Skocz do zawartości

brak napiecia do przewodów świec żarowych

Rekomendowane odpowiedzi

podgrzanie ropy przez świece żarowe

ze wszystki sie zgodze kolego co napisałeś tylko nie z tym,...świece nie grzeja ropy tylko ogrzewają powietrze które znajduje sie w komorze spalania....z resztą jak najbardziej sie zgadzam...tak jak napisal beny_25TD...do odpalenia wystarczy korba http://localhost/opel/ipb/public/style_emoticons/default/wink.gif

• Odpowiedzi 42
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

bardzo podobne.Poweidz mi jeszcze czy jezeli juz to naprawie to musze podpinac komputer zeby skasowac bledy czy mozna skasowac tak samo jak insp.(tak cos mi sie obilo o uszy) a moze same sie automatycznie kasuja po wyeliminowaniu usterki?

dla świętego spokoju najlepiej podłączyć autko pod komputer i sprawdzić, jeśli błędy są to wykasować i cieszyć się jazdą. http://localhost/opel/ipb/public/style_emoticons/default/cool.gif

teraz chodzi o to czy zawsze to wystepuje czy tylko zima jak twierdzi raffi2525

nie wiem jak jest w najnowszych samochodach ale swiece grzeją przez określony czas od kilku do kilkudziesięciu sekund bez względu na too czy silnik jest zimny czy ciepły

ze wszystki sie zgodze kolego co napisałeś tylko nie z tym

no fakt. http://localhost/opel/ipb/public/style_emoticons/default/wink.gif

[ Dodano: Sro Lis 12, 2008 23:36 ]

silnik jest zimny czy ciepły

nie czy zimą czy latem, tylko twierdze, że przy ciepłym silniku świece żarowe nie załączają się, bo nie ma takiej potrzeby. ale specem od diesla nie jestem do czego się przyznałem już parę stron wyżej :)

nie czy zimą czy latem, tylko twierdze, że przy ciepłym silniku świece żarowe nie załączają się, bo nie ma takiej potrzeby. ale specem od diesla nie jestem do czego się przyznałem już parę stron wyżej

rozumie ale wiem na pewno ze w starszychh samochodach załaczają sie zawsze bez wzgled czy silnik jest ciepły czy nie...być może w najnowszych jednostkach Diesla jest tak że na ciepłym nie grzeją

Dyskusja ciekawa chociaż trochę "z boku tematu"

ale w linku Gawlak-a, jest odpowiedź

"W dieslu wystarczy dostarczyć do cylindra olej napędowy pod właściwym ciśnieniem i we właściwym momencie - reszta, to znaczy zapłon, odbywa się samoistnie. (Ssanie: przez otwarty zawór dolotowy wpada powietrze, zasysane do cylindra przez przemieszczający się w dół tłok.Sprężanie: podczas przemieszczania się tłoka do góry powietrze w cylindrze zostaje sprężone do 30-55 barów i rozgrzewa się do 700 stopni. Praca: do tak rozgrzanego powietrza wtryśnięte zostaje paliwo, które natychmiast zaczyna się spalać...)

Warunkiem zapłonu jest jednak uzyskanie przez sprężone cylindrze powietrze odpowiednio wysokiej temperatury. Osiąga się to przez silne ściskanie powietrza, określane tzw. stopniem sprężania, a więc stosunkiem objętości powietrza zasysanego do cylindra do jego objętości po zakończeniu procesu sprężania."

Świeca jest elementem wspomagającym - silnik zaciąga cieplejsze powietrze, przy czym przez kilkadziesiąt sec. bądź kilka wstępnych minut pracy może dogrzewać to powietrze.

rozumie ale wiem na pewno ze w starszychh samochodach załaczają sie zawsze bez wzgled czy silnik jest ciepły czy nie...być może w najnowszych jednostkach Diesla jest tak że na ciepłym nie grzeją

rozumie, ale nawet w starszych modelach diesla jest możliwe odpalenie silnika nawet bez pomocy świec żarowych, głównie o to mi chodziło, więc twierdze, że to tylko układ wspomagający.

[ Dodano: Sro Lis 12, 2008 23:44 ]

Świeca jest elementem wspomagającym - silnik zaciąga cieplejsze powietrze, przy czym przez kilkadziesiąt sec. bądź kilka wstępnych minut pracy może dogrzewać to powietrze.

właśnie o to mi chodziło, element wspomagający ale nie niezbędny do odpalenia. :) a tak w ogóle to fakt, troszkę odbiegliś http://localhost/opel/ipb/public/style_emoticons/default/shocking.gif my od tematu

rozumie, ale nawet w starszych modelach diesla jest możliwe odpalenie silnika nawet bez pomocy świec żarowych, głównie o to mi chodziło, więc twierdze, że to tylko układ wspomagający.

nie no to się zgadzam z Tobą w 100%...świece nie są konieczne do odpalenia...przeciez są silniki Diesla które nie mają świec

przeciez są silniki Diesla które nie mają świec

Czy są to nie wiem,

ale "kojarzę" http://localhost/opel/ipb/public/style_emoticons/default/wink.gif że zakres temp ich załączania (działania) w zależności od budowy i parametrów silnika może być różny