Skocz do zawartości

[Auto świat] Jaki olej na zimę do Astry F 1.7D ? pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

• 8 miesięcy temu...
Gość opel24kris

Moje skromne zdanie .

Jeśli nie bierze oleju (do pana z mineralnym) to wystarczą normalne porady z forum a jeśli bierze juz mineralny olej to może dolej ceramizera - powinno odbudować metal w silniku i na jakiś czas powstrzymać branie oleju i poprawić ciśnienie sprężania. U mnie 200 tys km i nadal syntetyk i nic nie bierze :-). Odpukać w niemalowane:D

Gość Mariusz_760301

A widziałeś kiedyś silnik po użyciu takiego ceramizera :P:mrgreen:

Jak nie to pogadaj z mechanikami bo mają niezły ubaw z czyszczeniem tego :urodziny:

Gość opel24kris

Z całym szacunkiem ale ceramizer to nie zagęszczacz oleju. On odbudowuje strukturę metalu - ponoć. Zatem jak oczyścić coś co wchodzi w skład czasteczkowy silnika? Chyba przetaczaniem każdej płaszczyzny wewnątrz silnika albo czymś co podziała ma molekuły ceramizera. Zatem pytanie jak czyścić to mechanik według Ciebie i czym? Pozatym to byla dygresja a nie zmiana tematu z mojej strony. Pozdrawiam

Gość Mariusz_760301

OT

Kiedyś kolega (mechanik) zrobił sobie taką "dygresję" - zażartował do człowieka, że jak mu hamulce piszczą to żeby je nasmarował. Rozmowa odbyła się poza warsztatem i kolega myślał, że żart był dobrze odebrany.

Doszło do tego że ten człowiek mało się nie zabił - było całkiem blisko - przyleciał z rękami do kolegi ;)

Morał - Ktoś Cię nie zrozumie i sobie silnik spier...i

Gość opel24kris

Po pierwsze nie nakłąniam nikogo do tego ceramizera. Po drugie Sam nie bardzo wiesz co i jak. Po rzecie na forum osamocodach są właściciele aut i sa oni pełnoletni - zanim coś zrobi się to się upewnia chociaż troszkę. Po ente pytanie jaki ooej na zimę. Ceramizer stosuje sie jak mineralnego ubywa zatem jak juz z silnikiem jest bardzo źle ;) - wiem to z doświadczenia ;). Pozdrawiam. Aha najlepiej markowe lać jeśli chodzi o syntetyki a mineralne to juz raczej nie ma znaczenia większego - według mnie - bo z reguły są to jednostki juz leciwe lub mocno użytkowane. Pozdro