Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Piszę ponieważ mam problem z zegarkiem w mojej Zafirze.

Dołączona grafika

Chodzi o ten na zdjęciu ( dla nie wtajemniczonych )

Otóż zegarek się spóźnia. I cały bajer polega na tym że pomimo poprawnego ustawienia, traci po parę minut dziennie.

Wszystko było dobrze do zmiany czasu. Od tego się zaczeło.

Nie wiem może coś robię źle, ale normalnie przytrzymuję pierwszy przycisk ( ten z jakby wskazówkami ) ustawiam i gotowe.

A jednak po dniu zegar traci ok. 2 min.

Jeżeli ktoś wie co z tym zrobić będę wdzięczny za pomoc.

https://forum.opel24.com/topic/14806-du%C5%BCy-k%C5%82opot-z-ma%C5%82ym-zegarkiem/

Automatyczne ustawianie czasu

Możliwe przy odbiorze sygnału czasu ze stacji RDS, która nadaje taki sygnał.

Automatyczne nastawienie następuje po włączeniu radia i odebraniu sygnału czasu RDS. Na wyświetlaczu pokazuje się wówczas symbol ..... (zegarek z podpisem RDS) .Gdy sygnał czasu nie jest odbierany, czas trzeba nastawić ręcznie.

Wyłączanie i włączanie funkcji automatycznego nastawiania czasu (na przykład w przypadku odbierania niewłaściwego sygnału czasu ze stacji nadawczej):

Na około 2 sekundy wcisnąć przycisk 2* . Zegar przechodzi w tryb nastawiania.

Dwa razy wcisnąć 1* (aż zacznie błyskać wskazanie lat).

Następnie przez około 3 sekundy przytrzymać wciśnięty przycisk 1*, aż na wyświetlaczu pojawi się "RDS TIME" (w tym czasie błyska wskazanie lat).

Wcisnąć 2*. Na wyświetlaczu pojawi się:

RDS TIME 0 = Funkcja wyłączona,

RDS TIME 1 = Funkcja aktywna.

Trzy razy wcisnąć przycisk 1*.

* - Przycisk 1: symbol zegarka,

- Przycisk 2: kółko z kropką w środku

https://forum.opel24.com/topic/14806-du%C5%BCy-k%C5%82opot-z-ma%C5%82ym-zegarkiem/#findComment-225941

licznik wielkie dziękuję dla Ciebie, ale własnie małe ale

Możliwe przy odbiorze sygnału czasu ze stacji RDS, która nadaje taki sygnał.

Automatyczne nastawienie następuje po włączeniu radia i odebraniu sygnału czasu RDS. Na wyświetlaczu pokazuje się wówczas symbol ..... (zegarek z podpisem RDS) .Gdy sygnał czasu nie jest odbierany, czas trzeba nastawić ręcznie. To jest jasne

Wyłączanie i włączanie funkcji automatycznego nastawiania czasu (na przykład w przypadku odbierania niewłaściwego sygnału czasu ze stacji nadawczej):

Na około 2 sekundy wcisnąć przycisk 2* . Zegar przechodzi w tryb nastawiania. Gdy tak robię nic się nie dzieje

Dwa razy wcisnąć 1* (aż zacznie błyskać wskazanie lat).

Następnie przez około 3 sekundy przytrzymać wciśnięty przycisk 1*, aż na wyświetlaczu pojawi się "RDS TIME" (w tym czasie błyska wskazanie lat).

Wcisnąć 2*. Na wyświetlaczu pojawi się:

RDS TIME 0 = Funkcja wyłączona,

RDS TIME 1 = Funkcja aktywna. Po wielu próbach pstrykania w te dwa przyciski ustawiłem to, ale gdy zaczyna migać ten zegareczek z RDS

i Trzy razy wcisnąć przycisk 1*. nic się nie dzieje dalej zmieniają się kolumny czyli dnień miesiąc rok itd.

Nie wiem co robię źle :D

https://forum.opel24.com/topic/14806-du%C5%BCy-k%C5%82opot-z-ma%C5%82ym-zegarkiem/#findComment-225823

włączyć ten znaczek rds ma być 1 ustawić dobrą godzinę i właczyć np.RMF lub Zet

poczekać chwilę jak nie zadziała to zmienić wyświetlanie na wyświetlaczu z 8 znakowego na 10 znakowy

Radio to posiada dość rozbudowany system konfiguracji. Większość opcji jest dostępna poprzez przytrzymanie dwóch odpowiednich klawiszy pamięci przy włączaniu radia. Wymienię tu funkcje, które udało mi się znaleźć:

1 i 3 - IGNI ON/OFF, włączenie lub wyłączenie logiki zapłonu. Jeżeli jest włączona to radio będzie nam się wyłączać po wyłączeniu zapłonu a włączać po włączeniu przy czym przy wyjętym kluczyku można radio włączyć

4 i 6 - DIGIT 8/10 (ewentualnie w nowych Oplach 8+2). Przełączenie typu wyświetlacza ze starego typu (8 znaków) na nowy typ (10 znaków, wyświetlacz punktowy). Jeżeli podłączymy radio i gra ono w danym pojeździe a mimo to nic nie wyświetla (pusty wyświetlacz), to ta kombinacja często pomaga (przełączenie jest także sygnalizowane sygnałem dźwiękowym)

2 i 5 - STEP 9/10. Ustawienie kroku strojenia dla zakresu fal średnich (9/10kHz). Mało kto wie, że za wielką wodą jest robiona Corsa w wersji sedan i w niej montowane są także radia z oddzielnym wyświetlaczem dlatego producent musiał przewidzieć zmiany kroku strojenia z EU na USA.

1 i 6 - TESTMODE. Umożliwienie uruchomienia trybu testowego. Potem należy wcisnąć na dłużej klawisz RDS i pojawi się wskazane xy00 przed częstotliwością. Poszczególne bajty mają znaczenie: x-moc sygnału, y- RDS. Równocześnie na wyświetlaczu wyświetlany jest wskaźnik Cr i świeci się dioda CODE.

Aby ustawić głośność komunikatów drogowych należy dłużej przytrzymać klawisz TP aż pojawi się na wyświetlaczu TA VOL+x, gdzie x oznacza głośność komunikatów ustawianą klawiszami strojenia.

https://forum.opel24.com/topic/14806-du%C5%BCy-k%C5%82opot-z-ma%C5%82ym-zegarkiem/#findComment-225803

licznik jeszcze raz wielkie dziękuję dla Ciebie.

Rozumiem. Wszystko mam ustawione dobrze tylko musi złapać sygnał ?

A jak ewentualnie zmienić to ustawienie o którym piszesz ?

O widzę że napisałeś ;)

Dziękuję daję Tobie POMÓGŁ :D

https://forum.opel24.com/topic/14806-du%C5%BCy-k%C5%82opot-z-ma%C5%82ym-zegarkiem/#findComment-225798