trochę ochłodzi, lecz za chwile historia się powtarza :x Byłem u mechanika żeby sprawdzić problem na komputerze i wykazał mi błąd w układzie panelu sterowania pompą wtryskową i obrotami silnika. Więc zgłosiłem się do "fachowca" od pomp wtryskowych, który odesłał mnie do elektryka ponieważ stwierdził, że jest to wina związana z obrotomierzem i są to sprawy elektryczne ;/ . Jeździłem po kilku warsztatach i wszyscy rozkładają ręce.. Czy może mi ktoś pomóc z tym problemem albo polecić mi dobrego mechanika na śląsku.. Z góry dzięki. Czekam na odpowiedzi.[glow=darkred][/glow][shadow=darkred][/shadow]

poprawiłem ''kolor i regulamin 3,1"/ andrzej_m55

https://forum.opel24.com/topic/14110-problem-z-pomp%C4%85-wtryskow%C4%85-obrotomierz-nie-dzia%C5%82a/

ja obecnie mam problemy z pompą wtryskową, samochód oddałem do warsztatu który polecaja wszyscy na forum jest to Auto-Elektronika Michał Dróżdż czeladz.

Moge napisac cos wiecej jak oddadza mi samochód. pozdrawiam

Ja z kolei pompę wymieniałem w Dąbrowie Górniczej, ale nie pamiętam jak zakład się nazywał. Pamiętam jedynie cene....... 2700zł ;);):D

Gość Mariusz_760301

Myślę, ze pompa nie jest tu problemem.

Ta kontrolka to od elektronicznego układu chłodzenia silnika. Myślę, że tam należy szukać przyczyny. Nad lewym nadkolem znajduje się sterownik, który tym zawiaduje.

Jak masz blisko do Gliwic to podam Ci na pw adres do dobrego speca - wszyscy w okolicy go polecają. Nie jest tani ale jak zrobi to tak, że mucha nie siada ;) Żadnego partactwa.

P.S Nie doczytałem, ze jesteś z Gliwic ;)

Człowieka znajdziesz na ul. Domańskiego 7

http://www.opel-tech.sgl.pl/index.htm

Hej! Dzięki bardzo za namiary na pewno się do niego udam. Szukałem po Gliwicach jakiegoś dobrego mechanika co się zajmuje Oplami ale jedyny, którego znalazłem i do którego jeździłem jest na ul. Szarej. Jednak on w kwesti stanu mojego autka nie miał nic do powiedzenia ;) Jeszcze raz dzięki. Jak odwiedzę poleconego przez ciebie mechanika - napisze. Pozdrawiam!

[ Dodano: Wto Paź 14, 2008 12:36 ]

Autko dzis rano trafiło do pana na ul.Domańskiego ;) własnie dostałem telefon, że pan musi wymienić świece i tą kontrolke to od elektronicznego układu chłodzenia silnika. Zobaczymy jak to bedzie..

poprawiłem bez koloru też widać/andrzej_m55