Gość Anonymous Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 Witam Ja właśnie po prawie 1,5 miesiąca rozwiązałem problem zanikającego wspomagania w mojej Astrze II. (pisałem o tym problemie na forum). Wspomaganie wyłączało się w dowolnym momencie. Na forum elektroda.pl znalazłem kilka informacji na temat pompy w AII 1. Pompa nie właczy się, gdy ma za małe ładowanie z alternatora (minimum coś około 13V) 2. Pompa wyłączy się gdy napięcie ładowania będzie za duże!! (nie znam dokładnej wartości) Nad powyższymi czuwa układ elektroniczny przy pompie, który chroni silnik pompy przed uszkodzeniami spowodowanymi "złym" napięciem. We Wrześniu regenerowałem alternator (szczotki, regulator, diody), więc sądziłem, że ładowanie jest ok - i tu był mój błąd, który o mało co kosztował mnie wymianę pompy. Na szczęście przed zakupem pompy dokonałem jeszcze raz sprawdzenia napięcia ładowania. Okazało się, że przy wolnych obrotach - ładowanie było ok 14,4V, ale przy przegazowaniu pow 3500obrotów - napięcie skokowo wzrastało pow. 15V i wtedy wyłączała się pompa wspomagania. Czyli jak jeździłem spokojnie po mieście to wspomaganie miałem, jak przygazowałem trochę - wspomaganie się samo wyłączało. Co ważne: - jeżeli napięcie spadnie poniżej minimalnego dla pompy - pompa wyłączy się, ale jeżeli napięcie ponownie wzrośnie - to pompa włączy się sama - jeżeli napięcie przekroczy górną dopuszczalną granicę - pompa wyłączy się, ale gdy napięcie spadnie - wspomaganie samo nie powróci. Trzeba wyłączyć stacyjkę i odpalić ponownie silnik (tak było u mnie) Znajomy elektryk poradził mi, aby nie regenerować ponownie starego altka, skoro w padł już 2 regulator. Wg niego może być uszkodzenie uzwojenia, które powoduje spięcie. Kupiłem inny, zamontowałem i problem znikł. Wspomaganie działa, napięcie ładowania równo 14,4 niezależnie od obrotów. Także przed wymianą pompy proponuje pomierzyć jeszcze raz napięcia - w całym zakresie obrotów. Jeżeli to możliwe - podmienić na pewien czas altek. Jeżeli to nie pomoże - to już raczej pompa do wymiany.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/14334-brak-wspomagania-kierownicy/page/2/#findComment-227223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szejk73 Opublikowano 2 Listopada 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2008 witam,podepne się pod temat u mnie wspomagania nie ma przez kilka sekund po odpaleniu potem działa(nowy akumulator)pytałem kilku fachowców i też niewiele pomogli   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/14334-brak-wspomagania-kierownicy/page/2/#findComment-227218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi