Skocz do zawartości

brak napiecia do przewodów świec żarowych

Rekomendowane odpowiedzi

czy rozwiązanie podgrzania paliwa jest tylko inne, zasada taka sama diesel to diesel.nie chcę abyś mnie źle zrozumiał, wiem, że super znasz się na oplach ale z tym dieslem i świecami to wydaje mi się, że racji nie masz.

[ Dodano: Sro Lis 12, 2008 21:50 ]

przekaźnik to co innego z racji tego, że jak go wyjmiesz to komp.dostaje info, że jest np.zwarcie i nie odpali, ale przy wszystkich spalonych świecach żarowych, które nawet do 2'C się nie chcą się rozgrzać odpali przy dużych temperaturach bez problemu, chyba, że to rupieć który nie ma kompresji, więc świece żarowe są elementem ułatwiającym rozruch diesla przy niskich temperaturach, więc sorki ale dalej twierdzę, że diesel odpala na zasadzie dużego ciśnienia a nie grzania świec żarowych.

[ Dodano: Sro Lis 12, 2008 21:51 ]

i świece żarowe nie grzeją przy dużych temperaturach. http://localhost/opel/ipb/public/style_emoticons/default/biggrin.gif no ale jak mówię fanem diesla nie jestem, wolę benzynkę. :)

• Odpowiedzi 42
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

hmm to wytlumacz czemu inne diesle

np beczka mercedesa

ma kontrolke grzania swiec ktora swieci i zima i latem ??

dziwne co ??

z wikipedii

W powszechnie stosowanych silnikach paliwo wtryskiwane jest do komory wstępnej, komory wirowej lub bezpośrednio do cylindra. W silnikach z komorą wstępną i wirową stosuje się zwykle świece żarowe, których żarzenie (rozgrzanie do czerwoności) wspomaga wystąpienie samozapłonu w zimnym silniku. Występuje tu bowiem silniejsze chłodzenie sprężanego powietrza od chłodnych ścianek cylindra i głowicy, niż w przypadku silnika z wtryskiem bezpośrednim. Zasilanie paliwem odbywa sie poprzez układ hydraulicznego systemu wtrysku paliwa. Są to pompy sekcyjne, pompy rozdzielaczowe i nowoczesne rozwiązania konstrukcyjne (pompowtryskiwacze, system common rail) - te ostatnie konstrukcje świec żarowych zasadniczo nie wymagają.

opel w silniku 2,0 dti nie ma ani pompowtryskiwaczy ani common rail

jak dla mnie jasno napisane

szczegolnie ten kawalek

''W silnikach z komorą wstępną i wirową stosuje się zwykle świece żarowe, których żarzenie (rozgrzanie do czerwoności) wspomaga wystąpienie samozapłonu w zimnym silniku''

tyle mam do dodania w temacie swiec zarowych http://localhost/opel/ipb/public/style_emoticons/default/mg.gif

dodam jeszcz jeden patent ktory znam z forym vectry

mozna wgrac inny soft do kompa w DTI

i kontrolka swiec zarowych

zapala sie juz przy 20 stopniach

a nie ponizej 4 czy cos kolo tego jak jest normalnie

odpala i jezdzi bo jeszcze nie ma ponizej 7 stopni.wiec swiece jeszcze nie grzeja

wyjmij świece podłącz prosto pod akumulator przy pomocy przewodu plus i minus i zobacz czy świece w ogóle grzeją, kolega miał upalone dwie świece w 1.7Td silnik oplowski i przy odpalaniu zapalał mu się check, wymienił świece skasował błędy i po kłopocie.

wspomaga wystąpienie samozapłonu w zimnym silniku'

no wszystko się zgadza wspomaga ale nie jest napisane, że są one nie zbędne do odpalenia i na pewno w temperaturze 30'C nie włączają się nawet w silnikach oplowskich. Przy pompowtryskach też zagrzanie paliwa jest konieczne w niskich temperaturach, odbywa się to przy pomocy świecy płomieniowej w komorze wstępnej. Ale i tak wolę benzynkę. :)http://localhost/opel/ipb/public/style_emoticons/default/mg.gif

wspomaga przy odpalaniu ,pozniej swiece zarowe nie sa potrzebne do pracy silnika

zapytaj kogos innego ,mi juz sie nie chce dyskutowac na ten temat

bo moge pisac i pisac

a Ty ciagle wyjezdzasz z ta swieca plomieniowa przy pompowtryskiwaczach z iveco

mowimy o oplu i silniku diesla w nim montowanym

dobra nie chodzi mi o to, czy świece żarowe w silnikach Opla są potrzebne, bo to jasna sprawa, ale napisałeś, że swiece zawsze grzeja :)

bez grzania nie odpalisz auta

bo niby jak sie ropa zapali ??

z powietrza ??, i o to mi chodzi, twierdzę, że bez grzania zapalisz diesla opla, nawet przy temp.5'C fakt, że trochę to zajmie i pomęczysz akumulator, a po za tym w lato ze wszystkimi spalonymi świecami odpali od pierwszego, więc chodzi mi o zasadę odpalania silnika diesla.

[ Dodano: Sro Lis 12, 2008 22:36 ]

dla jasności chodzi o to, że diesel według mnie odpala ropę na zasadzie ciśnienia, a nie świec żarowych, dla mnie świeca żarowa jest elementem wspomagającym a nie niezbędnym do odpalenia diesla, tylko o to mi chodziło http://localhost/opel/ipb/public/style_emoticons/default/biggrin.gif

to moje jest zdecydowanie inne w tej kwestii, jeśli chodzi o diesla. więc niech tak zostanie.Pozdrawiam. http://localhost/opel/ipb/public/style_emoticons/default/biggrin.gif